Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 14:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Matrox, HDV i kłopoty 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Matrox, HDV i kłopoty
Witam,

podłączam kamerę do śledzia mojego matroxa rt.x2 i niestety kamera nie jest wykrywana :( cóż to może być?? Dodam, że gdy podłączę do firewire w kompie wszystko działa poprawnie, kamera jest widziana przez premiere.

Kolejny problem dotyczy hdv. Mianowicie podłączyłem kamerę, próbuję standardowo zrzucić materiał, jednak o ile mogę operować przez premiere kamerą (włączać, wyłączać itd) to jednak nie pokazuje mi podglądu na monitorze i tym samym nie mam możliwości zrzucenia tego materiału, bo wyskakuje komunikat: Recordet captured no frames

Czy brakuje mi jakiegoś kodeka? Nie wiem czy to wina tego?

pozdrawiam

primo

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


niedziela, 15 marca 2009, 20:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 341
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Gdzie kupiłeś tego Matroxa? Nowy czy używany? Może ma zrąbane wyjście jeżeli na innym w tym samym komputerze działa? A może nie poustawiałes odpowiednio parametrów? Podałes za mało informacji. U mnie działa bez problemów. Nagrywam w hdv i montuję w hdv bez żadnych zgrzytów.


wtorek, 17 marca 2009, 12:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
slavid napisał(a):
Gdzie kupiłeś tego Matroxa? Nowy czy używany? Może ma zrąbane wyjście jeżeli na innym w tym samym komputerze działa? A może nie poustawiałes odpowiednio parametrów? Podałes za mało informacji. U mnie działa bez problemów. Nagrywam w hdv i montuję w hdv bez żadnych zgrzytów.

Kupiłem tu: http://www.bsmultimedia.com.pl/ - sprzęt i oprogramowanie miało być nowe, no ale tego to sprawdzić nie mogę :( ??

W sumie na początku już coś wydało mi się podejrzane, bo reklamowany produkt pokazywał oprogramowanie (cs production premium) w wersji BOX, czyli pudełkowej, a otrzymałem bez pudełka - myślałem, że tak ma być, ale 2 tygodnie temu kupiłem Adobe Web Standard CS4 z Cortlandu i otrzymałem oprogramowanie w pudełku, zamknięte w nienaruszalnej folii, a z bsmultimedia wszystko było rozbebeszone, seriale na wierzchu itd.

Nie wiem co o tym myśleć :(

Piszesz o ustawieniu parametrów. O ile chodzi Ci co mi wyświetla w zasobniku przy zegarze to wyświetla poprawne dane - czyli ustawienia projektu, a są one następujące:

- Matrox HD - 1440x1080i - 25fps - MPEG-2-I-Frame

Nawet jak zmienię ostatni parametr na HDV to jest podobnie.

Czy coś jeszcze mam dodać?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 17 marca 2009, 18:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Może ta informacja przyda się także innym użytkownikom kart Matrox RT.X2, którzy pracują pod Vistą 32 lub 64 bity w języku innym niż angielski ...:

Fix for HDV device detection problem on non-English Windows Vista 32- and 64-bit

To all Matrox RT.X2 users:

A patch is now available to resolve an issue that causes the HDV device not to be detected in Matrox mode when working on non-English Windows Vista operating systems.

Installation instructions:

1. Quit Adobe Premiere Pro.
2. Do a search on your system for the following file: mvd1394.dll, which is usually located at C:\Program Files\Matrox Mx.tools\system.
3. Once found, rename the file to mvd1394.bak.
4. Download the new mvd1394.dll file, located Here:

Link do pliku

5. Copy the downloaded file to your \Program Files\Matrox Mx.tools\system folder.
6. Restart Adobe Premiere Pro.

Thank you for your patience and understanding.

Matrox Customer Support

Jeżeli korzystacie z Adobe Premiere CS3 to należy wykonać update do wersji
3.2. Do pobrania tutaj:

LINK

Ta karta najlepiej jednak współpracuje w konfiguracjach:

AP CS3 - tools v.3.6 na Window XP 32 bit
lub AP CS4 - tools v.4.1 Vista 64 bit ( 8 GB pamięci wymagane )

i najlepiej instalować od razu system operacyjny w j.angielskim.
Więcej info posłałem na private. :mrgreen:


wtorek, 17 marca 2009, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Co jednak, gdy za żadne skarby świata nie udaje się zaktualizować premierki do wersji wyższej ? Każdą aktualizację odrzuca, czy to pobieraną przez system updates wbudowany w system, czy też ręcznie pobrany ze strony. Za każdym razem sugeruje przeinstalowanie programu, co jednak nic nie wnosi.

Zainstalowanie łatki do matroxa nic nie zmieniło. Nadal nie mogę zrzucić materiału w HDV.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 18 marca 2009, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Udało się wreszcie zainstalować uaktualnienie do premire 3.2 - musiałem jednak wywalić Matrox.tools inaczej nie było możliwości przepchnięcia tego.

To nie zmienia jednak faktu, że nadal porażka. Matrox jedzie do serwisu.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 18 marca 2009, 09:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Z informacji, które uzyskałem jest Pan posiadaczem płyty GA-G33M, która nie tylko, że ma zintegrowaną kartę graficzną to posiada chipset Intel G33, który mówiąc oględnie do udanych konstrukcji nie należy...
Montując zestaw pod zaawansowaną i kapryśną kartę video należy wcześniej upewnić się, czy podzespoły, które posiadamy będą z posiadaną kartą kompatybilne !
Lista płyt głównych jest dostępna pod tym adresem:

http://www.matrox.com/video/en/support/ ... /mxtools3/


środa, 18 marca 2009, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Mam płytę Gigabyte GA-G33M-DS2R/S2 - jednak mam i osobną kartę graficzną, GForce 8600Gt

Ale skoro działa pod DV to dlaczego nie działa pod HDV? Albo coś działa, albo nie, a to just połowiczność. Jak dla mnie bezsens.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 18 marca 2009, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Nie pozostaje mi nic innego jak wymienić płytę główną i następnym razem szerokim łukiem omijać Matroxa :(

Co jednak wybrać z dostępnych, kompatybilnych płyt głównych:
- http://www.matrox.com/video/en/support/ ... lt/?id=220
- http://www.matrox.com/video/en/support/ ... lt/?id=254
- http://www.matrox.com/video/en/support/ ... lt/?id=259
- http://www.matrox.com/video/en/support/ ... lt/?id=221

Co z tego z czystym sumieniem polecilibyście?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 18 marca 2009, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
No dobra płyta główna kupiona i wymieniona :) zdecydowałem się na Asus P5B Deluxe. Zobaczymy, czy teraz Matrox mnie polubi.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 31 marca 2009, 16:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
Płyta wymieniona i jednak klapa :( nadal czarny ekran przy próbie zrzucenia w HDV. Kosztowna próba.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 31 marca 2009, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Matrox, HDV i kłopoty
.......no i chyba dlatego kupuję kartę z Ediusem http://www.bsmultimedia.com.pl/index.ph ... rod_id=370
tylko ta przesiadka z AP 2.0 na Ediusa mnie przeraża. Na razie bawię się trailem i jestem wstępnie zachwycony :lol:


środa, 1 kwietnia 2009, 11:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL