Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 08:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Jaką karte kupic do pracy w.w zestawie, materiał HDV ?

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


czwartek, 7 sierpnia 2008, 01:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Co chcesz tą kartą osiagnać czy podgląd, czy także wsparcie do renderowania ?


środa, 13 sierpnia 2008, 17:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Najlepiej jedno i drugie :). Pracowałem kiedys na PC na Pinnacle DC1000. Był tam podglad, hardwerowy codec MPEG2 i zestaw efektów które działały realtime w premiere. Chciałbym żeby to było coś podobnego w moim Macu/FCS2. Czasem trafiają się okazje na Ebayach i można "wyrwać" za nieduże pieniążki dobrą karte video. Zainteresowałem się AJA Kona LH. Co o niej sądzisz ?

http://www.aja.com/html/products_macint ... a_LHe.html

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


środa, 13 sierpnia 2008, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Hej

Masz kilka opcji:

Matrox:
MXO: http://www.matrox.com/video/en/products/mxo/
MXO2: http://www.matrox.com/video/en/products/mxo2/

Fani macowi nie polecają rozwiązań matroxa, ale z dokumentacji wynika, że to niezły sprzęt, zwłaszcza MXO2... full HD-SDI in/out!

AJA: to chyba najlepsza opcja:
KONA 3:
KONA IO:
http://www.aja.com/html/products_macintosh.html


Black Magic Decklink: taniej...
Decklink HD Extreme
Multibridge
http://www.blackmagic-design.com/products/


Pozdrawiam
Muchomor


sobota, 16 sierpnia 2008, 10:27
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Dzieki za pomoc Muchomor. Decklink HD jest stosunkowo niedrogi (995$), na nim skupiłem uwage najbardziej. Nie jestem "na bieżąco" z videomontażem od kilku ładnych lat więc mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Czy taka karta(Decklink HD) w 100% hardwerowo bedzie "obsługiwać" materiał HDV z kamer Sony W FinalCut? Ostatni raz pracowałem z Pinnacle DC1000 i żeby tam pracować musiałem zrobić Capture - podpiąć kamerke lub VTR do breakout boxa i zapisac to w formacie karty (bodajże pinnacle AVI). Chodzi mi o ty czy jak kupie np. PMW EX1 to czy bede musiał dodatkowo konwertowac pliki na format Decklinka, czy bede mógł od razu na nich pracowac po skopiowaniu na dysk komputera ?

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


poniedziałek, 1 września 2008, 00:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Do strumienia z tej kamery nie potrzebujesz żądnej karty.
Nagrywa HD, piszesz o HDV tym bardziej nie trzeba wsparcia sprzętowego (przy dobrym kompie)..
Wszystko będzie działać online. Co do sony to oni mają swój programik pośredniczący, nie wiem czy da się to minąć, tak czy owak karta sprzętowo będzie dekodować obraz.

Pozdrawiam
Muchomor


poniedziałek, 1 września 2008, 13:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Witam!
Zgadzam sie z kolega Kubix co do kart, chyba najrozsadniejsza bedzie
Blackmagic DeckLinka HD Extreme np. tylko pytanie czy siebie to zadowoli.

Przez ostanie 2,5 tygodnia spedzilem przez Makiem i Leopardem no i
FinalCutem. Powiem tak! (troche odbiegne od watku glownego)

Te wielo-rdzeniowe MacPro to straszna lichota jesli chodzi o wydajnosc.
Jeszcze widac nie sa zoptymalizowane pod katem nowych prockow Intela.

Dla porwnania dodam ze 8 rdzeniowy MAC PRO 3,0Ghz jest tak samo
wydajny jak 4 rdzeniowy Intel 3Ghz na PC. Testowalem te same aplikacje.
Narazie nie warto sie przesiadac bo szybki G5 daje te sama wydajnosc
co nowy MacPro (w/g testow jest tylko o 5-7 % wolniejszy i to przy
wybranych aplikacjach, nie warto przeplacac)
Ma to tez przelozenie na edycje i prace na innych softak jak FinalCut.

FinalCut z ponoc wydajnym kodekiem AppleRes radzi sobie bardzo slabiutko
w RT. Ja osobiscie wiecej niz 2 sciezek w 720p z dwoma efektami nie
wycisnalem. Owszem, jesli robimy montaz standardowy, tniemy na ostro
lub na miekko i co najwyzej mamy dwie sciezki z korekcja kolorystyczna
to jakos to ujdzie...ale jesli wiecej - OJ POCI SIE FINAL POCI!!! :oops:

Koledzy - nie napisze ani slowa zlego na temat samego programu, poprostu
znakomity!!!. Latwo sie na niego przesiasc z innych, w koncu zasady sa te
same tylko klawiszologia inna :wink: no i swietne mozliwosci edycyjne (nie
tylko Finala ale reszty pakietu). Uwazam ze to program naprawde zawodowy.

Ale jest jedno ALE. Wszystko trzeba liczyc, nie da sie komfortowo montowac
bez podgladu w RT, to co oferuje to jakas namiastka. Wydajnosc silnika do
podgladu w czasie rzeczywistym jest FATALNA. Dla przykladu Edius 4.61
z 4 rdzeniowcem 3ghz zasowa mi 8 golych sciezek 720p. Jesli wstawie efekty
do kazdego "3way color-zmiana kolorystyczna kadru", do 2 z nich smooth blur, jednego "video noise"
dodatkowo dam jedna sciezke w motion PIP z miekkim cieniem plus napis plus
kaszeta 2:23 na calosc i dodatkowo naloze winiete na sama gore z efektem
keyers "color burm" i dam play, Edius wypluje mi to bez przeliczania (pracujac
na kodeku Canopus HQ - ekwiwalent AppleProRes422 na Maca).


Dodam tez ze przeliczenie do pliku wynikowego to sa sekundy a nie dziesiatki
sekund lub miunuty. Biarac to wszystko pod uwage sadze ze panowie z
FinalCuta powini sie wziasc do roboty. Goly Edius to potrafi a co jesli damy
np. 2 procki po 4 rdzenie lub dodamy karte wspomagajaca.

Reasumujac. Mimo tego ze Final to zawodowe narzedziem wydajnosc pracy
przy nim jest raczej mizerna. Swa powolnosc nadrabia wylacznie efektami,
mozliwosciami i jakoscia. Ja jednak czulem sie tak jakbym cofnal sie o 5 lat do
tylu gdzie nawet w SD nie mozna bylo miec dwoch sciezki video, trzeba bylo
liczyc. Czy w zwiazku z tym osobie ktora chce dlubac sobie chalturki a przy
tym nie siedziec dniami i nocami w oczekiwaniu na rendery oplaci sie
ta przesadka. Ja raczej nie da opini na TAK! Na razie w RT - EDIUS rzadzi niepodzielnie!!!
Pozdrawiam :)

p.s. podziekowania dla michalmacpro z forum za nie oceniona pomoc podczas
pierwszych krokow z Finalcutpro :D

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 4 września 2008, 00:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Hej

Mam podobne doświadczenia dotyczące ślamazarności Final Cut, nie pracowałem w nim za długo ale brak podglądu RT widać od razu ;) ostatnio poznawałem trochę tę aplikację i z pierwszych spostrzeżeń wynika, że final topornie działa na maszynach bez hardware'u...
Tymczasem na tym samym komputerze: Mac Book Pro 2.4Gz, 4GB ram, 8600GT M, 160GB HDD,
w avid media composer 3, który w tej wersji działa jeszcze szybciej!
w najniższym z trzech trybów podglądu można swobodnie pracować na trzech śladach video HDV!!
Z rzeczy innych compressor, poza renderingiem klastrowym, daje mizerne wyniki jeśli chodzi o jakość renderingu do mpeg2, w porównaniu do procodera lub cinemacraft'a się nie umywa. Poza tym wcale gdy do dyspozycji jest jeden komputer rewelacyjnie wydajny nie jest, nawet w pracy dwurdzeniowej.

Pozdrawiam
Muchomor


czwartek, 11 września 2008, 23:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
czyli że programiści z Apple jeszcze nie nauczyli sie dobrze pisać pod procesory Intela czy te procesory są gorsze od PowerPC?

PS. widziałem FCP na "podróbce" Mac'a - wydajność porównywalna z Adobe Premiere Pro na domowym PC :|

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 12 września 2008, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Karta video do Final Cut Studio 2/ Mac Pro 8core
Witam!

Kolego Croolick - zgadza sie, nie tylko ze porownywalna, ale nawet lepsza.
Na podrobce podobno chodzi dwa razy lepiej niz na oryginalnym
MacPro. Stad opinie ze narazie wypasiony G5 jest tak samo dobry co nowy
MacPro i trzeba poczekac na optymalizacje programow pod Intela.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 12 września 2008, 15:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL