Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 06:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Pionowe linie w obrazie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 5 października 2008, 00:35
Posty: 3
Post Pionowe linie w obrazie
Witam.

Potrzebuję szybkiej wskazówki, jak pozbyć się pionowych lini.
Muszę zgrać dwie godziny filmu z kamery Sony TVR228E (nie posiada USB, ani firewire). Do dyspozycji mam jedynie starą kartę TV mediona, na chipsecie Philipsa 7134. Pomijam problemy, że jedynie na win98 dobrze ona działa. Ale przeszkadzają mi wspomniane wcześniej pionowe linie. Dokładnie to one wyglądają tak:
ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Są widoczne w każdym momencie, nie zależnie od wybranego źródła (antena, s-video, chinch).
Proszę o pomoc, jak tego mógłbym się pozbyc.


niedziela, 5 października 2008, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Pionowe linie w obrazie
No to prawdopodobnie ten typ tak ma (chodzi o kartę) i nic nie zdziałasz. Lepszym wyjściem było by skorzystanie z komputera jakiegoś znajomego i zgranie przez FW jeśli Ty takowego nie posiadasz (obecnie praktycznie wszystkie nowe płyty posiadają FW), chyba, że kamera nie ma takiego wyjścia to już sprawa się nieco komplikuje...

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


niedziela, 5 października 2008, 19:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 5 października 2008, 00:35
Posty: 3
Post Re: Pionowe linie w obrazie
Kamera niestety nie posiada FW ani USB. A może programowo można coś zrobić? Pasy są w stałym miejscu, więc gdyby jakiemuś programowi wskazać te paski, i żeby np sklonował pobliskie pixele?


niedziela, 5 października 2008, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Pionowe linie w obrazie
Prawdę mówiąc sklonowanie pobliskich pikseli to dziecinnie prosta robota np. w AP6.5 (maska z przesunięciem), itp. Ale czy to napewno załatwi sprawę ? Nie napisałeś czy to karta wprowadza te pasy czy są one tak nagrane (wina przetwornika w kamerze) czy w końcu sama kamera ich tak odtwarza, bo jeśli tak to może lepiej poszukać kogoś z kamerą. Klonowanie mimo prostoty będzie wymagało przeliczenia całego materiału a to może być czasochłonne - tak,tak można przeliczać w nocy tylko czy mimo to zaspokoi to Twoje oczekiwania - w miejscach lini, mogą być widoczne pogrubione ślady pikseli sąsiednich. Żeby to wylądało jak z photoszopa z wygładzaniem to już troszkę bardziej skomplikowane...

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


poniedziałek, 6 października 2008, 20:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4594
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pionowe linie w obrazie
Bardzo wiele kamer Digital8 czyta kasetki Hi8, a to oznacza normalny przechwyt DV do komputera za pomocą firewire w bardzo dobrej jakości. Może nawet bez tych pionowych linii...

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 6 października 2008, 20:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 5 października 2008, 00:35
Posty: 3
Post Re: Pionowe linie w obrazie
Jest to wina karty. Gdy podłączam inne urządzenia (np laptop z wyjściem s-video) też są pasy, próbowałem różnymi przewodami.
Mam do dyspozycji dwie kamery, obie sony, w tym jedna z firewire i USB, ale problem w tym że nie czyta kaset Hi8 (są takie modele, które nie czytają).
Jedynie mam jeszcze pomysł, że może to być spowodowane brakiem uziemienia. Komputer jest podłączony do gniazdka bez bolca.


wtorek, 7 października 2008, 20:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4594
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pionowe linie w obrazie
Robert-cik napisał(a):
Mam do dyspozycji dwie kamery, obie sony, w tym jedna z firewire i USB, ale problem w tym że nie czyta kaset Hi8 (są takie modele, które nie czytają).

Jeżeli masz blisko do Tczewa, to pomogę. Mam Digital8 które czyta analogowe kasetki. Jeżeli nie to poszukaj właściciela takiej w swojej okolicy.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 października 2008, 20:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 23 grudnia 2007, 15:21
Posty: 18
Lokalizacja: mazowieckie
Post Re: Pionowe linie w obrazie
hm... uziemienie to nie to, nie były by to zapewne tak regularne linie. Popytaj znajomych może ktoś ma kamerkę która będzie czytać kasetki które chcesz zgrać i można użyć drugiej kamery jako konwertera, łącząc je ze sobą po analogu, wpinając do kompa przez FV tą drugą, pomijając w ten sposób kartę. Może to pomoże


wtorek, 7 października 2008, 21:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL