Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 21:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zgrywanie materiału z kamery analogowej 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 21:20
Posty: 3
Post Zgrywanie materiału z kamery analogowej
Witam

Zdaje sobie sprawe ze ten temat byl walkowany na forum wiele razy.

Ale pomimo to chcialbym zadac ponownie to pytanie

co musze kupic, abym mogl zgrac material z kamery analogowej na kompa i po obrobce na kompie nagrac plyte DVD.

chodzi mi o karte do kompa tak zwana dobra i za rozsadna cene (nie wiemco jest lepsze karta PCI czy urzadzenie USB)

bardzo prosze o pomoc, poniewaz zagubilem sie w natloku tych wszystkich wiadomosci

pozdrawiam

Marcin


poniedziałek, 25 grudnia 2006, 21:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zamiast karty radzę kupić najtańszą kamerę cyfrową z wejściem analogowym. Używasz jej jako przetwornika analogowo-cyfrowego i na wejściu do komputera otrzymujesz format DV (czyli potrzebujesz tylko kartę FireWire).
Metoda sprawdzona przez wielu forumowiczów i obecnie stosowana również przeze mnie.

Pozdrowienia

Zbyszek

PS. Jak zrzucę materiał z VHS, to mogę odsprzedać Ci kamerę, którą kupiłem tylko w tym celu. :-)


poniedziałek, 25 grudnia 2006, 22:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Metod ajak najbardziej dobra z racji kompresji DV jedyny problem to brak informacji o zgubionych klatkach :(. Stąd przy słabszych nagraniach VHS, lepsza okazać się może karta wraz z oprogramowaniem które wskazuej na bierząco stan utraconych klatek. Napisz jaki masz komputer jezeli jest to słabsza maszyna wtedy proponuję szukać karty z sprzetową kompresją jesli komputer z zegarem powyżej 2.6GHz to można karte z programowa kompresją. Urzadzenia USB mają to przewagę, że są poręczniejsze bardziej funkcjonalne, nie zajmują slotu PCI i nie ma problemów z przerwaniami. Generalnie odpadają również problemy z asynchornem podobnie jak i w konwersji materiału przy użyciu kamery cyfrowej.
Napisz więcej jaki posiadasz budżet i sprzęt bedziemy radzić, aha i jakie nagrania chcesz zgrywać, dla siebie czy zarobkowo?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 26 grudnia 2006, 01:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 21:20
Posty: 3
Post 
Posiadam dwa komputery.

Pierwszy to laptop Acer ferrari 3400

AMD64/3000+, VIA VT8385/5 apollo k8t800(M), 512 MBRAM, HDD toshiba MK8025GAS 80GB + USB HDD 250GB seagate, ATI MOBILITY RADEON 9700 128 mb

Drugi, stacjonarny

AMD Athlon XP-A 2500+, K7n2 Delta2 nVIDIA nForce 2 ULTRA 400, 1GB RAM, HDD SATA 250 GB WDC WD2500YD, NVIDIA gEfORCE 6200 128 MB

Do zgrywania bede uzywal kompa stacjonarnego (ale, gdy kupie urzadzenie USB to napewno sprawdze jak dziala na laptopie).

W internecie znalazlem PINNACLE STUDIO MOVIE BOX DELUXE VERSJA 9 za 450 PLN.
Ale jesli bedzie warto to jestem sklonny wydac 800 PLN (Pinnacle Studio MovieBoard Plus 700 PCI)

Choc za bardzo sie na tym jeszcze nie znam, wiec prosze o porade.

Chce zgrywac moje domowe nagrania.

Pozdrawiam


wtorek, 26 grudnia 2006, 11:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Ja używam Canopusa ADVC-50 i nie wiem co to jest gubienie klatek czy brak synchronizacji :D :D
Zero problemów z instalacją i ze zrzucaniem materiału VHS :D :D


wtorek, 26 grudnia 2006, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Potwierdzam. Też używam Canopusa ADVC50 i zero problemów.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


wtorek, 26 grudnia 2006, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Koledzy wiedzą co jest dobre 8) :lol:

także używam i polecam:

Obrazek

Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek

można już kupić za 1300 zł w sklepie http://www.navisystems.pl

więcej info na:

http://www.canopus.com.pl/advc110_spec.html

Pod kartę-konwerter można podłączyć wszystko :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 27 grudnia 2006, 00:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Do domowego użytku proponuję przyjżec się modelom DAZZLE szczególnie Pinnacle Dazzle Video Creator Platinum jednak trzeba mieć na uwadze że sprzetowe kodowanie może miec ograniczenia np (brak wpływu na ustawienia kompresji).
Za cenę niewiele większa mozesz zakupić urządzenie które potrafi co prawda jedynie wprowadzać sygnał analogowy do komputera Pinnacle Studio MovieBox 510 USB otrzymasz dodatkowo Pinnacle Studio w wersji 10.
Najabrdzie uniwersalne urządzenie to Pinnacle Studio MovieBox Plus 710 USB posiada wszelkie we i wy potrzebne do importu i exportu materiału zarówno z źródeł analogowych jak i cyfrowych. Dodatkowo otrzymujesz Oprogramowanie Pinnacle Plus z duża iloscia dodatków oraz zielone płótno do kluczowania, wszystko za cenę poniżej 800zł odradzam wszelkie karty i jeżeli już kupować to urzadzenie USB.
Sam używam Pinnacle 700 USB poprzednika pod kontrolą Pinnacle 10 i jestem z niego zadowlony. Gubienie klatek jest ale w bardzo zniszczonych tasmach (mam tu na myśli miejsa gdzie nosnik uszkodzony jest fizycznie). Dodam tylko że przy przechwycie z analoga i kompresji w locie do mpeg2 obciązenie procesora jest na poziomie około 85%. (Urzadznie pod kontorlą Pinnacle może kompresować w mpeg2, mjpeg, i AVI(DV) co nie wszyskie urządzenia potrafią).

P.S. Jęsli chodzi o komputer to jest on na możliwości Pinnacle 10. Choc procesor im szbszy tym lepszy jedyna rzecz to grafika Pinnacle zaleca karte z obsługa sprzetową DX9 oraz 128MB RAM.
A GF6200 posiada programową obsługę DX9.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 27 grudnia 2006, 01:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 21:20
Posty: 3
Post 
Dziekuje Wszystkim za porady.

Kupiłem Pinnacle Studio MovieBox Plus 710 USB - i jestem zadowolony.

pozdrawiam


czwartek, 4 stycznia 2007, 13:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL