Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 17:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Firewire- 4/4 czy 4/6 pin? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 lipca 2007, 17:08
Posty: 4
Lokalizacja: Mysłowice
Post Firewire- 4/4 czy 4/6 pin?
Witam.
Być może podobny temat już był ale opcja szukaj ostatnio szwankuje, dlatego też zakładam nowy temat.
Od niedawna posiadam Sony DCR-HC96E i właśnie jestem na etapie kupna karty i kabla firewire. W instrukcji obsługi kamery pisze, że ma to być kabel 4/4 pin, a więc sama karta FW również powinna mieć wejście 4-pinowe. Dziś byłem w MediaMarkt i okazało się, że mają tam tylko karty z wejściami 6 pinowymi (jak się nie myle to chyba taka- http://www.allegro.pl/item265792157_kar ... ipset.html ), ale Pan z obsługi zapewniał mnie, że ta kamera może być również podłączona takim kablem 4/6 pin. Niestety nie był dla mnie zbyt przekonujący. I stąd moje pytanie do fachowców z tego forum- czy takim kablem również moge podłaczyć tą kamere z kartą firewire 6pin? Nie chciałbym na samym początku uwalić gnizda DV kamery.


niedziela, 18 listopada 2007, 23:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie widziałem jeszcze kontrolera i'link (karty z wejściem firewire 4 pin) do komputera.
Oczywiście, że to jest dobry kontroler.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
w większości przypadków karty Fire-Wire posiadają wejście 6 pinowe
więc najlepiej sprawdz jakie masz wejście w swojej karcie lub w płycie głównej


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
4 pin bedzie w laptopie, a 6 pin bedzie w 99.9% kontrolerów do PC bo w tym przypadku mozna jeszcze urządzenie zasilać (co nie tyczy sie kamery)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 lipca 2007, 17:08
Posty: 4
Lokalizacja: Mysłowice
Post 
Wielkie dzieki za szybką odpowiedź.
Rozumiem, że będzie to bez znaczenia w moim przypadku, jeżeli podłącze kamere kablem 4/6 czy 4/4 pin.
Zaraz zamawiam więc tą kartę i kabel 4/6 pin.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Osobiście nie wiem jak w Twoich stronach, ale za taką cenę bez problemu kupisz taki kontroler w dowolnym sklepie komputerowym wraz z kablem, okrojonym oprogramowaniem (najczęściej Ulead Video Studio) i z gwarancją. Na Allegro dojdzie przecież koszt przesyłki, niepewność sprawności produktu, brak gwarancji, czas oczekiwania, brak softu i kabla.
Na szybkiego dla przykładu wyszukane:
http://1klik.pl/sklep/Kontrolery_FireWi ... 1/p668315/
P.G.


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 lipca 2007, 17:08
Posty: 4
Lokalizacja: Mysłowice
Post 
W sumie racja. W Media sama karta z kablem kosztowała 49 zł. Ale nie zależy mi na tych paru zł, bo ewentualna naprawa kamery napewno byłaby bardziej kosztowna. Podana przez Ciebie karta to VIA, ta z Media na NECu nie będzie lepsza?


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie mam porównania - nie wiem, ale nigdy nie słyszałem o problemach związanych z tym, że kontroler był na VIA, lub też na NEC. Obecnie kontrolery takie są już zintegrowane na płycie głównej i nigdy nie ma z nimi problemów, bez względu czy jest to VIA, NEC, czy też inna.
Naprawdę są to żadne pieniądze w porównaniu do kart video, które przed laty kupowaliśmy do montażu, kosztujących po 2-3 tysiące (i więcej), gdyż nie było jeszcze samodzielnych kontrolerów FireWire.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
Miałem kiedyś kartę na chipsecie VIA i się niestety zepsuła ... no ale to był pojedyńczy przypadek ... tylko dziwne było to, ze kamerę kolegi wykrywała, a mojej nie ... kamera była sprawna bo sprawdzałem na innych kontrolerach...


poniedziałek, 19 listopada 2007, 01:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL