Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 10:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Edius Pro 4 na systemie 64-bitowym 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 lipca 2007, 02:18
Posty: 4
Post Edius Pro 4 na systemie 64-bitowym
Witam serdecznie,

szukałem na forum i w sieci, nigdzie jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie informacji. Otóż zamierzam zbudować stację roboczą do montażu filmów HD. Karta wideo, która ma się w niej znaleźć to Edius NX Express wraz z oprogramowaniem w wersji 4.13. Chciałbym jednak mieć 8gb pamięci ram. Tu rodzi się problem - windows xp w standardzie nie obsługuje takiej ilości. Musi być więc system 64-bitowy (Vista lub XP w wersji 64 przy czym skłaniam się do xp 64bit). Tu mam podstawowe pytanie: czy zarówno karty Ediusa z tematu jak i wspomniane oprogramowanie będą pod takim systemem chodzić bez problemu w pełni wykorzystując jego możliwości?

I jeszcze chciałbym się poradzić odnośnie procesora: myślę nad Core 2 Quad 6600 lub Core 2 Duo 6850. Który lepszy? Ewentualnie mogę obniżyć ilości ramu do 4gb i zainwestować te pieniądze w szybszego quada - Q6700. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Mariusz


wtorek, 31 lipca 2007, 02:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

W pewnej kwesti tylko moge poradzic. Otoz jesli mozesz
wybierac pomiedzy procesorami Core to oczywiscie lepiej zainwestowac
w 4 rdzeniowy niz w 2-u. Do HD trzeba MOCY i im jest wyzsza tym lepiej.

Nie ma co dyskutowac.

Co do tego czy Edek chodzi na 64bitowym systemie. Sadze ze nie powinien
sprawiac klopotu. Pytanie tylko czy jest pod niego zoptymalizowany.

Moze jak wyjdzie oficjalny upgrade 4.5 czegos bedzie sie mozna dowiedziec
wiecej.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 31 lipca 2007, 09:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 lipca 2007, 02:18
Posty: 4
Post 
MKPROFILM napisał(a):
Witam!
W pewnej kwesti tylko moge poradzic. Otoz jesli mozesz
wybierac pomiedzy procesorami Core to oczywiscie lepiej zainwestowac
w 4 rdzeniowy niz w 2-u. Do HD trzeba MOCY i im jest wyzsza tym lepiej.
Pozdrawiam


Dzięki za odpowiedź. W kwestii Ediusa dostałem odpowiedź na maila od Pana Bogusława Spały - niestety nie będzie chodził, bo jego komponenty nie zostały napisane pod system 64-bitowy. Tak więc faktycznie pozostaje mi XP. Czy te 4 gb RAMu będą wystarczające dla obróbki HD? I czy pod win xp będę miał w ogóle tak naprawdę te 4gb?

I jeszcze w kwestii proca - na pewno wezmę 4 rdzeniowy, już zbyt wiele źródeł mi tak poradziło, a tu się tylko upewniłem :) Tu jednak jeszcze jedno pytanie - czy lepiej wziąć C2 Quad 6600 (2,44 ghz) czy C2 Quad 6700 (2,67 ghz). Ten drugi jest dwukrotnie droższy, a przyrost mocy to niecałe 10%. Czy to się więc opłaca czy lepiej oszczędzić i za te pieniądze dokupić większe dyski?

Pozdrowienia
Mariusz


wtorek, 31 lipca 2007, 11:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Czyli wszystko jacne co do Edka i XP. No coz - szkoda bo tez
gdzies tam daleko myslalem o przesiadce na 64bit.

Moze w wersji Edka 5.0.

Co do roznicy Quad 2.44 a 2.67. Szczeze - nie oplaca sie!

Na dobrej plycie podkrecisz tego 2.44 na 3.00 a moze i wiecej
i bedziesz mial wydajniej niz ten 2.67.

Obecnie podkrecanie to juz norma i nikogo to nie dziwi.
Trzeba tylko optymalnie podkrecac bez przesady a wyniki
sa kolosalne.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 31 lipca 2007, 12:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
z tym niedziałaniem pod x64 z powodu komponentów 32 bitowych to bym polemizował....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 31 lipca 2007, 13:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 lipca 2007, 02:18
Posty: 4
Post 
Croolick napisał(a):
z tym niedziałaniem pod x64 z powodu komponentów 32 bitowych to bym polemizował....


Tzn. jest szansa, że będzie działał czy nie i od czego to zależy? teraz dostałem odpowiedź od jeszcze jednego polskiego dystrybutora, że nie chodzi Edius pod Vistą x64. A wcześniej Pan Bogdan pisał, że Edius 4.5 nie będzie pracował pod VISTĄ, bo
niektóre komponenty środowiska nie są napisane pod system 64
bitowy: Xplode 4.5, Procoder Express, Titlemotion. Czyli wychodzi mi pozostanie przy xpku x32. Ale rozumiem, że jak wyjdą uaktualnienia do programów wszystko powinno byc ok i również z kartami NX Express nie będzie problemu? pzdr

m


wtorek, 31 lipca 2007, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Jak wiadomo Edius jest bardzo wrażliwym programem i bardzo możliwe że sie wywali ale niehc Ci nikt nie wciska kitu że nie bedzie wogóle działał. Nie wiem czy pan Spala miał "organoleptyczny" kontakt z systemem x64 ale ja tak (XP x64, Vista Ultimate x64) i nawet w systemie sporo komponentów było 32 bitowych i jakoś działały. APPro też działał (chociaż pod Vistą x64 i x86 to był strasznie zamulasty - brakło mi RAM'u), AAE działał wporządku. I wiele wiele wiele innych 32 bitowych aplikacji też działało. Aż sam sprawdze jak Edek działa na x64... I to już niedługo :twisted:

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 31 lipca 2007, 15:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Witam
Skoro Edius prawdopodobnie będzie miał problemy z funkcjonowaniem na systemie Vista 64-bit (wiśta-wio - łatwo powiedzieć :D ), a także nie odpowiada Panu XP Pro z uwagi na wykorzystanie tylko 4GB RAM-u, to może należy wziąć pod uwagę Windows Serwer 2003 Enterprise Edition w wersji 32-bit.
Cytuj:
System Windows Server 2003 Enterprise Edition oferuje następujące możliwości:
• Obsługa symetrycznego wieloprocesorowego przetwarzania danych (do 8 procesorów)
• Klastrowanie ośmiowęzłowe
• Obsługa 32 GB pamięci RAM w wersjach 32-bitowych i 64 GB pamięci RAM w wersjach 64-bitowych

Jestem pewien, że nie warto używać wersji 64-bit systemu skoro sam Edius napisany jest w 32-bitowym kodzie. Oczywiście można się pokusić o zainstalowanie na 64-bit. platformie, ale wynik tego eksperymentu o ile nie będzie taki sam, to na pewno nie lepszy niż na systemie 32-bitowym.
Skoro Edius jest 32-bitowym programem to na 100% nie jest on zoptymalizowany do systemów 64-bit. Właściwie to się zastanawiam, do czego Panu będzie przydatny system 64-bitowy, który obsluguje 32-bitowe oprogramowanie? Przychodzi mi tylko jedna myśl - pozwali to na zarządzanie większą ilością RAM-u. Więcej korzyści w tym wypadku nie dostrzegam.
Przesiadka na taki system do momentu kiedy sam Edius nie będzie w pełni 64-bitowym programem nie ma najmniejszego sensu. Wlaściwie więcej z tym problemów niż korzyści.

Niestety Windows 2003 Standard w wersji 32-bit odpada, ponieważ tak jak w XP, w tej wersji oferuje również zarządzanie dla 4GB RAM. Dopiero w wersji 64-bit zarządza 32GB RAM
Plusem Windowsa 2003 jest to, że zawsze mu bliżej do Windowsa XP Pro niż do tego dziwactwa w postaci Visty, które pożera w zastaraszajacych ilościach zasoby komputera, pozostawiając resztki innym programom użytkowym, a to akurat ma decydujace znaczenie dla programów edycyjnych. Widows Serwer 2003 jako system jest bardziej stabilny i wydajny w porównaniu do XP Pro.
Ma zdecydowanie lepsze zarządzanie pamięcią, a dodatkowo można go okroić i przystosować do zastosowania w multimediach - wiadomo że nie jest do tego przeznaczony.

Jeden jednak spory problem do pokonania - jego wysoka cena.

Na szczęście jest dostępny w wersji trial (w języku polskim tylko i jedynie we wspomnianej wersji Enterprice 32-bit), dzięki czemu można się nim cieszyć przez całe 180 dni. To wystarczajaco długo, aby móc z całą pewnością stwierdzić czy ten system będzie Panu odpowiadał jako podstawa do niezawodnego działania Ediusa.

pozdrawiam


wtorek, 31 lipca 2007, 16:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Oficjalnie Edius 4.5 nie będzie działał po Vistą. Tak podaje "support techniczny Grass Valey". Jak wiemy "przyroda zna takie przypadki", że soft pomimo zapewnień producenta, że nie działa, pracuje sobie w najlepsze ...
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest wypróbować samemu.
Ale chyba trzeba poczekać do premiery oficjalnej wersji 4.51, która ma nastąpić w dn. 08 sierpnia br.

"The newer build with the last-minute fixes (dub v4.51) will be launched internationally on the Canopus Web site on August 8th (Japan time). This release includes hardware drivers, multiple languages, and will be supported internationally."


wtorek, 31 lipca 2007, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Intel produkuje Q6600 w dwóch seriach:
SL9UM- 105 W
SLACR- 95 W
Ten drugi powinien się mniej grzać a ponadto ma podniesioną temperaturę krytyczną.
W Polsce jest trudno dostępny.


środa, 1 sierpnia 2007, 00:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 20:31
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice`
Post 
Witam
Mam zestaw Edius + NX EXPRESS, który wymiata na procesorze Pentium D920 (Dual 3.00 Ghz) z pamięcią 2x1GB. Według mnie lepiej pomyśleć o wydajnej macierzy Raid, która nadąży z dostarczaniem danych.

pozdrawiam, pavel


środa, 1 sierpnia 2007, 02:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL