Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 05:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon XL 1-jak uaktywnić wejście analogowe 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Canon XL 1-jak uaktywnić wejście analogowe
witam wszystkich
niedawno nabyłem Canona XL1 ,czasem zdarza mi się że muszę wgrać VHSa a mam tylko fire vire, czy ktoś wie jak odblokować wejście analogowe w tej kamerze ???


środa, 11 czerwca 2003, 00:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
czy ktoś może mi pomóc ???
OLO


czwartek, 12 czerwca 2003, 23:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Niestety kamera ta nie posiada przetwornika analogowo-cyfrowego pracującego w czasie rzeczywistym. Jedynym rozwiązaniem tego problemu (na dłuższą metę sposób dość uciążliwy) jest wgranie filmu z WE analogowego na kasetę, a następnie odtworzenie tego nagrania poprzez WY DV.

Pozdrawiam
Piotrek


piątek, 13 czerwca 2003, 08:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mała poprawka. Opisany przezemnie sposób na pewno dotyczy XL1S. Nie pamiętam teraz czy WE analogowe w XL1 fabrycznie jest czynne. Jeśli nie, to chyba nie da się z tym, niestety, nic zrobić.

Pozdrawiam
Piotrek


piątek, 13 czerwca 2003, 14:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No prosże kamerka za prawie 20 tysiecy a nie ma tego.


piątek, 13 czerwca 2003, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no właśnie !
nie jest dla mnie problemem przepisanie materiału na DV (pisałeś że uciążliwie, nie wtym problem)
kłopot w tym, ze o ile wiem XL1 nie ma w ogóle możliwości wgrania analogowego materiału na mini DV (ma tylko wyjścia)

przynajmiej fabrycznie wejście jest zablokowane, pytam więc czy ktoś wie jak je odblokować

z góry dziękuje


piątek, 13 czerwca 2003, 20:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Do kol. "olo" :
Kamera Canon XL1 jest konstrukcją sprzed ok. 5 lat i nie ma aktywnych wejść analogowych, nie można ich także uaktywnić na drodze softwerowej.
Pozostają dwa sposoby:
1 - użycie sprzętowego konwentera A/C,
2 - drogą okrężną przez PC posiadającego kartę wideo lub graficzną z odpowiednimi gniazdami.

Do kol. "Leona":
Używaną XL1 (bo od 2 lat nie jest produkowana) można kupić za 8,5 - 9,5 tys PLN - to mniej niż połowa przytoczonej kwoty 20 tys.


sobota, 14 czerwca 2003, 16:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Mówiłem Tadeuszu o nowym sprzęcie, a ta kamera kosztuje chyba 19 000 jak się nie mylę.


sobota, 14 czerwca 2003, 16:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Nowy szprzęt a więc XL1S ma aktywne wszystkie wejścia analogowe i ta kamera problemy "ola" w pełni by rozwiązała.

Nową z gwarancją i fakturą VAT można kupić w Polsce za 17 000.


sobota, 14 czerwca 2003, 18:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
bardzo wszystkim dziękuję za podjecie tematu
Choć dyskusja nie przyniosła rozwiązania i tak jestem wdzięczny.

Co do jakości kamery moje sugestie sa takie:
Poraz pierwszy zacząłem pracować na naprawdę przyzwoitej kamerze (czyli Canon XL 1) i mimo takich wad jak brak WE/analog polecam wszytkim ten sprzet (inne właściwości tej kamery jak np. wymienny obiektyw zdecydowanie rekompensują nieudogonienia typu brak WE/analog
I TAK MYSLĘ ZE TO JEDNA Z NAJLEPSZYCH PÓŁPROFESJONALNYCH KAMER OSTANICH KILKU LAT
pozdrawiam wszystkich


wtorek, 17 czerwca 2003, 23:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
A jakimi innymi kamerami /półprofesjalnymi/ kolega się posługiwał no i najważniejsze do jakich celów bo aby wydawać opinie trzeba coś porównać na podstawie czegoś.
Pozdrawiam.

_________________
xxx


niedziela, 29 czerwca 2003, 10:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post do kolegi Witka
A wiec nie tak jak sądzisz, nie jest to pierwsza kamera którą wziąłem do ręki , wcześniej pracowałem m.in na Sony 900 i VX 1000
i nie uzywałem ich do kręcenia wesel- ale głównie dla TV

i mysle że kamery w/w to zabawki zaprojektowane tak, jak to ktoś ładnie kiedyś na forum określił ,,aby mozna obsługiwać je tylko jednym czerwonym przyciskiem,,


niedziela, 29 czerwca 2003, 22:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
do kol Witka

A wiec nie tak jak sądzisz, nie jest to pierwsza kamera którą wziąłem do ręki , wcześniej pracowałem m.in na Sony 900 i VX 1000
i nie uzywałem ich do kręcenia wesel- ale głównie dla TV

i mysle że kamery w/w to zabawki zaprojektowane tak, jak to ktoś ładnie kiedyś na forum określił ,,aby mozna obsługiwać je tylko jednym czerwonym przyciskiem,,


niedziela, 29 czerwca 2003, 22:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
przepraszam-wysłałem 2 razy


niedziela, 29 czerwca 2003, 22:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Obie typowo amatorskie więc jak je porównać z prawie profesjonalnym Canonem. No ale jeśli dla TV to może faktycznie mają coś w sobie.

_________________
xxx


niedziela, 29 czerwca 2003, 22:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL