Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 19:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Matrox RT.X 2 czy komputer i samo oprogramowanie??? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Matrox RT.X 2 czy komputer i samo oprogramowanie???
Witam,
Do tej pory pracowałem w pewnej firmie jako montażysta. Właściciel dał mi do dyspozycji Adobe Premiere 1.5 + Ulead DVD Workshop 2,0, Pro Coder 2,0 Vitascene. Komputery z procesorami dwu rdzeniowymi (w sumie całkiem dość szybkie),ale bez kart wideo typu Matrox itp. Teraz chcę otworzyć własną działalność i do komputera, który już złożyłem potrzebuję legalne oprogramowanie.(komputer w opisie niżej)Myślę, że byłoby to takie jak w/w bo je dobrze znam. Ale korci mnie poznać coś nowego, a mianowicie pracę na karcie wideo i tutaj wpadł mi w oko Matrox RTX2. I tu jest moje pytanie, z taką kartą otrzymuję adobe Premiere 2.0., a mam goły komputer z Win XP Pro to czy tak karta da mi możliwość odrazu pracy (capturing, edycja,efekty, export do DVD z Athoringiem), czy będe musiał dokupić program do Athoringu np:Ulead DVD Workshop 2,0, Jak również potrzebny mi będzie Canopus Pro Coder 2.0, chyba, że karta da mi możliwość wyeksportowania z Timeline do mpeg2 w jakości DVD (z możliwościami ustawieni bitrate type, number of passes itd?. Chciałbym sobie przeliczyć co się będzie bardziej opłacało, czy grupę programów i liczyć tylko na wydajność samego komputera, czy kupić Matrox RT .X2 z AP2.0. Bo coś mi się wydaje, ze i tak będę musiał dokupić dodatkowy soft. To czy jest sens kupować kartę przy w miarę szybkim kompie?
proszę o poradę

Pozdrawiam


środa, 7 marca 2007, 17:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Ten komputer to żaden "demon szybkości" ...
Musisz zmienić grafikę i procesor. Dodać ramu..., itp. Wymagania do RT.X2 masz b]TUTAJ[/b] , no chyba, że poczekasz na nową kartę RT.X2 SD. Ale ona nie ma softu w pakiecie ... Jeżeli nie zamierzasz obrabiać sygnału HD to zwykły kontroler i oprogramowanie powinno wystarczyć.


środa, 7 marca 2007, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Czyli karta Matrox RTX2 nie podejdzie???
Bez urazy Panie Bogusławie, wiem, ze to mega szybki komp nie jest, ale oferuje Pan podobne zestawy np: Workstation BS Core 2 Duo E6600 4 MB cache i tam zapewnia Pan, że zestaw gotowy jest do podpięcia karty Matrox RTX2, czy faktycznie mój zestaw jest za cienki do Matroxa? Bo jeśli tak to może faktycznie pomyśle o wymianie kilku podzespołów...

Pozdrawiam


czwartek, 8 marca 2007, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Procesor E6600 to jest naprawdę minimum do tej karty... Zalecane 2 x opetron lub 2 x Xeon ! Co do karty grafiki, to wymagania są naprawdę spore ! Sam sie zastanawiałem - jeżeli mam komputer na 2 opetronach z 4GB ramu, grafiką 8800GTX to PO CO kupować kartę Matroxa ?
Co mi da taka karta, oprócz podglądu na wyjściach DVI, component i kilku filtrach w RT ...


czwartek, 8 marca 2007, 14:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Matrox RT.X 2 czy komputer i samo oprogramowanie???
Witam, odświeżę trochę temat. Ostatni rok pracowałem na kompie z kontrolerem i AP 2.0. Ze względu na spadek cen kart Matrox i potrzebą montażu w HD myślę o nowym kompie z kartą MATROX RTX2:

- Procesor Intel Pentium Core Duo QUAD 6800 2.33 GHz
- PATRIOT CL4 4096 MB 800 MHz DDR-2
- ATI Radeon HD 3870 X2 1024 MB
no i wiadomo reszta- obudowa, chłodzenia, muzyka itp.

a pytanie brzmi, jaka płytę gł. polecacie i może sugestie na temat w/w podzespołów???

Pozdrawiam


środa, 27 sierpnia 2008, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 09:36
Posty: 211
Lokalizacja: Piła
Post Re: Matrox RT.X 2 czy komputer i samo oprogramowanie???
Polecam forum Matroxa... i testy wydajności- ta grafa i RT.x2 (gdyby tak miało być) to porażka... jeden z forumowiczów miał x1950pro... wsadził ww. radka po czym wywalił 3870x2 i wsadził z powrotem stara kartę, bo mu w testach gpu performance wydajność spadła o połowę.

I dlatego warto obczytać ich forum :D

_________________
W chwili obecnej choruję na gardło. To źle się odbija na wenie twórczej.


piątek, 14 listopada 2008, 15:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL