Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 15:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jaka różnica PINNACLE 7 AV/DV a 9AV/DV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post Jaka różnica PINNACLE 7 AV/DV a 9AV/DV
witam.
znalazłem na allegro takie dwie karty Pinnacle 7AV/DV i 9AV/DV nie wiem czy one nie są już technologicznie za stare(przepraszam za zwrot)czy warto w nie inwestować...
.
chodzim mi głównie o zgrywanie materiału z kaset analogowych na kompa i nie wiem jaką kartę kupić no tak do 400zł
czy lepiej pod PCI czy na USB ponieważ trochę się naczytałem ,że następuje jakieś poślizgi między głosem a obrazem....
może ktoś poleci inną kartę video dzięki której będę zgrywał filmy z taśm do komputera bezproblemowo

mam już mętlik w głowie a nie chcę wyrzucić kasy w błoto....

ostatnio kuoiłem komputer Intel cora 6300 ,główną ASUSA 5Bdeluxe 1GB RAMU czyli myślę,że komputer mam wydajny
proszę o pomoc
pozdrawiam
Darek


poniedziałek, 6 listopada 2006, 13:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post 
Nie odpowiem bo nigdy nie używałem AV /DV Pinnacle, ale dla kolegów którzy będą potrafili odpowiedzieć, podrzucam w Twoim imieniu jeszcze jedną podobną kartę do wyboru z występujacych akurat na Allegro: LINK .

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 6 listopada 2006, 15:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
bardzo chciałbym się dowiedzieć co to jest za karta pinnacle av/dv7
jaka jest różnica w nowszych produktach pinnacla czym się to różni czy jest lepszy kodek czy jest leprzy przez to obraz ...........

nie wiem
pomóżcie mi .....co mam kupić aby zgrywać ze żródeł analogowych

pzd
Darek

[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 8:57 pm ]
a jaka może być różnica między DV500 a tym pinnaclem AV/DV 7?


poniedziałek, 6 listopada 2006, 19:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 23:08
Posty: 10
Lokalizacja: Centrum Polski
Post 
Karta pinnacle av/dv 7 jest kartą już dosyć starą więc nie zawracaj sobie nią głowy ( dla porównania podam że jak zaczynałem przygodę z video montażem w 2003 r to na rynku była już wersja pinnacle 8).Natomiast karta pinnacle av/dv 9 jest karta która jeszcze rok temu była w sprzedaży.Poza tym soft do tej karty jest już w języku polskim co dla niektórych będzie bardzo istotne.Wersja pinnacle studio 9 ma juz m.in.opcję kluczowania (jak dobrze pamiętam od wersji 9.4)o czym we wcześniejszej wersji 7 można było pomażyć.A karta dv500 jest kartą profesjonalną ale już kilkuletnią z dedykowanum programem Adobe Premiere 6.5.


czwartek, 9 listopada 2006, 11:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
dzięki za podpowiedź.............napiszcie coś czy warto się pakować w PINNACLA 700 PCI....czy w kompletach sprzedawane są jakieś przejścia tytuły efekty itp......

głównie chce zgrywac taśmy z magnetowidu.....

i jeszcze jedno pytanie czy ta karta obsługuje tylko oprogramowanie z Pinnacla czy również można sobie pracować na jaimś Adobie?


dzięki


czwartek, 9 listopada 2006, 15:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 23:08
Posty: 10
Lokalizacja: Centrum Polski
Post 
Tutaj masz link do sklepu z tą kartą.Jest to nowa wersja karty z okazji 20 lecia firmy Pinnacle. Dołożyli trochę przejść o kórych możesz poczytać sobie pod tym linkiem:
http://www.dystrybucja.ksk.com.pl/
a tak w ogóle to polecam Ci zarejestować się na forum ksk.dystrybucja i poczytać o stabilności działania karty 700 pci z pinnacle studio 10. Jest to program dosyć przyjemny ale bardzo wymagający (co najmniej 2,5Ghz i 1Gb ramu)żeby to chodziło stabilnie.Program zawarty w tej karcie posiada (do twoich zastosowań) fajny filtr poprawiający jakość nagrań z analogowych żródeł.A jeśli chodzi o Premiera to niestety nie popracujesz w nim na tej karcie.Karty współpracują raczej z dedykowanym do nich softem.
http://www.sklepwideo.pl/details.php?id=mp101140


czwartek, 9 listopada 2006, 15:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
czy pinnacle 10 plus będzie stabilny na komputerze o takiej konfiguracji: 6300 intel core,płyta ASUS P5D Deluxe,1 GB ramu,dysk sata 250 MB grafika GF 7300 GT nagrywarka?

napiszcie czy ktoś pracuje z tą kartą w tej konfiguracji
pzd
DAREK


czwartek, 9 listopada 2006, 20:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Tutaj sama konfiguracja na nic się zda jeśli suystem nei będzi euporzadkowany. Jeśli chodzi o sprzet to do każdego programu edyceyjnego 2 dyski fizyczne, aby ten jeden dysk nei zajeździć jednoczesnym zapisem i odczytem. Program od wersji 10.6 jest w miare stabilny i o wiele mniej problemowy, ale jak zwykle nei jest bez wad. Jeśli chodzi o karty Pinnacle polecam Ci urządzenia USB trochę droższe ale odpadają problemy z asynchronem dźwięku z obrazem przy przechwycie analogowym, oraz mobilność i wygoda obsługi urzadzenia które masz pod ręką jest bardzo przydatna. Urzadzenia nie widać pod Nero, Movie Maker, oraz Virtual Dub na tyle mogłem sprawdzić.
Jeśli chodzi o przejścia to kupno w obecnej chwili Pinnacle 10 TE chyba jest najbardziej opłacalne program posiada odblokowane wszystkie filtry RTFX (w sumie kilkadziesiąt), dodatkowo przejscia 3D (vol1) oraz dodatkowe podkłądy dźwiekowe i wzory MENU w sumie jak dla poczatkującego sporo. Oczywiście polecam wersję Pinnacle PLUS 10 TE a takową otrzymasz kupując wersję z kartą 700 lub 700 usb.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 10 listopada 2006, 00:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
trochę nie rozumiem...........czyli karta z pinnacla głównie chodzi mi o 700 jest lepsza pod PCI czy USB odpiszcie.....

mam na oku 700PCI i się wacham czy kupować

jak zrobie edycje materiału pod Pinnacle to najlepiej czym to potem wypalić do dvd?


piątek, 10 listopada 2006, 16:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Zwróciłbym na twoim miejscu uwagę czy konieczny jest zakup karty. Jeżeli posiadasz kamerę cyfrową, to istnieje możliwość wykorzystania jej jako konwertera sygnału analogowego na cyfrowy i zgrywania materiału z magnetowidu poprzez kamerę cyfrową i złącze 1394

_________________
Pozdrawiam Jurek


piątek, 10 listopada 2006, 17:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
mam kamerę cyfrową ale wejścia nie ma .....i chyba nie będę jej zmieniał....

ale dalej pytam czy jest jakaś różnica między kartą z pinnacla pod PCI a pod USB co jest lepsze? amoże nie ma różnic?

[ Dodano: Pią Lis 10, 2006 6:58 pm ]
mam jeszcze pytanko........

do używania programu pnnacle zalecacie dwa dyski

a czy mogą być podpięte tak twardziele: jeden sata 250 a drugi na taśmie ide jako slave (master jest nagrywarka dvd)
czy to w transferowaniu nie przeszkadz?


piątek, 10 listopada 2006, 18:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post 
darek-n napisał(a):
mam kamerę cyfrową ale wejścia nie ma .....i chyba nie będę jej zmieniał....

ale dalej pytam czy jest jakaś różnica między kartą z pinnacla pod PCI a pod USB co jest lepsze? amoże nie ma różnic?


Wyżej Pedro79 napisał, tylko czytać :D

darek-n napisał(a):
mam jeszcze pytanko........

do używania programu pnnacle zalecacie dwa dyski

a czy mogą być podpięte tak twardziele: jeden sata 250 a drugi na taśmie ide jako slave (master jest nagrywarka dvd)
czy to w transferowaniu nie przeszkadz?


To jest dobre rozwiązanie, chociaż lepiej poprosić nagrywarkę, żeby była Slave, jak się da. Jeszcze lepiej jednak podpiąć dysk pod zintegrowany kontroler RAID, jako singiel. Można też oczywiście wykorzystać kontroler SATA, jak masz takie - kontroler i dysk. W Twoim rozwiązaniu wykorzystaj wbudowane w Pinnacle narzędzie do mierzenia transferu dysku przed przechwytem. Większość płyt głównych z nowymi sterownikami akceptuje jednak dwa urządzenia o różnej prędkości na jednej taśmie ATA, bez ograniczania transferów szybszego z nich.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 listopada 2006, 19:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
ale dalej pytam czy jest jakaś różnica między kartą z pinnacla pod PCI a pod USB co jest lepsze? amoże nie ma różnic?

czy tylko różni się sposobem podpięcia

[ Dodano: Pią Lis 10, 2006 8:04 pm ]
a jak sprawdzić w pinnacle szybkość pracy dysków ? szukam i takiej opcji nie widzę


piątek, 10 listopada 2006, 20:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4592
Lokalizacja: Tczew
Post 
To pierwsze, poczekajmy na tych co używają, z teorii to lepiej na USB, a co do:
darek-n napisał(a):
a jak sprawdzić w pinnacle szybkość pracy dysków ? szukam i takiej opcji nie widzę

...to przechwytywanie / ustawienia / żródło przechwytywania / testuj szybkość danych, (tylko wybierz wcześniej konkretną partycję, jakiej transfery chcesz zmierzyć).

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 listopada 2006, 20:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
karta np 700 na USB jest droższa od 700 na PCI czy za obudowe sobie życzą więcej czy jest jeszcze coś lepszego jest w środku na korzyść tej podłączanej pod USB?


piątek, 10 listopada 2006, 20:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL