Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 18:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Pinnacle Studio MovieBox Plus 710 USB i orion VH-522 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 września 2005, 09:58
Posty: 25
Post Pinnacle Studio MovieBox Plus 710 USB i orion VH-522
Posiadam Pinnacle Studio MovieBox Plus 710 USB i orion VH-522

Próbowałem zgrać parę kaset przy pomocy tych urządzeń i nic:-(.

Komunikat. Sprawdź kable.

Magnetowid nie ma niestety wyjść audio-video(typu cinch),
więc podłączyłem przy pomocy przejściówki
http://img88.imageshack.us/img88/6039/p ... rcaub8.jpg

Przejściówkę ustawiałem na in lub out.

Ciągle ten sam komunikat.
Parę razy udało mi się jednak uruchomić podgląd, ale obraz był "skaczący".

Niestety na podglądzie się skończyło, bo próba uruchomienia przechwytywania kończyła się komunikatem "Sprawdź kable".

Więc nie wiem czy to wina Pinnacle czy oriona?

Podłączałem także kamerę cyfrową JVC GR-DF540E przy pomocy firewire, w które jest wyposażone pinnacle 710 i tutaj również nie wykryło kamery. "Sprawdź kable"

Mam na płycie głównej firewire i sprawdzałem kamerę przy pomocy tego wejścia i jest wporządku. Przechwytuje bez problemu.

Do przechwytywania używałem pinnacle 10.6 dołączonego do mojego urządzenia i na próbę ulead movie studio 9.

Ale tutaj raczej oprogramowanie jest w porządku.

Przy pomocy VirtualDub tez nie udało mi się nic zgrać.


Pomocy proszę
Strona techniczna jest winna(chyba).


Ostatnio edytowano czwartek, 14 grudnia 2006, 16:56 przez milosnik, łącznie edytowano 1 raz

środa, 13 grudnia 2006, 18:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4452
Lokalizacja: Tczew
Post 
Sądzę że urządzenie jest jeszcze na gwarancji, chyba przyszła pora z tej gwarancji skorzystać.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 13 grudnia 2006, 22:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 września 2005, 09:58
Posty: 25
Post 
no mam je tydzień.

podłączałem natomiast Pioneer DV-490 V-S

przy pomocy złączy cinch podłączyłem i z przechwytywaniem DVD nie było problemu.

ale to zrobiłem tylko na próbę.

niestety nie mam, żadnego innego magentovidu po ręką.
nie mogę sprawdzić.

ale nie rozumiem dlaczego z kamery nie przechwytuje.

przecież to cyfrowe i powinno być ok.
ale nie jest :(

pomocy


środa, 13 grudnia 2006, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Dlaczego zaraz na gwarancje??
Przy przechwycie z analogowych źródeł w opcjach przechwytu zaznacz VCR oraz wybierz system zapisu PAL.
Przy podłączaniu kamery cyfrowej do urządzenia BOX
Kamerę ustaw na odtwarzanie podłącz do urzadzenia box odpal oprogramowanie, po załadowaniu w opcjach żródła przechwytywania video powinieneś mieć do wyboru 710 box oraz kamerkę. Program domyślnie wykrywa boxa. Wejdz i wybierz kamerę. Nie powinno być problemu. Ponadto jesli kamera jest wykrywana w systemie windows podaje komunikat głosowy. Jezeli tak się nie dzieje najprawdopodobniej nie ma prawidłowego połaczenia kamera komputer.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 14 grudnia 2006, 01:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 września 2005, 09:58
Posty: 25
Post 
podłączyłem kamerę tak jak opisałeś. i nie działa.


zastanawia mnie dlaczego działa przechwyt przy pomocy Pioneera podłączonego przy pomocy cinch.


czwartek, 14 grudnia 2006, 03:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Czy próbowałeś zamieniać czincze, może głos dajesz na obraz i odwrotnie?

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 14 grudnia 2006, 06:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 września 2005, 09:58
Posty: 25
Post 
póki co napisałem do pomocy technicznej.

zobaczymy co odpiszą i kiedy odpiszą


Oto jaką odpowiedź dostałem
Cytuj:
Witam,

Przejsciówka powinna byc ustawiona zdecydowanie na OUT, a w Studio powinna byc zaznaczona opcja "Wyjscie VCR".
Dodam tylko, ze lepiej niz kablem Cinch bedzie podlaczyc kablem S-Video.
W ustawieniach zródla powinno byc wskazane to wlasnie urzadzenie a w oknie przechwytywania nalezy zanacyc stosowne wejscie ("Sygnal" jesli uzywamy kabla Cinch, "S-Video" jesli kanel S-Video).
W niektórych magnetowidach nalezy jeszcze w ich menu wskazac z którego wyjscia sie korzysta. Na innych wyjsciach niz to wskazane sygnalu wtedy brak lub jest niepelny co uniemozliwia oczywiscie przechwytywanie.

Przy podlaczaniu kamery cyfrowej do urzadzenia 710 USB Windows powinien o tym poinformowac sygnalem dzwiekowym, tak jak przy podlaczaniu bezposrednio do kontrolera FireWire w komputerze.
Jesli tak sie nie dzieje to przyczyna moze byc niezyt wydajny chipset plyty glównej (konkretnie chodzi o kontroler USB) lub stare sterowniki do niego.
Zalecam aktualizacje sterowników i przy okazji równiez BIOS'u plyty.
Jesli jednak ma Pan w komputerze kontroler FireWire to oczywiscie moze Pan przechwytywac wideo przez niego. Niczym sie to nie rózni niz przechwytywanie przez port FW w 710 USB.

VirtualDub z tego co wiem nie obsluguje kamer DV a z urzadzen do przechwytywania tylko te starsze dzialajace w oparciu o VfW i nie obsluguje tych na DirectShow, jak 710 USB.

Przy okazji moze Pan zainstalowac aktualizacje Studio do wersji 10.7 - http://pl.pin.deepend.cz/index.php?page=99&id=50



W sumie nie wiele mi to pomogło.
Jeszcze jest taki mały błąd pinnacle 10.7 nie ""Wyjscie VCR" tylko Wejście VCR.

Pomogło natomiast podłączenie boxa do zewnętrznego huba usb z dodatkowym zasilaniem.
Działa firewire i przechwytywanie.


Myślę, że magnetowid jest jakiś "nijaki". Trzeba inny pożyczyć.
Pozdrowienia i odpiszę jak coś dalej się posunie w tej sprawie.


czwartek, 14 grudnia 2006, 07:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL