Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 04:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Chincz czy s-video 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post Chincz czy s-video
czy jest duza różnica jak wpuszczam sygnał do komputera z magnetowidu poprzez kartę pinnacle 700 Pci zwykłymi czinczami a s-video?

mam starszego typu magnetowid i nie wiem co teraz ? czy kupić nowy?


środa, 22 listopada 2006, 07:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Różnica oczywiście jest ale bynajmniej nie jest to zasługą samego kabla, a standardu.
Aby "wypuszczać" sygnał z magnetowidu kablem S-Video potrzebujesz magnetowid pracujący w standardzie S-VHS.
Dobrze by było aby same kasety były nagrane w tym standardzie w przeciwnym wypadku różnica może być niezauważalna.


środa, 22 listopada 2006, 08:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam sedrecznie !
Według mnie standard S-Video nie jest koniecznie związany z magnetowidem SVHS ( niestety często nazewnictwo tych standardów jest mylone ) lecz jest standardem (ang. Separated Video), który służy do przesyłania video w postaci oddzielnych sygnałów luminancji (info. o jasności obrazu) oraz chrominancji (info. o kolorze obrazu). Standard S-Video nazywany jest czasami Super Video lub Y/C. Standard używany w odbiornikach TV, magnetowidach, odtwarzaczach DVD, konsolach gier itp. Przenosi sygnał w znacznie lepszej jakości niż jednożyłowy composite video (C- Video).
S-Video może być transmitowane kablem o 4 - pin końcówkach mini-DIN lub czasem przez kabel SCART (popularne EURO) - chociaż formalni nie jest jego standardem.
Tak więc odpowiedź na pytanie jest jednoznaczna jeśli urządzenia pozwalają na wybór pomiędzy S-Video oraz C-Video, koniecznie wybierz ten pierwszy.

Może czasem zaistnieć sytuacja w której mamy dostepne jeszcze lepsze złącza
np. component ( 3 x chinch w sprzęcie budżetowym lub w profesjonalnych 3x BNC)

Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 22 listopada 2006, 14:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post 
Nie jestem pewny ale to S-Video ma chyba wiekszą rozdzielczość, wiecej pixeli. Czyli obraz powinien byc lepszej jakości. Ale nic po tym jak sygnał idzie już "obkrojony". Samo S-Video nie dorobi pixeli.

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


środa, 22 listopada 2006, 20:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
jjackk napisał(a):
Według mnie standard S-Video nie jest koniecznie związany z magnetowidem SVHS

W przypadku magnetowidu, a o to pyta autor raczej jest.
Nigdy nie widziałem magnetowidu VHS wyposażonego w takowe złącze.


środa, 22 listopada 2006, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nie ingerując w system zapisu tasmy jesli jest możliwośc techniczna to wybieraj S-VHS. ALe jw. magnetowidy VHS nie oferują złacza SVHS. Także w tym wypadku pozostaje chinch, ewentualnie EURO z przejściówką chinch.
Jesli chodzi o jakośc zapisu w SVHS to pozwala na zapis z rozdzielczoscia do 400lini natomiast VHS zadowala się 240 liniami.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 23 listopada 2006, 00:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post 
Czy stosowanie przejściówek euro - s-video ma sens?
Podam przykład:
tuner cholernej Cyfry + ma wyjście tylko euro, natomiast karta w kompie cinch i s-video. Jeden szpenio w sklepie doradził mi taką przejściówke...
Tutaj nie ma znaczenia czy jest to tuner , magnetowid itd - wydaje mi sie sygnał z takich urzadzeń (bez s-wideo)jest generowany z biedniejszą jakością... I złudne podłączenie do urządzenia przechwytującego z wejściem "s" nic nie daje . Ale moge sie mylić.

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


czwartek, 23 listopada 2006, 01:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL