Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 16:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
Przede wszystkim witam serdecznie wszystkich forumowiczów- prosząc jednocześnie o pomoc.
Zakupiłem niedawno takie urządzenie http://www.allegro.pl/item507826484_daz ... f_vat.html w celu zgrania starych kaset VHS.
Kasety pozgrywałem bez problemów przy pomocy zwykłego kabla composite z magnetowidu FUNAI - bez żadnych zakłóceń.
Natomiast zakłócenia pojawiają się podczas zgrywania materiału z innych urządzeń typy: kino domowe, dekoder "n" itp.
Są to pionowe paski , widoczne bardziej na ciemnym tle:
Obrazek
Materiał zgrywam poprzez kabel S-VIDEO lub composite, bezpośrednio w formacie MPEG-2 - karta posiada wewnętrzną kompresję. Parametry wideo po zgraniu 720x576 bitrate 8500 .
Nagrywam przy pomocy laptka ACER EXTENSA 5220 1.7Ghz , 2 G RAM, Windows XP Z SP3 poprzez dołączone oprogramowanie Pinnacle Studio 11. Próbowałem na innych programach przeznaczonych do przechwytywania - bez zmian. Nagrywam z podpiętym zasilaniem do laptopa (próbowałem również bez - bez zmian). N-boxa odpinam od kabli antenowych i nagrywam z dala od wszelkich urządzeń elektonicznych mogących mieć wpływ na kartę wideo lub n-boxa . Do nagrywania z n-boksa "n" używam takiej przejściówki:
Obrazek
Kabel S-VIDEO którego używam raczej nie należy do tych z najwyższej półki , kosztował ok 25 zł (120 cm).
Oczywiście podczas odtwarzania tego materiału na TV (przed zgraniem) brak jest jakichkolwiek zakłóceń.
Czy zastosowanie takiego kabla PROFIGOLD może "oczyścić" ten obraz?
Proszę szanownych kolegów o pomoc :D

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


wtorek, 30 grudnia 2008, 23:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
Już wiem ,że kabel Profigold za 129 złotych :cry: nie przyniósł zmian w poprawie jakości. Paski nie zniknęły.

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


sobota, 10 stycznia 2009, 16:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1447
Post Re: Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
Ustaw na tunerze "n" odpowiednie ustawienia > przycisk RES

_________________
Obrazek


sobota, 10 stycznia 2009, 22:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
Gdybym nie przełączył przyciskiem RES na CB3(S-VIDEO) , to nie miałbym praktycznie żadnego obrazu.
Zostało mi tylko podłączyć tą kartę do innego laptopa i sprawdzić czy to czasem mój Acer nie chce współpracować z Dazzle :oops: .

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


niedziela, 11 stycznia 2009, 14:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1447
Post Re: Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
przycisk RES na tunerze to wybór przeskalowania obrazu z satelity przez tuner do parametrów odbiornika TV . Pisząc inaczej > masz podłączone TV plazma full HD oraz ustawione tuner na 1080 i tu jest OK. ale powiedzmy podłączyłeś za pomocą euro sobie komputer i tu jest problem > zły format obrazu .
Tak samo ustawiłeś sobie kanał na rozciągnięty czyli 4*3 na 16*9 tuner wykonał to prawidłowo , ale na TV plazmie przez HDMI a jak to wykonał przez euro ??????? .

rada nr1 > podłącz pod tuner internet > wejdź w rady serwisowe ( numer aktywacji masz zapisany tylko aktywować połączenie )> spore konto na chomikowanie itd. itd. .
rada nr2 > pobieram sygnał z TV a nie z tunera i mam wszystko OK.
rada nr3 > wymień na tuner z twardym dyskiem ( wymiana za 1 zł ) bezproblemowa w kilka minut ( czas wypełnienia formularza ) .
No i na koniec ze złącza euro tak samo u mnie problemy z jakością obrazu choć przestawiam na format odbioru DV i proporcje orginał .

_________________
Obrazek


niedziela, 11 stycznia 2009, 17:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
Czy gniazda USB 2.0 w laptopach mogą emitować podobne zakłócenia? Dzisiaj podłączyłem Dazzle do stacjonarnego komputera , lecz o gniazdach USB 1.1. O dziwo te gniazdo nie emituje podobnych zakłóceń.
Może gniazda USB w laptopach , ze względu na odmienny sposób zasilania emitują takie zakłócenia?

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


czwartek, 15 stycznia 2009, 22:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Pinnacle Dazzle Platinum- pionowe paski po zgraniu materiału
Próba rozwiązania problemu- ciąg dalszy.

Skoro jest to urządzenie USB bez własnego zasilacza , więc napięcie bierze bezpośrednio z gniazda USB. Ten typ karty Dazzle posiada wewnętrzną kompresję , więc w czasie kompresji może chcieć pobierać więcej prądu niż gniazdo USB z laptopa może jej dać.
Przeprowadziłem kilkadziesiąt przechwyceń obrazu przy różnych ustawieniach formatów (DV, MPEG-1, MPEG-2) z bitrate od 2000 do 10000. Najwięcej czasu poświęciłem na sprawdzenie karty dla formatu MPEG-2 (720x576).
Pionowe pasy praktycznie znikają przy ustawieniu bitrate poniżej 4500, natomiast najbardziej widoczne są przy bitrate powyżej 7000.

Jeżeli się mylę , to proszę mnie poprawić.
Czy możliwa jest taka sytuacja , że karta Dazzle w czasie kompresji przy wysokich wartościach bitrate zaczyna pobierać prąd na granicy możliwości gniazd USB w laptopie?
Czy zastosowanie huby USB z własnym zasilaczem , teoretycznie może poprawić stan zasilania tej karty?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


niedziela, 18 stycznia 2009, 12:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL