Teraz jest środa, 26 września 2018, 01:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
Witam,

w wolnej chwili chcę przerobić własne wesele :) i natrafiłem na totalną zagwozdkę. Nie mam pojęcia jak przez Matroxa podłączyć sędziwe wideo i jak to zrzucać? Czy to odbywa się tak samo jak przy zrzucaniu z kamery, że w premierce mam podgląd czy nie?

pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 3 marca 2009, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
Przy zgrywaniu z analoga zmieniasz tylko ustawienia w Matrox Capture Settings.Czyli w Input Device zamiast DV-1394 zmieniasz na RTX2.


wtorek, 3 marca 2009, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
Waldek69 napisał(a):
Przy zgrywaniu z analoga zmieniasz tylko ustawienia w Matrox Capture Settings.Czyli w Input Device zamiast DV-1394 zmieniasz na RTX2.

Nie działa :(

Podłączyłem przez kamerę i poszło, ale nie jest to dla mnie sukces, bo po co mam zużywać kamerę skoro do karty tv dołączony jest odpowiedni śledź do zrzucania tego.

Gdy podłączę tak jak mówisz, słyszę dźwięk, nie mam jednak wizji.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 3 marca 2009, 23:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
primo napisał(a):
Waldek69 napisał(a):
Przy zgrywaniu z analoga zmieniasz tylko ustawienia w Matrox Capture Settings.Czyli w Input Device zamiast DV-1394 zmieniasz na RTX2.

Nie działa :(

Podłączyłem przez kamerę i poszło, ale nie jest to dla mnie sukces, bo po co mam zużywać kamerę skoro do karty tv dołączony jest odpowiedni śledź do zrzucania tego.

Gdy podłączę tak jak mówisz, słyszę dźwięk, nie mam jednak wizji.


U mnie działa, magnetowid podłączony przez kabel cinch na wejściu matroxa
panel oznaczony "IN", wtyk video (zielony) Y oraz audio L i R, w opcjach Capture ustawiłem Composite (może miałeś Component i dlatego nie działało).
Dodatkowo mam podgląd na żywo przechwytywanego materiału w telewizorku podłączonego do panelu OUT w matroxie.
Używam Adobe CS3 i drivery matroxa wersja 3.6
Dokładnie to Adobe Premiere CS3 z update do 3.2

p.s.Do zgrywania analoga możemy użyć też przejściówki S-Video
pozdrawiam.


środa, 4 marca 2009, 14:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
Waldek69 napisał(a):
primo napisał(a):
Waldek69 napisał(a):
Przy zgrywaniu z analoga zmieniasz tylko ustawienia w Matrox Capture Settings.Czyli w Input Device zamiast DV-1394 zmieniasz na RTX2.

Nie działa :(

Podłączyłem przez kamerę i poszło, ale nie jest to dla mnie sukces, bo po co mam zużywać kamerę skoro do karty tv dołączony jest odpowiedni śledź do zrzucania tego.

Gdy podłączę tak jak mówisz, słyszę dźwięk, nie mam jednak wizji.


U mnie działa, magnetowid podłączony przez kabel cinch na wejściu matroxa
panel oznaczony "IN", wtyk video (zielony) Y oraz audio L i R, w opcjach Capture ustawiłem Composite (może miałeś Component i dlatego nie działało).
Dodatkowo mam podgląd na żywo przechwytywanego materiału w telewizorku podłączonego do panelu OUT w matroxie.
Używam Adobe CS3 i drivery matroxa wersja 3.6
Dokładnie to Adobe Premiere CS3 z update do 3.2

p.s.Do zgrywania analoga możemy użyć też przejściówki S-Video
pozdrawiam.

Podłączyłem w in video i obraz jest, natomiast nie ma dźwięku. Gdy podłączę do out to dzwięk na podglądzie jest, ale na zrzuconym materiale brak. Niestety nie mam przejściówki S-Video, a to wydaje się najlepszy wybór.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 4 marca 2009, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
Matrox Capture Settings:
Sprawdź ustawienia Audio Capture Settings:
Input Source -ustaw na Line In (zamiast Auxilary)
File Type- ustaw Stereo a dalej Channel 1-2.
Tak jest u mnie, a przejściówki S-video były na wyposażeniu karty RTX2.
pozdr.


środa, 4 marca 2009, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
Waldek69 napisał(a):
Matrox Capture Settings:
Sprawdź ustawienia Audio Capture Settings:
Input Source -ustaw na Line In (zamiast Auxilary)
File Type- ustaw Stereo a dalej Channel 1-2.
Tak jest u mnie, a przejściówki S-video były na wyposażeniu karty RTX2.
pozdr.

No ja właśnie tego nie mam w tej zakładce, a mam natomiast:
- Cyfrowe urządzenie wejściowe (SPDIF)
- Wejście liniowe (urządzenie zgodne ze standardem)
- Mikrofon - Urządzenie zgodne ze standardem High Definition)

Resztę mam podobnie jak Ty.

Co do przejściówek to były nawet dwie, ale nie mam co do tego podłączyć. Nie mam kabla euro - s-video.

Mam jeszcze pytanie odnośnie przechwytywania obrazu. Mianowicie input aspect ratio jest 4:3, choć można zmienić na 16:9. I tu pytanie czy stare video 4:3 można przerobić na 16:9 widescreen? Czy nie ma takiej możliwości bez zniekształcenia obrazu?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 4 marca 2009, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Martox RT X2 i zrzucanie z VHS na dysk
primo napisał(a):
Waldek69 napisał(a):
Matrox Capture Settings:
Sprawdź ustawienia Audio Capture Settings:
Input Source -ustaw na Line In (zamiast Auxilary)
File Type- ustaw Stereo a dalej Channel 1-2.
Tak jest u mnie, a przejściówki S-video były na wyposażeniu karty RTX2.
pozdr.

No ja właśnie tego nie mam w tej zakładce, a mam natomiast:
- Cyfrowe urządzenie wejściowe (SPDIF)
- Wejście liniowe (urządzenie zgodne ze standardem)
- Mikrofon - Urządzenie zgodne ze standardem High Definition)

Resztę mam podobnie jak Ty.

Co do przejściówek to były nawet dwie, ale nie mam co do tego podłączyć. Nie mam kabla euro - s-video.

Mam jeszcze pytanie odnośnie przechwytywania obrazu. Mianowicie input aspect ratio jest 4:3, choć można zmienić na 16:9. I tu pytanie czy stare video 4:3 można przerobić na 16:9 widescreen? Czy nie ma takiej możliwości bez zniekształcenia obrazu?


Myślę że różnica w opcjach Audio Capture Settings wynika z tego że mamy inne karty dźwiękowe, ja używam Sound Blastera a ona nie ma wej. SPDIF.
W premiere pro w zakładce Video Effects jest filtr o nazwie
Matrox Pan & Scan i służy on do zamiany np. 4:3 na 16:9 w RT.
A czy przy zgrywaniu można od razu konwertować?Tego nie wiem.


środa, 4 marca 2009, 23:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL