Teraz jest środa, 19 września 2018, 05:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Karta wideo czy mocny komputer 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 14:37
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post Karta wideo czy mocny komputer
Witam i od razu istotne pytanie;
czy do takiego zestawu, który przedstawiam poniżej, potrzebna mi będzie jeszcze karta wideo? - pracuję na Adobe Premiere 6.5, później będzie AP 2 PRO.
- procesor Intel Core 2 Duo E 8400 3 GHz (x2) 6MB 1333 MHz FSB
- pamięć RAM OCZ DDR II 4 GB 800 MHz CL5 VISTA
- dyski twarde Segate 500 GB 7200rpm 32 MB SATA-II Barracuda ST
2 sztuki
- karta graficzna EVGA PCI-E GeForce 9600 GT 512 MB DDR3 HDCP
- nagrywarka DVD-Sony-NEC AD-7203S
- zasilacz Tagen Easycon 530 W
- system op.Windows XP Proffesional SP2
Do przechwytywania z kamery ( Sony VX2100) i innych, między innymi analogowych, służy mi wiernie urządzenie zewnętrzne cyfr/analog. Pinnacle 500-USB.
No i czy tu jest jeszcze potrzebna jakaś karta wideo?


poniedziałek, 10 marca 2008, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
DO edycji SD masz wystarczający sprzęt.

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


poniedziałek, 10 marca 2008, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Do HDV też.


poniedziałek, 10 marca 2008, 17:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Tyle że do HDV w RT potrzebna jest już karta... i to nie byle jaka
...chyba że masz dużo czasu... na czekanie

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


poniedziałek, 10 marca 2008, 20:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 00:11
Posty: 52
Lokalizacja: Brodnica
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Dodam może że karta wszystkiego nie załatwia, do tego sprzętu jak dodasz kartę, no to nieźle wszystko wspomoże. Niestety karta np RTX2 też wspomaga się na procku itd. Ale różnica jest i to znaczna, wiele rzeczy nie jest wogóle przeliczane, a to już pewien komfort. Choć znając życie zaczniesz wtedy kombinować z różnymi filtrami i innymi........ także zacznie ci się zdawać również że za wolno lub czemu już chce renderować /podaje na moim przykładzie/. Pozdrawiam.

_________________
E8400 Core Duo / ASUS P5K / 2x2GB DDR 1066MHz / Hdd 160GB + 3*320GB / NVidia GT9600 / Blu Ray - DVD-RW Pioneer / Chieftec 600W / Sony VX2100, FX1, FX1 ,PMX1/ RT.X2


wtorek, 11 marca 2008, 00:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 14:37
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Dziękuję za pouczające wypowiedzi. Co do kart Matrox-a to na razie się nie przymierzam, myślałem bardziej o takiej z firmy ADS Technologies, bez oprogramowania. Karty tej firmy bazują na układzie Texas Instruments - co daje maksymalną kompatybilność z elementami komputera i programami ed.
A oto przede wszystkim chodzi.
Może najpierw popracuję na tym co mam.
Pozdrawiam również


wtorek, 11 marca 2008, 00:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
A może coś takiego poszperaj super maszynki KARTA WIDEO BĘDZIE ZBĘDNA http://www.linkart.biz.pl/boxx.html
a tutaj skonfiguruj swojego BOXXA http://www.boxxtech.com/products/cf_ste ... anceID=858
:wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


czwartek, 13 marca 2008, 23:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 14:37
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Witam już w 2011 roku
Technologia poszła dla mnie za szybko.
Ja w międzyczasie zmieniłam kamerkę na Sony HDR-FX1000.
Komputer czasem "muli i rzęzi" przy obróbce.
Aby ustanowić komfort pracy już myślę o zmianie całego kompa.
I mam na oku takie coś
http://allegro.pl/stacja-robocza-bs-i7- ... 25323.html
Co o tym sądzicie?

Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego Sprzedający dyskryminuje blondynki z Krakowa - na żadne e-maile skierowane do Sklepu czy też na stronę Allegro nie odpowiada.
Traci baaaaardzo dużo.

Mój komputer przy nowym formacie wideo bardzo się męczy. A dlaczego? Bo u mnie jest tak:
- Intel(R)Core(TM)2 Duo CPU
- E8400@ 3.00GHz
- 3.00 GHz 3.00 GB RAM
- Windows XP Professional - Service Pack 3
- zgrywanie materiału filmowego poprzez Pinnacle USB - 710
- oprogramowanie Adobe Master Collection CS5

Proszę o poradę czy ten zestaw, który podałam na wstępie będzie współgrał z moim Adobkiem.
No i jeszcze jak ominąć tą dyskryminację, bo to zaczyna mnie już irytować.


sobota, 2 kwietnia 2011, 12:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Recital napisał(a):
Witam już w 2011 roku
Technologia poszła dla mnie za szybko.
Ja w międzyczasie zmieniłam kamerkę na Sony HDR-FX1000.
Komputer czasem "muli i rzęzi" przy obróbce.
Aby ustanowić komfort pracy już myślę o zmianie całego kompa.
I mam na oku takie coś
http://allegro.pl/stacja-robocza-bs-i7- ... 25323.html
Co o tym sądzicie?

Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego Sprzedający dyskryminuje blondynki z Krakowa - na żadne e-maile skierowane do Sklepu czy też na stronę Allegro nie odpowiada.
Traci baaaaardzo dużo.

Mój komputer przy nowym formacie wideo bardzo się męczy. A dlaczego? Bo u mnie jest tak:
- Intel(R)Core(TM)2 Duo CPU
- E8400@ 3.00GHz
- 3.00 GHz 3.00 GB RAM
- Windows XP Professional - Service Pack 3
- zgrywanie materiału filmowego poprzez Pinnacle USB - 710
- oprogramowanie Adobe Master Collection CS5

Proszę o poradę czy ten zestaw, który podałam na wstępie będzie współgrał z moim Adobkiem.
No i jeszcze jak ominąć tą dyskryminację, bo to zaczyna mnie już irytować.


Twoja kamera nadrywa w HDV, nie potrzebujesz zatem nic więcej niż teraz masz. A CS5 w ogóle chodzi na xp 32bit? Ja bym zmienił na win7 64bit i dołożył pamięci ram na max. Jeśli chodzi o "Pinnacle USB - 710" to co przez to zgrywasz? Mam nadzieję, że nie materiał z HDR-FX1000 ;)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 3 kwietnia 2011, 17:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 14:37
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Na razie mam CS4 ale wszystko przygotowuję pod CS5.
Z Sony FX1000 przechwytuję materiał na kompa właśnie poprzez Pinnacle 710 (wejście DV)
Z Twojego pytania sądzę, że źle robię.
Proszę, rozwiń temat bo chciałabym aby było najlepiej.

A tak skoro mówimy o przechwytywaniu (HD, HDV) to proszę mnie oświecić:
dotychczas myślałam, że złącze HDMI służy wyłącznie do przekazywania obrazu i dźwięku na urządzenia obrazujące typu TV, konsole, itd. - ale nie do przechwytywania w celu dalszej obróbki.
Do przenoszenia filmu z kamery na komputer uważałam dotąd , że najlepszy jest FireWire, czyli iLINK (IEEE 1394).
A czytając specyfikację karty BlackMagicDesign - Intensity Pro dowiedziałam się , że umożliwia ona przechwytywanie nieskompresowanych obrazów HD.
Czyli jednak z tego wynika, że się mylę, że HDMI to najlepsza droga transmisji do celów edycyjnych.
Proszę o potwierdzenie lub też wyprowadzenie mnie z błędu.


niedziela, 3 kwietnia 2011, 18:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2020
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Recital napisał(a):
(...)czytając specyfikację karty BlackMagicDesign - Intensity Pro dowiedziałam się , że umożliwia ona przechwytywanie nieskompresowanych obrazów HD.
Czyli jednak z tego wynika, że się mylę, że HDMI to najlepsza droga transmisji do celów edycyjnych.

FX1000 nagrywa skompresowany obraz, więc Intensity Pro nie polepszy obrazu przy zgrywaniu przez HDMI. Nieskompresowany obraz z obrazu skompresowanego ma jakość skompresowanego.


piątek, 8 kwietnia 2011, 01:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
tak, ale potem masz wieksze spektrum kolorow do obrobki


piątek, 8 kwietnia 2011, 01:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2020
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Spektrum kolorów można zwiększyć w opcjach projektu bez niepotrzebnego zwiększania objętości plików, np. w Vegasie zamiast 8 można ustawić 32-bity na piksel.


piątek, 8 kwietnia 2011, 21:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Do zgrywania HDV polecam darmowy programik HDVSplitter. Potrafi to czego CS4 nie potrafi czyli w czasie przechwytywania HD jest podgląd obrazu a nie niebieski ekran z informacją "technologia nas przerosła, patrz w wizjer kamery, tam jest podgląd" oraz potrafi dzielić na sceny czego CS4 w trybie HD nie potrafi.


sobota, 9 kwietnia 2011, 09:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 14:37
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Karta wideo czy mocny komputer
Tak, używam tej aplikacji odkąd mam kamerę HDV i z podglądem w capture jest ok.
Tylko tak jak pisałam muszę albo wiele pozmieniać w swoim komputerze albo zastanowić się nad zupełnie nową stacją - ta obecna jest za słaba i nie daje komfortu pracy.
Ale to już po świętach ale jeszcze przed wakacjami.
A na razie serdecznie dziękuję za poświęcony czas.

Tematu może jeszcze można jeszcze nie zamykajmy.
Pozdrawiam wszystkich.


sobota, 9 kwietnia 2011, 11:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL