Teraz jest sobota, 22 września 2018, 05:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Karta Intensity Pro 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Karta Intensity Pro
Witam,

Czytałem dziś ofertę dot. zakupu Intensity Pro + Adobe Premiere Pro CS3 (PC)

Przeczytałem w niej: "Wykorzystaj najnowsze możliwości technologii HDMI do zgrywania nieskompresowanego materiału w wysokiej jakości z kamer HDV"

Czy to oznacza, że jak zgrywam przez FireWire to mam "gorszą" jakość niż bym zgrywał przez taką kartę?

Kiedyś pytałem się na tym forum czy karta wideo daje lepszą jakość zrzucenia materiału z taśmy DV - uzyskałem informacje z przez FireWire otrzymam tę samą jakość.

Zależy mi zgrywaniu w pełnej jakości a obecnie na HDD posiadam już 40h materiału DV i HDV zgranych przez fire.

A tak przy okazji to kasety HDV to tylko marketing czy prawda? Ja nagrywam kamera HDV wszystko na kasetach DV.

Pozdrawiam


środa, 18 lutego 2009, 23:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Karta Intensity Pro
Czesc,
Polowicznie znalazlem odpowiedz na Twoje pytanie tutaj (chodzi o roznice kaset DV i HDV):
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=13597

Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


Ostatnio edytowano niedziela, 8 marca 2009, 15:32 przez XPANQ, łącznie edytowano 2 razy

sobota, 7 marca 2009, 23:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Karta Intensity Pro
XPANQ popraw link, bo ten prowadzi do tematu o klapsie w najlepszym razie.
emce napisał(a):
Witam,
Czytałem dziś ofertę dot. zakupu Intensity Pro + Adobe Premiere Pro CS3 (PC)
Przeczytałem w niej: "Wykorzystaj najnowsze możliwości technologii HDMI do zgrywania nieskompresowanego materiału w wysokiej jakości z kamer HDV"
Czy to oznacza, że jak zgrywam przez FireWire to mam "gorszą" jakość niż bym zgrywał przez taką kartę?


A tak przy okazji to kasety HDV to tylko marketing czy prawda? Ja nagrywam kamera HDV wszystko na kasetach DV.

Pozdrawiam

Nie doczytałem nigdzie o możliwości zgrania nieskompresowanego materiału HD ta kartą. Zgranie nieskompresowanego materiału wprost z matrycy z pominięciem kompresji kamery dawało by lepszą jakość, ale...
Jeżeli nagrywany jest obraz podawany przez kamerę skompresowany już do HDV, to po firewire będzie ta sama jakość. Karta jednak daje podgląd i to jest jej główna wartość zdaje się.

Kasety HDV to marketing o tyle że na kasetce, o ile obraz się nagra prawidłowo - bez dropów, to jest zawsze tej samej jakości, niezależnie jak się taka kasetka nazywa. Możliwe jednak że kasetki HDV należą do tej grupy kasetek DV o lepszej jakości, gdzie dropy zdarzają się rzadziej.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 8 marca 2009, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Karta Intensity Pro
ta karta przyspiesza FCP w jakikolwiek sposób? kodek albo podstawowe filtry?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 8 marca 2009, 11:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Karta Intensity Pro
Croolick napisał(a):
ta karta przyspiesza FCP w jakikolwiek sposób? kodek albo podstawowe filtry?


NIE. To karta typu I/O ( wejście/wyjście )
Natomiast w połączeniu z drugą Intensity Pro można uzyskać "system On-Air"
LINK


niedziela, 8 marca 2009, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Karta Intensity Pro
kotin napisał(a):
...Nie doczytałem nigdzie o możliwości zgrania nieskompresowanego materiału HD ta kartą. Zgranie nieskompresowanego materiału wprost z matrycy z pominięciem kompresji kamery dawało by lepszą jakość, ale...


Można zgrać bez kompresji jeżeli dysponujesz odpowiednio szybką macierzą:

Obrazek


niedziela, 8 marca 2009, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Karta Intensity Pro
witam, czy ta karta będzie śmigać z AP Pro 2.0 czy konieczny jest upgrade do cs3 lub cs4 ???


czwartek, 22 października 2009, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta Intensity Pro
ja mam na 1.5 to chyba i 2.0 da rade


czwartek, 22 października 2009, 15:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Karta Intensity Pro
dzięki za odp., a powiedz mi jak wyglądają sprawy na Twoim AP1,5: przechwyt analogu do AP 1.5 i później edycja tego. Odbywa się to bez jakiś większych problemów??? I czy faktycznie podpinając kartę przez HDMI do LCD będę miał podgląd na aktualny efekt mojej pracy w AP ???

pozdrawiam :wink:


czwartek, 22 października 2009, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta Intensity Pro
tak, niezaleznie czy robisz projekt dv, hdv, full hd, mozesz wciagnac material po analogu do tego projektu, podglad jest po HDMI na lcd
ale ! ustawia sie to w control panel, nie w samym premierze


czwartek, 22 października 2009, 16:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Karta Intensity Pro
witam, w końcu nabyłem owe cacko :P. No ale było by to zbyt piękne, żeby od razu po podłączeniu nie było problemów. Prosiłbym bardzo o podpowiedzi użytkowników tej karty.
1. Zainstalowałem po kolei z płyty wszystkie programiki i stery. Niestety po restarcie okazało się, że nie ma głosu. Totalna cisza na każdym sofcie,jak przywrócić głos?
2. Czy capturing z analoga to tylko przy pomocy Blackmagic Media Express? Używam AP 2.0 i było by miło, żeby odrazy w Premierce zrzucać analog, jak to poustawiać, żeby tak się dało???
3. Jak ustawić kartę, żeby efekty pracy w AP widzieć na lcd przez hdmi??

Kolega Degenerado śmiga na tej karcie pod AP 1.5, więc na 2.0 tez powinno pójść :/

z góry dzięki za każdą podpowiedz :?

pozdrawiam


Ostatnio edytowano czwartek, 21 stycznia 2010, 21:40 przez Digital, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 21 stycznia 2010, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Karta Intensity Pro
Wygląda, że niepoprawnie się zainstalowała.
Opisz krok po kroku jak było.
Napisz, która wersja sterownika?


czwartek, 21 stycznia 2010, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Karta Intensity Pro
hmm, jestem w gorącej wodzie kąpany, i odinstalowałem wsjo. I ponownie zainstalowałem. Coś moze faktycznie było nie tak, bo teraz głos już jest i wygląda że jest OK.
Instalowałem po kolei z płyty: Najpierw Intensity Windows i potem każdy już jak leciało. Przy każdej instalce restart. Nadmienię, że komputer jest z prawie świeżutkim xp.

1. wybrałem Capture File Format: AVI Motion JPEG i w ustawieniach karty: NTSC/PAL (Y In)&Analog RCA Audio) - przy pierwszych próbach zrzucania z VHS.
Czy to normalne, że w trakcie zrzucania nie ma głosu? Oczywiście głos jest zrzucany i przy zaimportowaniu .avi do AP wszystko jest OK.

Sterowniki z płyty nie są najświeższe, będę musiał pościągać najnowsze ze strony producenta :/

Pozostaje sprawa AP 2.0 i konfiguracji....

trochę namieszałem, ale myślę że w miarę konkretnię piszę ;P


czwartek, 21 stycznia 2010, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Karta Intensity Pro
Digital napisał(a):
Pozostaje sprawa AP 2.0 i konfiguracji....

Razem ze sterownikiem instalują się presety do Adobe, dlatego musi być zainstalowany przed kartą. Wybierasz któryś z nich i wszystko.
W czasie odtwarzania kliknij w pasek w okolicach zegara. U mnie to przywraca dźwięk!!!
Od wersji 3 razem ze sterownikiem instaluje się nowe oprogramowanie karty i nie ma możliwości powrotu do starszej wersji.
Do ostatnich wersji dodawane jest również nowe oprogramowanie użytkowe Media Express, za pomocą którego można przechwytywać, przeglądać i takie tam bajery.


piątek, 22 stycznia 2010, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Karta Intensity Pro
dzięki za odpowiedź :D
panjacek napisał(a):
Digital napisał(a):
Pozostaje sprawa AP 2.0 i konfiguracji....

Razem ze sterownikiem instalują się presety do Adobe, dlatego musi być zainstalowany przed kartą. Wybierasz któryś z nich i wszystko.

a gdzie tych ustawień szukać???


Ostatnio edytowano piątek, 22 stycznia 2010, 01:05 przez Digital, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 22 stycznia 2010, 01:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL