Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 17:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Monitor do HD Storma 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Monitor do HD Storma
Przymierzam się do zakupu monitora który podłączony pod HDMI służyłby do podglądu materiału z timeline Ediusa.
Jaki wybrać 1920 x1200 czy wystarczy 1920x1080? Materiał Full HD z Panasonica HPX171E. Pliki 1440x1080 aspect ratio 1:1,3333 wskazuje na 1920 x1080 o ile dobrze to rozumiem.
Myslę o samsungu
http://allegro.pl/item665951514_24_sams ... _w_wa.html
bo drugi monitor to SyncMaster 245B.
Dzięki za odpowiedź i inne sugestie.


sobota, 20 czerwca 2009, 18:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Monitor do HD Storma
A nie lepszy byłby poprostu telewizor LCD taka jakas 22" ?
w końcu trzeba pamiętać, że producenci sprzętu baaaaaardzo lubią mieszać, tworzyć standardy, systemy itp.... więc panoramiczne monitory mają proporcje 16/10 a telewizory 16/9... więc wydaje mi się ,że telewizory będą lepszym narzędziem do odglądu.

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


sobota, 20 czerwca 2009, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Monitor do HD Storma
Hej

Lepiej wybrać monitor, w monitorze 1920x1200 masz zawsze opcję "aspect ratio" oraz "1:1" czyli jeśli wpuścisz HD 1920x1080 to będziesz mieć na monitorze 1920x1200 ok. centymetrową kaszetę i obrazek w oryginalnych rozmiarach, jeśli wpuścisz inną rozdzielczość, kaszeta się powiększy ale nie stracisz na jakości interpolacją. Poza tym poszukaj może z matrycą PVA lub SIPS jeśli już robisz odgląd to pasowałoby widzieć też kolory. Polecam też zakup ze złączem component, będziesz mógł użyć sobie jako odglądu plików bezpośrednio z kamery w wysokiej jakości, a być może skorzystasz też na jakimś planie zdjęciowym, gdzie chciałbyś mieć podgląd HD.
Ta opcja działa także w sytuacji gdy masz materiał HDV jak opisujesz, bo korzystając z "aspect ratio" lub "1:1" widzisz obrazek taki "jaki jest" bez żadnych interpolowanych powiększeń.

Pozdrawiam
Muchomor


niedziela, 21 czerwca 2009, 11:12
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4589
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Monitor do HD Storma
Dokładnie tak to odczuwam jak radzi Muchomor, używam tego monitora: LINK.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 21 czerwca 2009, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Monitor do HD Storma
Dzięki za odpowiedzi.
Nie jestem zwolennikiem kupowania na zapas, monitor ma służyć tylko do tego określonego celu więc sprawdzi się jako minimum. Co do kolorystyki to wyleczyłem się gdy zobaczyłem na jakim sprzęcie i ustawieniach obrazu klienci oglądają to co robię dla nich :D. Ale nad tym BENQiem się zastanowię. Pozdrawiam.


niedziela, 21 czerwca 2009, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Monitor do HD Storma
Ja pracuję na parze: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF05a/382087-382087-64283-3884471-3884471-3648442.html?jumpid=oc_R1002_PLPLC-001_HP%20LP2475w%2024-inch%20Widescreen%20LCD%20Monitor&lang=pl&cc=pl HP 2475w, są generalnie ok, ale nierówno świeci podświetlanie, generalnie nie jest to jakoś uciążliwe, ale idealnie nie jest... ;)

Pozdrawiam
Muchomor


niedziela, 21 czerwca 2009, 23:37
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 22:12
Posty: 2
Post Re: Monitor do HD Storma
nie kazdy monitor z hdmi bedzie dzialal na podgladzie karty!!!


Prosze uwazac na forum grassvalley sa opisane monitory ktore dzialaja ludziskom


poniedziałek, 22 czerwca 2009, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Monitor do HD Storma
videostudio66 napisał(a):
Przymierzam się do zakupu monitora który podłączony pod HDMI służyłby do podglądu materiału z timeline Ediusa.
Jaki wybrać 1920 x1200 czy wystarczy 1920x1080? Materiał Full HD z Panasonica HPX171E. Pliki 1440x1080 aspect ratio 1:1,3333 wskazuje na 1920 x1080 o ile dobrze to rozumiem.
Myslę o samsungu
http://allegro.pl/item665951514_24_sams ... _w_wa.html
bo drugi monitor to SyncMaster 245B.
Dzięki za odpowiedź i inne sugestie.


Problem w tym, że nie każdy monitor będzie współpracował z kartą HDSTorm ...
Link do wątku o tym problemie na forum GrassValley: Compatible HDMI Moinitors for HDSTorm... .


wtorek, 23 czerwca 2009, 12:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Monitor do HD Storma
Rzeczywiście są tam podane modele kompatybilne z kartą Storm/Spark. Doliczyłem się tylko jednego monitora który nie chciał współpracować wiec może nie jest tak źle. Przekonam się jutro lub pojutrze i oczywiście napiszę :)


wtorek, 23 czerwca 2009, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Monitor do HD Storma
Samsung 2494 HS stoi przede mną ale niestety obrazu na nim po HDMI z timeline Ediusa nie widać bo powinien chyba wykrywać go automatycznie jak sądzę
czy może trzeba coś w ustawieniach karty zmienić? wstępnie przeglądałem SETTINGS HARDWARE ale nie ma tam nic o HDMI
zresztą plazma wykrywa bez problemu kartę wiec to raczej wina monitora


środa, 24 czerwca 2009, 20:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 22:56
Posty: 6
Post Re: Monitor do HD Storma
Z iiyama B2409HDS też nie działa.


niedziela, 19 lipca 2009, 22:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 22:56
Posty: 6
Post Re: Monitor do HD Storma
Z iiyama B2409HDS też nie działa. PS. Może piszcie z jakimi działa.


niedziela, 19 lipca 2009, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Monitor do HD Storma
Za rekomendacją z forum Canopusa wybrałem tanią Iiyamę E2209 HDS (800-900) zł i działa. Sensu zakupu większego monitora do podglądu nie widzę.
Acha ważne: w ustawieniach projektu OUTPUT DEVICE oczywiście na kartę.


czwartek, 23 lipca 2009, 22:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 22:56
Posty: 6
Post Re: Monitor do HD Storma
Posiadam dwa monitory,starego NEC1970NXp,oraz iiyama B2409HDS.Od kilku dni próbuję podłączyć na podgląd z HDStorm (Edius5.11) , którykolwiek z nich ale bezskutecznie.Do NEC dokupiłem przejście z DVI na HDMI .Mam ogromną prośbę zwłaszcza do Vdeostudio66,bo posiada ten sam monitor,iiyama ,tylko mniejszy,jak go podłączył ,i czy trzeba coś ustawiać w Ediusie .Jeśli tak to co i w którym miejscu,jestem użytkownikiem Ediusa od miesiąca więc słabo znam program.


poniedziałek, 27 lipca 2009, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Monitor do HD Storma
Danekc napisał(a):
Posiadam dwa monitory,starego NEC1970NXp,oraz iiyama B2409HDS.Od kilku dni próbuję podłączyć na podgląd z HDStorm (Edius5.11) , którykolwiek z nich ale bezskutecznie.Do NEC dokupiłem przejście z DVI na HDMI .Mam ogromną prośbę zwłaszcza do Vdeostudio66,bo posiada ten sam monitor,iiyama ,tylko mniejszy,jak go podłączył ,i czy trzeba coś ustawiać w Ediusie .Jeśli tak to co i w którym miejscu,jestem użytkownikiem Ediusa od miesiąca więc słabo znam program.


W Ediusie musimy zmienić ustawienia projektu na wyjściu
SETTINGS - PROJECT SETTINGS - CHANGE CURRENT SETTINGS
- wybieramy kartę HQX-E1 HD i format obrazu


poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 21:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL