Teraz jest piątek, 21 września 2018, 08:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Konwerter, karta czy vivo - analogowa 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 09:51
Posty: 3
Post Konwerter, karta czy vivo - analogowa
Witam wszystkich forumowiczów.
Po dogłębnej lekturze "szukaj" mam już jakąś opinię na temat zgrywania analogowego video.
Nie przegrywam kaset VHS, więc nie potrzebuję audio ani "nie gubienia" klatek.Nie potrzebuję wypasionej karty która sprzętowo oblicza efekty i takie tam...
Mam kamerę analogową (musi być taka) i co jakiś czas robię zdjęcie z tej kamery odrębnym programem, który zapisuje zdjęcie na dysku.
Program ten używa sterownika do przechwytywania "Microsoft WDM Image Capture (Win32) ver...".
Program "widzi" kamerę analogową i mogę ustawiać jaj parametry.
Teraz używam karty graficznej vivo ale jakość mnie nie zadawala :-(
Potrzebuję rozwiązania do robienia zdjęć z analogowej kamery.
Czytałem pozytywne opinie na temat konwertera ADVC50 (55). Ale na stronie canopusa znalazłem niepokojące info :
(do przechwytu DV jest wymagany OHCI FireWire lub karta wideo)
Czyli oprócz konwertera będę potrzebował jakąś kartę? Jeżeli połączę go przez kartę firewire to będzie widoczny jako urządzenie cyfrowe a nie analogowe i tu boję się konfliktu.
Jeżeli zainstaluję Pinnacla np Studio AV/DV to jakość zdjęć będzie podobna jak z canopusa ?
Czy ta karta ma sterownik do przechwytywania?
A może każde rozwiązanie ma taki sterownik a ja szukam problemu ?
Uzyskam w ogóle lepszy efekt niż z nieszczęsnego vivo ?
Proszę o pomoc co mam kupić :roll:


czwartek, 15 lutego 2007, 11:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 26 czerwca 2005, 18:45
Posty: 30
Lokalizacja: Pilica
Post 
musisz jakos podłaczyc konwerter do komputra do dego celu musisz miec w kompie albo port fire wire albo kontroler (karte)fire wire,nie martw sie to sa groszowe sprawy ~50zł


czwartek, 15 lutego 2007, 12:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konwerter, karta czy vivo - analogowa
mmarekm napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam kamerę analogową (musi być taka) i co jakiś czas robię zdjęcie z tej kamery odrębnym programem, który zapisuje zdjęcie na dysku.
Program ten używa sterownika do przechwytywania "Microsoft WDM Image Capture (Win32) ver...".
Program "widzi" kamerę analogową i mogę ustawiać jaj parametry.
Teraz używam karty graficznej vivo ale jakość mnie nie zadawala :-(

Jakość w dużym stopniu zalezy od formatu do jakiego zapisujesz na dysku przechwycone - film / zdjęcie. Polecam HuffYUV
LINK
mmarekm napisał(a):
Potrzebuję rozwiązania do robienia zdjęć z analogowej kamery.
Czytałem pozytywne opinie na temat konwertera ADVC50 (55). Ale na stronie canopusa znalazłem niepokojące info :
(do przechwytu DV jest wymagany OHCI FireWire lub karta wideo)
Czyli oprócz konwertera będę potrzebował jakąś kartę? Jeżeli połączę go przez kartę firewire to będzie widoczny jako urządzenie cyfrowe a nie analogowe i tu boję się konfliktu.

Tak konwenter Canopusa widziany jest jako urządzenie cyfrowe, podajace na dysk pliki w formacie DV i obsługiwane jest przez - chyba wszystkie programy do edycji filmów, (nadajace się też z reguły do odbioru przechwyconych zdjęć, ale uwaga - w rozdzielczości PAL!
mmarekm napisał(a):
Jeżeli zainstaluję Pinnacla np Studio AV/DV to jakość zdjęć będzie podobna jak z canopusa ?
Czy ta karta ma sterownik do przechwytywania?
A może każde rozwiązanie ma taki sterownik a ja szukam problemu ?
Uzyskam w ogóle lepszy efekt niż z nieszczęsnego vivo ?
Proszę o pomoc co mam kupić :roll:

Sprzętowy kodek DV Canopusa słynie jako najlepszy w tej i wyższych trochę klasą urządzeniach, nie są to jednak różnice drastyczne.

PS Zapomniałem - czemu "musi byc taka"?
Kup kamerę cyfrową z AV in, Sony HC 96E jest teraz w cenie poniżej 2000 zł. Szkoda że nie dałeś zdjęcia do pokazania, trudno zgadnąć jaką naprawdę jakość uzyskujesz z Vivo. Teoretycznie spokojnie można tak osiągnąć jakość bliską konwenterowi.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 15 lutego 2007, 12:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 09:51
Posty: 3
Post Re: Konwerter, karta czy vivo - analogowa
Cytuj:
PS Zapomniałem - czemu "musi byc taka"?


musi być taka bo to wewnątrzustna kamera stomatologiczna :lol:

Cytuj:
Tak konwenter Canopusa widziany jest jako urządzenie cyfrowe, podajace na dysk pliki w formacie DV i obsługiwane jest przez - chyba wszystkie programy do edycji filmów, (nadajace się też z reguły do odbioru przechwyconych zdjęć, ale uwaga - w rozdzielczości PAL!


Używam programu "stomatologicznego" do robienia zdjęć podczas zabiegów - więc nie będę miał czasu na przechwyt programem do filmów i potem kopiowanie zdjęcia do bazy konkretnego pacjenta. Nie wiem czy ten mój program będzie widział plik DV.
Poza tym kamera jest NTSC

Cytuj:
Jakość w dużym stopniu zalezy od formatu do jakiego zapisujesz na dysku przechwycone - film / zdjęcie.


format do którego zapisuję to UYVY

Cytuj:
Teoretycznie spokojnie można tak osiągnąć jakość bliską konwenterowi.


Jak to osiągnąć ? Naczytałem się tyle o super kartach które z założenia są lepsze od vivo

Chodzi mi o to czy karta/konwerter, które dedykowane są do video spełnią moje oczekiwania nie tylko co do jakości obrazu ale też sprawności ich obsługi.
Niestety nie mam możliwości przetestowania takiej konfiguracji - tak byłoby najłatwiej.


czwartek, 15 lutego 2007, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
W jakiej rozdzielczości robisz te zdjęcia? Żadna karta czy conwerter nie pozwoli Ci na większą rozdzielczość niż 720x480 (wNTSC). Jakość z ADVC50 jest dużo lepsza niż z VIVO, sądzę że przy zdjęciach również. Są conwertery a/c dolączane do USB,(poszukaj na Allegro) Co do jakości musialby się wypowiedzieć ktoś kto używa tego.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 15 lutego 2007, 16:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post 
Jeżeli rozdzielczość tak zapisanego zdjęcia nie odbiega zanadto od rozdzielczości wyczytanej w opisie urządzenia "doustnego" :wink: , to będzie oznaczało że trudno będzie osiągnąć lepszą jakość kartą wideo, czy konwerterem. Jakość pliku nie będzie nigdy lepsza niż jakość źródła (pomijam wyjątki, bo to nie te okoliczności których dotyczą). Jeżeli dodatkowo Vivo oznacza kartę ATI w wykonaniu solidnego producenta: (His, Sapphire, czy niestety nieprodukowane już - Hercules), to bym nic nie zmieniał.
Nic przy tej kamerze. Jedyne co bym kiedyś zmienił, to kamerę - jeżeli ta daje zły obraz.
pozdrawiam

EDIT
switkowski1 napisał(a):
Jakość z ADVC50 jest dużo lepsza niż z VIVO, sądzę że przy zdjęciach również.

Porównując DV - jest lepsza, ale czy tego DV nie trzeba by konwertować?
switkowski1 napisał(a):
Są conwertery a/c dolączane do USB,(poszukaj na Allegro) Co do jakości musialby się wypowiedzieć ktoś kto używa tego.
Pozdrawiam

Nie używam, ale słyszałem o nich "samo zło" :wink:
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 15 lutego 2007, 16:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 lutego 2007, 09:51
Posty: 3
Post 
Cytuj:
Jeżeli rozdzielczość tak zapisanego zdjęcia nie odbiega zanadto od rozdzielczości wyczytanej w opisie urządzenia "doustnego" :wink: , to będzie oznaczało że trudno będzie osiągnąć lepszą jakość kartą wideo, czy konwerterem. Jakość pliku nie będzie nigdy lepsza niż jakość źródła (pomijam wyjątki, bo to nie te okoliczności których dotyczą). Jeżeli dodatkowo Vivo oznacza kartę ATI w wykonaniu solidnego producenta: (His, Sapphire, czy niestety nieprodukowane już - Hercules), to bym nic nie zmieniał.
Nic przy tej kamerze. Jedyne co bym kiedyś zmienił, to kamerę - jeżeli ta daje zły obraz.
pozdrawiam


niestety kamera nie jest pierwszych lotów - jest mała i producent nie stawiał na jakość - z założenia ma służyć do zdjęć poglądowych.
Zmieniałem sterownik na HuffYUV ale nie zauważyłem żadnej różnicy.
Moja karta to właśnie sapphire na ATI - zrobię jak radzisz.
Myślałem, że w prosty sposób uda mi się poprawić jakość obrazu ale jak widzę będę się musiał zadowolić tym co mam :cry:

Dzięki wszystkim, którzy zechcieli mi pomóc.


piątek, 16 lutego 2007, 14:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL