Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 21:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Matrox RTX 100 Xtreme - POMOCY !!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 maja 2003, 09:40
Posty: 8
Post Matrox RTX 100 Xtreme - POMOCY !!!
Witam

Mam ta karte od dwoch dni i jak na razie to mnie krew zalewa. Po prostu nic nie chce dzialac. Premiere wiesza sie co pare minut bez wiekszego powodu. W nocy przeinstalowalem system, poinstalowalem najnowsze sterowniki i.... no wlasnie, nadal sie wiesza, w dodatku takze przy probach przechwytywania obrazu analogowego jaki i przez firewire. Dodatkowo obraz w premiere wyglada jakby byl interpolowany z jakiegos strasznie skompresowanego filmu. Ten sam avik ogladany z poziomu MediaPlayera wyglada ok.
Czy mozecie mi doradzic co mam zrobic, aby ta karta dzialala poprawnie ?

Moja konfiguracja:

2x Intel Pentium Xeon 2.4
1GB RAM
Intel SE7505VB2 motherboard
ATI Radeon 9800 PRO
Matrox RTX 100 Xtreme
SoundBlaster Audigy 2 Platinium EX
2x 160GB ATA drives
1x 40GB drive
1x LG HL-DT-ST RW/DVD GCC-4120B


czwartek, 10 lipca 2003, 13:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
mam podobne problemy na płycie P4C800Deluxe Asusa.
Procek P4 3,0 GHz / 800 + 1GB RAMu
Co do grafiki to wymieniłem z ATI 9700 na GF4Ti4200 Gainwarda i pomogło ! Przynajmniej obraz w AP jest poprawnie wyświetlany.
Ale karta się co chwile wiesza na premierze. Koszmar .
Może ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi ?


czwartek, 10 lipca 2003, 16:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dolacze do walczacych z RTX100. Instaluje juz drugi dzien. Po wielokrotnym stawianiu systemu Win XP w koncu zadzwonilem do BEiKSa i czlowiek mi powiedzial ze na polskim XP nie odpale. Na Win2000 +sp3 zadzialalo, jestem na etapie zgrywania materialu.
Plyta Asus P4P800 Deluxe z P4 2.4. Co do grafiki to wlozylem radeon9100 i jest tak jak piszecie jakas kaszana.
Pozdr.


czwartek, 10 lipca 2003, 18:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re
Witam,
Testuję RT.X100 z driverami Xtreme już 7 dzień.
Złożyłem taką konfigurację:

Płyta ALBATRON PX865PE Pro II, procesor P4 2,4GHz/800Mhz, 2x512MB DDR Infineon PC400, dysk systemowy WD 40GB z 8MB cache, dysk 120GB SATA + macierz RAID 2x120GB WD z 8MB cache.
Grafikę zastosowałem Radeona 9800PRO, ale wymieniłem na kartę ALBATRON Ti4680 XP / 128MB. Na radeonie obraz w Adobe Premiere był beznadziejny....
System operacyjny - Windows 2000 Pro PL z service packiem 3.

Sterowniki zainstalowały się bezproblemowo. Pierwsze schody podczas próby przechwycenia materiału z VX2000. Matrox Tools nie wykrył urządzenia. Pomogła reinstalacja drivera. Podczas pierwszego uruchomienia grupy efektów "twirls" Adobe zawisło.... Po resecie sprawdzam ponownie te efekty - chodzą bez problemów.
Inne dziwne zjawisko: kładę na klipa 2 różne filtry video (panascan i old movie) robię przenikanie 4s do innego klipa na który nałożyłem blur. Jest OK. Dokładam napis na ścieżkę video2 i pokazuje się znana czerwona linijka sugerująca rendering. Puszczam materiał i idzie bez renderingu !
Puszczam kilkakrotnie i .... wieszak !

Moje uwagi po siedmiu dniach toczenia walki z tą kartą są takie:

1.sterowniki są niedopracowane co powoduje brak stabilności
2.nadal przy obróbce długiego materiału występują asynchrony ( dźwięk i obraz rozjeżdża się...) jest to znane zjawisko ze "starego" RT.X100
3.Kluczowanie kanałem chrominancji jest tragiczne !!!
Próbowałem wkluczować z różnymi ustawieniami. Zawsze pozostają
kolorowe "śmieci" wokół kluczowanego obrazu video.
4.Nadal nie można jak np. w Canopusie jednocześnie wgrywać materiału
video na HD z jednoczenym wypalaniem płyty DVD np. z innego dysku
co znacznie skraca czas pracy i czyni komputer bardziej użytecznym.
Przyzwyczaiłem się, że gdy wgrywam materiał (trwa to jednak 60minut)
aby w tym czasie wykonywać na komputerze jeszcze inne rzeczy, a nie
czekać cierpliwie na zakończenie przechwytywania...
5.Nadal nie można zgrać materiału do MPEG-2 z normalnymi ustawieniami
czyli obraz i dźwięk w jednym pliku ! Można go tylko przechwycić przy
dziwnych parametrach: 12 do 3 zamiast 15 do 3 IBP co potem widać
na obrazie video !!!
6.Dodano trochę nowych filtrów, jak OLd Movie Pan & scan, dobre i to.

Jak na razie karta mocno rozczarowuje. Znam dużo lepsze karty w tej klasie cenowej. Dla użytkowników płyty ASUS P4C800 Deluxe taka sugestia. Wsuńcie kartę MATROXA w slot PCI nr.2 a nie nr.1 jak sugeruje producent. Przerwanie zablokujcie na 9. Naprawdę pomaga.
Pozdrówka.


czwartek, 10 lipca 2003, 19:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 kwietnia 2003, 02:15
Posty: 47
Lokalizacja: Krakow
Post 
No coz u mnie jak narazie wszystko chodzi ok i to od marca( odpukac)
przy starych sterach faktychnie pojawial sie zsynchron natomiast w obecnej chwili (Xtreme) przy zgraniu ok 60 minut wszystko jest ok.Co do zwisuw systemu to podczas ostatniego maratony (praca przez 20 h nonstop) zawisl 1 razy przy pracy do 12 h dzialal bez zastrzezen.Co moze byc przyczyna nie mam pojecia uzywam kompa jako narzedzia i nie wnikam jak to dziala ,ma dzialac i juz a reszta to problem serwisu.Jedno co juz wiem to matrox i Xp w polskiej wersji nie jest dobrym polaczeniam,Tak samo jest jesli zainstalujesz Diretcx 9 do win 2000 wtedy nie chce nic dzialac a co najgorsze nie da sie go odinstalowac i zostaje tylko reinstalacja systemu.Zycze powodzenia


Win 2000 +SP3
Ram 512
dyski system 80GB
macierz 2x120
grafika GF 550
Plyta ASUS P4B533-E
Pentium 4 2,4

_________________
AMADEUS


piątek, 11 lipca 2003, 02:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
u mnie też matrox chodzi "jakotako". Jest czas że pracuje i 25 godzin nonstop i nic a chwilami staje bez ostrzeżenia. Co do rozjechania sie dźwięku i obrazu to racja. Ale nie zwsze to się zdarza. U mnie prawie zawsze po drugiej godzinie na adobie szczególnie jak materiał mam ostro pocięty. Pytałem w WAMIE co z tym zrobic ale chłopaki rozkładają ręce.
Więc męczę się dalej. A drivery Xtreme wywaliłem !
Mój komp to: Asus P4B533-E, procek P4 2,53, 1GB pamięci, 80GB system i 2x80 na raidzie. Grafa - G550Matroxa. Win XP Pro Ang.
Widzę, że nie tylko ja się męczę.


piątek, 11 lipca 2003, 09:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Matrox RTX 100 Xtreme - POMOCY !!!
Z powyższych postów wynika że w przypadku tej karty nic nie jest regułą , tzn. karta zachowuje się różnie na nawet takich samych konfiguracjach sprzętu. Aktualnie zmieniłem płytę główną na asusa p4 pe
za namową p. Bogdana Spali , i wszystkie problemy zniknęły mam nawet directx 9.0 i chodzi poprawnie , procesor p 4 2.53 podkręcony na 2.85.
Na takiej konfiguracji pracuję już prawie miesiąc , również nowe sterowniki xtreme , z tego wszystkiego wiesza tylko na efektach ripple , po za tym chodzi wyśmienicie.
System win2k + sp3 polski , bez żadnych ingerencji w system, typu :wyłącz to , a włącz tamto !!! Komputer pc z interfejsem ACPI !!!
Karta graf. matrox g 450, aha, a płyta jest bez raidu , całkiem goła, za 390 pln.
Pamięć 512 +256 , dwa moduły od różnych producentów.
Matrox video tools nie chce zrzucać materiału wideo z kamery Panasonic ds 11 , natomiast z ds 29 bez problemu , jak również z Canona XM 2.

Poprzednio próbowałem zmusić kartę do działania na atlonie ( płyta gax7 gigabyta na chipsecie amd 761 ) i nic z tego nie wyszło. Pewien Pan z Krakowa mówił że trzeba coś wpisać do rejestru i wtedy będzie chodzić.
Paranoja !!!
Z moich doświadczeń wynika że jeśli karty wideo to płyty główne tylko na intelu , natomiast jeśli kontroler firewire to może chodzić na atlonie.


piątek, 11 lipca 2003, 10:11
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 lipca 2002, 19:08
Posty: 42
Lokalizacja: Busko
Post 
Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem RTx100 od prawie roku i czytając opinię o tej karcie najbliższa jest mi opinia "gościa" a mianowicie że karta jest nieobliczalna. Ja pomimo problemów nie zamienił bym jej na żadną inną (choć przyznam że nigdy nie korzystałem osobiście z Conopusa czy innych kart) u mnie nigdy nie zdarzyło się aby dzwięk rozjechał się z obrazem to mnie dziwi. Zgodzę się z panem Bogdanem trza czekać cierpliwie na materiał no ale jest czas na kawę, nie! Z całym szacunkiem nie twierdzę że RTX100 jest najlepsza ale nie udało mi się jeszcze stracić tego co zrobiłem, nawet gdy wywaliło cały system (a zdarzało to się często). A wam to się udało? Kręcimy na trzy kamery i pomimo że się czasami zawiesi jakoś nadążamy (żadko ale się jeszcze uwiesi). Nie wiem ile w waszym przypadku osób pracuje na kompie ale chyba zajebiście dużo skoro macie takieeee problemy, przy takich furach jakie opisujecie pozwolę sobie opisać swoją a jest to mianowicie procek Athlon 2000+1g RAM 333 i płyta ecsa.Syrenka w porównaniu z waszymi Mercedesami. Nie przsadzajcie, z tymi problemami da się żyć. Najważniejszy jest materiał który dostaje klient a karta tego nie spartoli. Ciekaw jestem czy wszyscy posiadacie legalne oprogramowanie a polecam, pomaga choć zaznaczam że nie jestem sprzedawcą więc nie będę zachwalał. Używamy kamer VX 2000 .
P.S.Jeśli któregoś z panów obraziłem to przepraszam, ale wkórzyłem się tymi opisami. W końcu da się te problemy przeskoczyć. Poczytajcie na forum z innymi kartami też ludzie mają problemy.
P.S.Jeśli możecie coś powiedzieć na temat: PC z dwoma prockami i kartą Conopusa lub inną (jeden już nam nie wystarcza)chcę złożyć drugi.
Reasumując pomimo małych problemów RTX100 jest zajebisty. Choć drugi pc-et będzie z czymś innym na pewno nie z PRO ONE.


sobota, 12 lipca 2003, 02:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam,

Konfiguracje dwuprocesorowe to bardzo zaawansowane systemy i muszą być idealnie skonfigurowane zwłaszcza przy karcie klasy RT X100.
Temat rzeka po prostu. Jedyne co moge poradzić w tym momencie to na pewno system WINDOWS XP, przy Windowsach 2000 karta na systemach dwuprocesorowych karta nie pracuje stabilnie.
Reszta to sterowniki, odpowiedni slot dla RT X100 , odpowiednia karta graficzna itp, itd. Nie ma tutaj reguły dla każdej płyty są różne optymalne ustawienia. I najnowsze sterowniki Xtreme dla RT X100 oczywiscie !

Aktualnie pracuje na komputerze 2xAMD MP - idealna praca , maksymalna stabilność - chociaż dopiero po kilku instalacjach Windowsa, ale opłacało się! O cenie nie wspomne bo to przepaść w stosunku do Xeona.

Przy okazji chce dodać iż instalowanie RT X100 z płytami ALBATRON (czyli no name) jest bez sensu.
Panie Bogdanie co najmniej trzy najważniejsze podzespoły stosowane przez Pana w teście nie spełniają minimalnych wymagań Matroxa!
Jak można cokolwiek mówić o stabilności karty nie stosując się do PODSTAWOWYCH zaleceń producenta!
Jedyną odpowiedź jaką Pan uzyskasz z supportu Matroxa to zmień płyte główną i potem porozmawiamy!

Testowanie komputerów jednoprocesorowych Z RTX100 i nowymi sterownikami Xtreme mam już dawno za sobą i musze powiedzieć że są bardzo stabilne.

Niestety na stabilny zestaw nie ma gotowej recepty jest to zwykle efekt kilkutygodniowych prób. Podstawową sprawą jest jednak ścisłe stosowanie się do zaleceń supportu Matroxa.
Dla ułatwienia dodam iż Matrox 95% systemów testuje na Windowsach XP.

A tak nawiasem mówiąc czy kontaktował się Pan z firmą która złożyła Panu ten wynalazek? Wydając tyle kasy ja bym nie popuścił.

pozdrawiam


sobota, 12 lipca 2003, 14:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re
Witam,
Jak widać po postach karta jednak nie "chodzi" tak całkiem stabilnie.
Jeden mój znajomy mówi tak: "chodzi super, ale czasem się wiesza..."
hehe. Co do testowania z płytami Albatrona to nie płyta jest ważna ale jej chipset... Albatron nie jest noname jak uważa p.Stępień...
Tak dla przykładu wyniki starszych testów z "TomsHardware":
http://www.pl.tomshardware.com/motherbo ... 5g-11.html
Znawcy wiedzą, że Albatrona stworzyli twórcy takiego giganta jak GIGABYTE a to, że w Polsce pojawiły się te płyty stosunkowo późno to już inna historia. Z tego co piszą na stronach Matroxa większość chipsetów do AMD nie obsługuje tej karty ! (jedyny to 760MPX)
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... ipsets.cfm
Biorąc pod uwagę, że 875P różni się od 865PE tylko technologią PAT, można śmiało testować kartę z tym właśnie chipsetem.
Zresztą jak widać po postach i na ASUSIE P4C800Deluxe z chipsetem rekomendowanym przez MATROXA występują identyczne problemy !
Na stronie producenta czytamy:
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... ys_rec.cfm
jak widać polecają Windowsa 2000 z service packiem 2 lub wyższym
Ciekawe, dlaczego p.Stępień uważa że system ten się nie nadaje skoro MATROX poleca go na swojej stronie... (przecież mamy się stosować ściśle do zaleceń producenta....)


sobota, 12 lipca 2003, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
musze i ja dolaczyc do grupy malkontentow. Mam chyba niezlego kompa
P4 3,0 800MHz + 2GB RAM + Gigabyte GA-8KNXPUltra i875 + dysk SCSI
Cheetach 18,2GB na windowsa oraz 2x73GB Chitach X15.K3 Grafika to Matrox Parhelia A128. Windows XP Pro Ang + SP1.
No i oczywiscie RT.X100 Xtreme kupiony razem z kompem w http://www.videoguys.com
Niestety szlag mnie trafia ! Wystepuje chyba wszystko to co o czym Pan pisze, a najbardziej wkurzajaca jest jakosc materialu koncowego na DVD.
Jestem juz gotowy pozbyc sie tej karty ( w koncu to tylko 1000$) ale chce zapytac czy na Canopusie na pewno nie ma takich problemow ? A moze jeszcze cos innego ? Wiem od chlopakow z POLVISION ze jest Pan b.dobry w "te klocki" dlatego jeszcze raz pytam co wybrać ?


sobota, 12 lipca 2003, 23:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Matrox RTX 100 Xtreme - POMOCY !!!
do joe urban ( ? )
...

(Post wycięty. Nie toleruję chamstwa na forum i dopóki jestem tu moderatorem to będę wycinać takie wypowiedzi. emes)

...
Dobranoc


niedziela, 13 lipca 2003, 02:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja też właśnie wróciłem z wesela - i powiem tylko jedno, że ci którym nie chodzi Matrox to: albo mają komputery złożone "na sznurkach", albo nie wiedzą jak go obsługiwać - a wtedy najlepiej zwalić winę na "czarnego luda".
Ludzie opamiętajcie się choć na chwilę - PC to taki gówniany komputer, na którego żle działa nawet zła pogoda za oknem, a na którym niestety musimy pracować bo ci kretyni - chodzi mi o właścicieli Commodore - np. od Amigi doprowadzili do tego co dziś mamy.


niedziela, 13 lipca 2003, 03:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re
Witam,

Widzę, że nie wszyscy jeszcze wytrzeźwieli po weselach...
Nie ma chyba karty video nie sprawiającej mniejszych lub większych problemów. I trzeba się z tym pogodzić. Jak pisze "gość" wyżej to tylko PC a więc miliony możliwości różnych konfiguracji. Co do testowania RT.X100 z różnymi zestawiniami podzespołów chodzi głównie o znalezienie jak najbardziej stabilnej platformy przy niezłej cenie.
Dla chcących pracować na Matroxie w miarę stabilnie polecam niedrogą i SPRAWDZONĄ konfigurację:

Płyta ASUS P4PE i845 + LAN (ok.355PLN), P4 2,4GHz 533MHz (ok.815PLN)
Pamięć 512MB PC333 Kingston (ok.390PLN) Dysk 40GB WD 8MB cache na system operacyjny (ok.300PLN), dysk 120GB WD 8MB cache na sekwencje video (ok.530PLN), grafika Matrox G550 (ok.500PLN) no i sama karta 4.999PLN. Kartę RT100 wkładamy do slotu PCI nr.2 i blokujemy przerwanie na 9. Tyle.

Pana Joe Urbana zapraszam na "private".
Pozdrówka.


niedziela, 13 lipca 2003, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam,

Dla uzupełnienia dodam iż RT X100 jest przetestowana z trzema chipsetami obsługujacymi procesory AMD jest to AMD760MP, AMD760 SiS 745 - wszystkie są zweryfikowane przez Matroxa.
Jeszcze raz chce zaznaczyć iż na około 40 płyt przetestowanych przez Matroxa wszystkie OPRÓCZ JEDNEJ były testowane na Windowsach XP.
O Windowsach 2000 producent pisze że powinno chodzić ale nie daje na to gwarancji - więc chyba coś w tym jest.
Poza tym Windows 2000 to system aktualnie już nie supportowany przez Microsoft - to system bez przyszłości.
Ktoś napisał : "Mam chyba niezlego kompa
P4 3,0 800MHz + 2GB RAM + Gigabyte GA-8KNXPUltra i875 + dysk SCSI
Cheetach 18,2GB na windowsa oraz 2x73GB Chitach X15.K3 Grafika to Matrox Parhelia A128. Windows XP Pro Ang + SP1. "

Niezły to może on być do gierek i internetu oraz wielu innych rzeczy .
Nie w tym rzecz żeby zakupić najdroższe podzespoły i powrzucać je jak leci do metalowej skrzynki.
Najważniejsza rzecz przyt Matroxie to odpowiednia KONFIGURACJA i zgranie wszystkich podzespołów, sterowników i samej karty w jedną funkcjonalną całość.
Jeżeli ktoś myśli że kupując najdroższe podzespoły i najszybsze procesory będzie miał problem z głowy to się bardzo myli.
Znam konfiguracje sprzętowe z prockiem AMD 1600 XP, 512 MB Ramu i kartą graficzną poniżej 300 zł i chodzą wyśmienicie, ale zostały poskładane z głową.
Nie wszystko co najdroższe jest najlepsze. J pamiętajmy że najważniejsza w kompie do montażu jest karta Matroxa - wszystko inne to dodatki które nie powinny przeszkadzać w pracy.

pozdrawiam


niedziela, 13 lipca 2003, 12:47
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL