Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 01:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Karta graficzna a szybkość kodowania 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 26 stycznia 2007, 19:43
Posty: 5
Post Karta graficzna a szybkość kodowania
Witam

Mam takie pytanko - czy karta graficzna ma jakiś wpływ na szybkość kodowania materiału avi do standardu dvd? Pytam ponieważ 1.5h materiał koduje mi się w WorkShopie aż 12h! Posiadam radeon'a 9600pro i bartona 2500@3200.

pozdr.

old


poniedziałek, 5 lutego 2007, 04:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Karta graficzna nie ma nic do tego.

Na szybkość kodowania ma wpływ szybkość procesora (częstotliwość taktowania), ilość pamięci operacyjnej RAM i w nieco mniejszym marginalnym stoponiu "szybkość" i konfiguracja dysków.
Jeśli chodzi o materiał, który obrabiasz - największy wpływ na czas liczenia pliku wynikowego ma ilość filtrów i efektów, które zaimplementowałeś do obrabianego pliku źródłowego.

Jeśli chodzi o Twój procek (nie podajesz reszty istotnych szczeg...)
- ten czas wydaje mi się zupełnie normalny :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 5 lutego 2007, 09:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 13:23
Posty: 79
Lokalizacja: lubelskie
Post 
serio uważassz że to normalny czas kodowania, pracowałem dużo na pinacle liquid i troche na avidzie - programy te kodowały 1.5 h dvd 3h a avid mniej więcej w czasie rzeczywistym, a w kompie na którym pracowalem nie bylo karty wideo.


poniedziałek, 5 lutego 2007, 10:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 10:15
Posty: 51
Lokalizacja: podlaskie
Post 
na lsx pod adobe 1,5h koduje 3h na procku amd 1,7 @ 3000 na procoderze 4-4,5 do 12h troche brakuje.


poniedziałek, 5 lutego 2007, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
studio8 napisał(a):
serio uważassz że to normalny czas kodowania.


Kolega nie napisał nic na temat specyfiki strumienia, który koduje. Jeśli wrzucił kilka filtrów, które w znaczny sposób ingerują w "obrazek" do tego jakieś efekty - uważam, że tak może być :idea:

"old" - napisz coś więcej, jak to robisz i coś więcej o kompie (ile RAM i jakie dyski):idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 5 lutego 2007, 10:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 13:23
Posty: 79
Lokalizacja: lubelskie
Post 
ja np. jak skończę montaż eksportuje go do jednego pliku avi a potem kompresuje, mam core duo 3.0 i 1 Ghz ramu, zwariowałbym gdybym czekał 12 godzin na plyte.


poniedziałek, 5 lutego 2007, 11:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 26 stycznia 2007, 19:43
Posty: 5
Post 
ao napisał(a):
studio8 napisał(a):
serio uważassz że to normalny czas kodowania.


Kolega nie napisał nic na temat specyfiki strumienia, który koduje. Jeśli wrzucił kilka filtrów, które w znaczny sposób ingerują w "obrazek" do tego jakieś efekty - uważam, że tak może być :idea:

"old" - napisz coś więcej, jak to robisz i coś więcej o kompie (ile RAM i jakie dyski):idea:


a więc tak - materiał przygotowuje w pinnacle 10 - dodaje przejścia, trochę tekstu, podkład muzyczny i to zapisuje do avi. Potem podciągam to to w workshopi'e i tam robię menu tylko i wyłącznie i ustawiam własny profil kodowania do dvd - dwuprzebiegowo, jakość 100% i bitrate stały (ze zmiennym też robiłem próby - prawie bez różnicy) taki aby materiał zajomował prawie całą płytkę dvd - 6500 - robię obraz iso.
Konfiguracja: Barton 2500@3200, 1GB DDR PC400, Radeon 9600Pro, dyski mało ważne jak myślę bo nie mam problemu ze zgrywanie materiału do avi z taniej karty TV - utrata na materiale 1,5h ok 25 klatek czyli 1s - mnie to starcza. Poza tym robiłem próbę kodowania materiału po sieci - na chwilkę instalnąłem ws na notebook'u Core2Duo T5500 1.6GHz oraz 1GB - materiał przeszedł - trochę uboższy o podkład muzyczny - po ok. 4h.
Planuję zmiane sprzętu - ze względu że "odziedzicze" kartę graficzną po synu - do czego to dochodzi ;) - gf6600GT na PCIex mam zamiar zakupić nową płytę, pamięć i procek. Może ktoś ma podobną konfigurację i podzieli się informacją ile trwa kodowania do dvd na czymś takim. Oto nowa konfiguracja Gigabyte 965P-DS4 pl, Intel Pentium D 925, 3.0 GHz (x2), 800 FSB, 2x2MB cache LGA775, Kingston 2 x 512MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM. Nie mam na mocniejszy procek dlatego zdecydowałem się na serię D a nie na CoreDuo.
Trochę długo wyszło - dziękuję wszystkim za pomoc.

Old


poniedziałek, 5 lutego 2007, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
studio8 napisał(a):
ja np. jak skończę montaż eksportuje go do jednego pliku avi a potem kompresuje, mam core duo 3.0 i 1 Ghz ramu, zwariowałbym gdybym czekał 12 godzin na plyte.


ja dokładnie robię tak samo :idea:


//

a tu mamy już odpowiedź dlaczego to tyle trwa (avi » mpeg; mpeg 2-pass) :)

old napisał(a):
Potem podciągam to to w workshopi'e i tam robię menu tylko i wyłącznie i ustawiam własny profil kodowania do dvd - dwuprzebiegowo,

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 lutego 2007, 14:59 przez ao, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 5 lutego 2007, 14:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4452
Lokalizacja: Tczew
Post 
old napisał(a):
a więc tak - materiał przygotowuje w pinnacle 10 - dodaje przejścia, trochę tekstu, podkład muzyczny i to zapisuje do avi. Potem podciągam to to w workshopi'e i tam robię menu tylko i wyłącznie i ustawiam własny profil kodowania do dvd - dwuprzebiegowo, jakość 100% i bitrate stały (ze zmiennym też robiłem próby - prawie bez różnicy) taki aby materiał zajomował prawie całą płytkę dvd - 6500 - robię obraz iso.
Konfiguracja: Barton 2500@3200, 1GB DDR PC400, Radeon 9600Pro,
Old

Może by eksport ze Studio zrobić w mpeg2, z takim wyliczeniem zeby plik był mniejszy niż płytka DVD i żeby menu itd. z Workshopa sie zmieściły i dalej już authoring bez ponownej kompresji - jest chyba taka opcja w Workshopie? Jak na Bartona na FSB 200 to kompresja trochę długo. Kodowanie w Pinnaclu materiału 1,5 godziny daje jeszcze znośny obraz.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 5 lutego 2007, 14:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 26 stycznia 2007, 19:43
Posty: 5
Post 
Może jeszcze zapytam o dźwięk - jak koledzy kodujecie? Ja ustawiam DD 2.0 w WS - może to jest powód długiego kodowania do wynikowego iso dvd?


poniedziałek, 5 lutego 2007, 18:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Konwersja dźwięku do dd 2.0 w workshopie 2 zajmuje dodatkowo ok. 15 min. (2 godzninny materiałna cel2,8). W WS koduję tylko dżwięk a obraz w procoderze 2. Dla porównania powiem że na procku celeron 1,4 2 godziny kodowało się około 14 godzin, po zmianie procka na celerona 2,8 kodowanie skróciło się o połowę, teraz koduje 7 godzin w mastering quality i oczywiście 2pass. Jeżeli ustawię 1pass lub cbr to połowę krócej. Czas kodowania napewno się skróci w lepszym programie jakim jest właśnie procoder. Nie wiem czy jest jakiś szybszy program, który robi to lepiej i szybciej. Jeżeli zmiana softu nic nie da to przydalo by się zmienić procesor na szybszy. Ja narazie sobie darowałem zmianę kompa i zakupiłem nagrywarkę stacjonarną, króra kompresuje w czasie rzeczywistym. Uważam, że obraz z stacjonarki jest lepszy od obrazu kodowanego jakimkolwiek programem. Po wypaleniu wrzucam material z płyty do workshopa i tam robię menu.
Pozdrawiam, Grzesiek.


poniedziałek, 5 lutego 2007, 19:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
GregoriusR napisał(a):
...narazie sobie darowałem zmianę kompa i zakupiłem nagrywarkę stacjonarną, króra kompresuje w czasie rzeczywistym. Uważam, że obraz z stacjonarki jest lepszy od obrazu kodowanego jakimkolwiek programem.


8O 8O 8O 8O

bez urazy, ale to bzdura :idea:

Jak możesz oceniać authoring, który wykonuje się innymi programami pracując jedynie na WS i stacjonarnej nagrywarce :?: 8O

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 5 lutego 2007, 19:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Nie ocenia wcale authoringu, tylko przedstawiam sposób jaki według mnie i w przypadku słabego sprzętu, który posiadam jest najlepszy do kodowania materiału do pliku mpeg2. Osobiście programy do authoringu wykorzystuję tylko do tworzenia menu do płyt dvd a nie do kodowania materiału. Oczywiście są programy znacznie lepsze od workshopa np adobe encore dvd czy inne, ale do tworzenia menu workshop mi w zupełności wystarcza. Nie używam go natomiast do kodowania materiału z dv do mpeg2 bo uważam, że jakość z niego nie jest zbyt dobra (chodzi mi o 2h na płycie). Zapewne materiał krótszy np 1h jest nie do odróżnienia od kodowania w innych programach, ale staram sie zawsze mieścić na płycie max 2h i zawsze dążę do tego aby jego jakość była jak najlepsza. Poświęciłem już wiele godzin na testowanie róźnych aplikacji przeznaczonych do kodowania do mpeg2 i doszedłem do wniosku, że dysponując obecnym sprzętem najlepiej wypada właśnie nagrywarka stacjonarna. Napewno osoby mające szybkie komputery bardziej będą zadowolone z kodowania np w procoderze czy cinema craft enc. czy może w tmpg enc.(tym bardziej, że mogą to robić w czasie nawet krótszym od rt). Dla mnie czekanie na np 12 przebiegowe kodowanie w cce (a testowałem takie dla materiału 2 godzinnego) jest stratą czasu (material był porawie identyczny jak z nagrywarki, jedynym plusem programu cce jest to, że na kodowany material dodaje małe ziarno i w oczy nie rzucają się np przy szybkich scenach jakieś kwadraciki czy tym podobne). Podsumowując, gdybym mial szybki komputer napewno korzystał bym z koderów programowych gdyż zapewnialy by mi one krótki czas kodowania i przyzwoitą jakość. Ale obecnie dla uzyskania właśnie jak najlepszej jakości i w jak najkrótszym czasie stacjonarka jest optymalnym rozwiązaniem.
Pozdrawiam, Grzesiek.


poniedziałek, 5 lutego 2007, 20:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
szybkość kodowania zależy także od użytego enkodera MPEG ... Ty używasz tego zintegrowanego z Workshopem. Mimo wszystko wydaje mi się że to troszke za długi czas. U mnie (Barton 2500, Procoder 2) kompresja półtoragodzinnego materiału zajmuje od 100 do 120 min w jednym przebiegu i około 180 min w 2 przebiegach ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 5 lutego 2007, 23:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL