Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 12:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 DC10+ Gubi klatki (bez dzwieku nie) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DC10+ Gubi klatki (bez dzwieku nie)
Witam
Mam problem - podczas zgrywania z magnetowidu przez DC10+ przerobioną na DC30 gubi mi kilka klatek na minute. Gdy nagrywwam sam obraz bez dzwieku mam ZERO zgubionych co moze byc nie tak.
Mój konfig AXP1700+384RAM BaracudaIV 40GB Win98 DC10+
Zgrywam przy pomocy AVI_IO
pozdr


sobota, 5 kwietnia 2003, 19:26
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 9 lipca 2002, 17:19
Posty: 51
Post 
:o Heja! Wiesz, często jest tak że karta wymaga pewnej ustalonej konfiguracji. Ja pracując na DV MASTER Pro Fasta nie mogłem ruszyć bez drugiego dysku SCSI na Audio. Taka specyfikacja. U Ciebie może być ten sam problem. Nie wiem, czy ta karta zapisuje obraz i dźwięk w oddzielnych plikach. Jeżeli tak, to chyba nie obejdzie się bez drugiego dysku na audio.
Pozdrawiam :wink:


sobota, 5 kwietnia 2003, 23:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post 
A próbowałeś inny codec audio? PCM? MP3?

Maciej

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 8 maja 2003, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Problem z gubieniem klatek jest z reguly spowodowany zbyt niska wydajnoscia komputera - niestety. Karta Studio DC10 nie ma na to zbytniego wplywu.
Proponuje dokonac defragmentacji dyskow, zainstalowanie najnowszych sterownikow i DirectX-a.
Oczywiscie idealnym rozwiazaniem byloby zamontowanie drugiego dysku twardego przeznaczonego do zgrywania sekwencji video.


wtorek, 13 maja 2003, 10:23
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post 
Przy podanej konfiguracji wydajność jest aż nadto wystarczająca jak potrzeby DC10+. Karty Pinnacla nie lubią się z niektorymi chipsetami, no i druga rzecz - zwykle użytkownik ma poinstalowane rożne cude (twierdząc że "nic przecież nie ma...), cyz toświadomie, czy jako spyware itp.

Yarael

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


wtorek, 13 maja 2003, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DC10 +
Przeinstalowałem system i jest OK AVI_IO 1-2 zgubione klatki na 10 min, ale to chyba norma, zgrywam w koncu ze zwykłego magnetowidu VHS.
Zreszta zrobilem sobie dual-boot w98 i XP. Najlepiej zgrywa material program ATV2000 pod XP. Dzieli pliki przy zapisie na ustalona wielkosc, synchronizuje dzwiek z obrazem, ma sporo opcji, poza tym nie ma ograniczenia do tylko 3 plikow (jak niezarejestrowana wersja AVI_IO).
Generalnie wszystko pracuje stabilniej pod XP, np Premiere. Wydaje mi sie ze XP lepiej radzi sobie z żonglerką dużymi plikami.
Co ciekawe wykonałem pare testów i Premiere pod XP przelicza to samo przejście na tym samym materiale ok 2-3 razy szybciej !!!
Nie wiem skad się to bierze ale tak jest.
Jedynie co przeszkadza to brak możliwości zgrania projektu prosto z Timeline'u w Premiere na VIDEO-OUT DC10+ (na taśme).
Trzeba zapisywać jako avi i wgrywać do Pinnacle Studio.
Ewentualnie da się chyba przenieść gotowy projekt z Premiere zainstalowanego pod XP do Premiere pod W98 i wtedy można puścić z Timeline'u na SVIDEO-OUT (pod W98 działa przeróbka DC10+ na DC30).
Próbowałem z małymi projektami i było OK.
Myślałem też o zrobieniu DivX-a z gotowego projektu (PremiereVideoServer-VirtualDub) i zgranie tego na kasetę przez TV-OUT karty graficznej
Może macie jakieś lepsze sposoby.
pozdrawiam


czwartek, 15 maja 2003, 10:25
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 14 kwietnia 2003, 16:42
Posty: 13
Lokalizacja: Płock
Post 
DC10+ może gubić klatki w tych miejscach gdzie jest "bród" na taśmie.
Jeżeli skacze obraz lub jest go brak lub są pasy to karta automatycznie wyrzuca takie klatki! Jeżeli masz więcej zgubionych klatek to uważaj na synchronizację!
Moja dobra rada jeżeli chcesz coś robić profesjonalnie to po pierwsze zmień kartę na jakąś inną. Miałem DC10+ to same kłopoty.
Pozdrawiam!!!


środa, 25 czerwca 2003, 22:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL