Teraz jest środa, 19 września 2018, 13:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Pomocy! Monitor panoramiczny rozciąga mi obraz panoramiczny! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 18 marca 2007, 03:47
Posty: 6
Lokalizacja: Ireland
Post Pomocy! Monitor panoramiczny rozciąga mi obraz panoramiczny!
Monitor panoramiczny rozciąga mi obraz panoramiczny w trybie pełnoekranowym!!!

Podaję konfigurację sprzętową:

Dwa monitory panoramiczne BNQ FP222WH/22" LCD
karta NVidia GeForce 6200 GV-NX62TC256D

Wydałem sporo pieniędzy na wyposażenie stacji roboczej w dwa nowiuśkie monitory panoramiczne dla komfortu montażu materiału panoramicznego. Chciałem mieć podgląd na calym ekranie 22", a tu problem! Tryb video pełnoekranowego, który włącza mi się spod jakiegokolwiek programu wyświetla mi obraz rozciągnięty (???) tak jakby monitor nie rozpoznawał proporcji ekranu materiału video. Opcje ustawień video pełnoekr. na karcie są baaardzo skąpe. Mogę jedynie ustawić skalowanie w czterech konfiguracjach - próbowałem... i największy ekran z dobrymi proporcjami jaki udało mi się uzyskać był i tak mniejszy niż ekran monitora (ok. 5 cm ramki z każdej strony)

Ale to jeszcze nie wszystko :) - video pełnoekr. działa tylko na monitorze podłączonym przez DVI. Jak przerzucę aplikację na monitor DVI, to pełnoekranówka na analogu w ogóle się nie włącza - monitor informuje mnie o przekroczeniu zakresu i wchodzi w stan uśpienia!!! :lol: Pięknie prawda? Dwa dni już nad tym siedzę. Pierdzielić ten podgląd na złączu analogowym - tam mogę mieć sobie aplikację do montażu, ale żeby chociaż wykorzystać cały ekran DVI na podgląd!!!

PLEASE H E L P M E !!!!

WAŻNE! : Mówimy tu o trybie pełnoekranowym który włącza się samoistnie na drugim monitorze. Bo gdy np. odtwarzam materiał w MediaPlayerze i kliknę na tryb pełnoekranowy w tejże aplikacji - to obraz jest ok - na całym ekranie z zachowaniem proporcji. Tylko że ja chcę mieć podgląd pełnoekranowy poza aplikacją w czasie montażu materiału.

Ps. Czy Matrox RT.X2 rozwiązał by problem? Bo i tak planuję ten zakup.


środa, 10 października 2007, 09:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post 
to sie ustawia w sterowniku od karty graficznej, opcje odpowiedzialne za nakladke i tryb pelnoekranowy, nvidia ma taki kreator smieszny tego ustawienia

niestety efekt duzo gorszy niz na ati gdzie to dziala samo z siebie od reki, ale docelowo da sie usatwic


środa, 10 października 2007, 09:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 18 marca 2007, 03:47
Posty: 6
Lokalizacja: Ireland
Post 
Czy mówisz o : Właściwości:ekran/Ustawienia/Zaawansowane i tam zakładka karty GeForce?

Bo jeśli tak, to już tam wszystko wypróbowałem i faktycznie kreator wideo pełnoekranowego jest śmieszny, bo mogę tylko wyregulować kolory i ewentualnie powiększać sobie ekaran podczas odtwarzania materiału wideo (ale on i tak powiększa TYLKO w obrębie ramki która nie zmienia swoich gabarytów :mrgreen: ) Jedno wielkie nieporozumienie z tą kartą! Zastanawiam się czy to nie wina monitora? Ale chyba nie, bo on ma oprócz wejścia analogowego i DVI wejście HDMI, więc MUSI współpracować z rozdzielczościami telewizyjnymi!

Tak czy owak dziękuję za zainteresowanie. No chyba że mówisz o jakimś innym kreatorze dla samych sterowników karty. Jeśli tak - to gdzie tego szukać???

A myślałem, że znam się na komputerach :?:


środa, 10 października 2007, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post 
tak o tym kreatorze mowie, z jeszcze jedna rzecz, nie napisales z czego leci sygnal, program montazowy czy co ???

u mnie jest tak ze podglad robie na telewizorze HD albo monitorze 4:3 1280x1024 i kombinacje z tym kreatorem pozwolily mi zrobic profile osobne do pracy, oprocz dlubania w zakladce masz rozniez dopasowanie rozdzielczosci telewizyjnej do ekrnu monitora czy tez telewizora

straszna rzezba, ale w koncu ustawilem ze jest tak jak powinno, jedna rzec zktora jest dla mnie nie do przeskoczenia poki co to resetowanie ustawienia ikon na pulpicie po zmienie profilu

btw: zainstaluj najnowsze stery nvidii w wersji angieslkiej


środa, 10 października 2007, 11:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 18 marca 2007, 03:47
Posty: 6
Lokalizacja: Ireland
Post 
Dzięki, spróbuję podłubać jak tylko będę w domu. Dam znać za dzień lub dwa co mi się udało wydłubać :idea:

pozdrawiam,

a co do źródła strumienia wideo - to próbowałem Adobe Premiere 2.0 Pro, Nero Show Time 7.0, Windows Media Player - wszędzie to samo. W tych dwóch ostatnich , jak wchodzę w ich tryb pełnoekranowy to jest ok, ale jak wiesz nie oto mi przecież chodzi.

spróbuję też te sterowniki z netu ściągnąć - dzięki!

BTW - którą NVidię masz?


środa, 10 października 2007, 12:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL