Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 17:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Firewire i inne... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Cześć mam pytanko, może wiecie.
Czy mając kamerkę DV Panasonic można zastosować firewire czy musi to być kontroler firmowy, oczywiście 7 razy droższy :?:


piątek, 11 lipca 2003, 20:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Może być taki za 70zł.


piątek, 11 lipca 2003, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
A co z oprogramowaniem? Wszystko będzie pasować?
Co trzeba mieć? Instalkę kontrolera, program do obróbki, coś jeszcze?


sobota, 12 lipca 2003, 09:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Do niektórych FireWire są dołączane softy,zwróć na to uwagę.Jeśli nie to można zastosować dowolne oprogramowanie do edycji wideo łącznie z Windows Movie Maker.Pod XP nie są potrzebne sterowniki.


sobota, 12 lipca 2003, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanko.
Jak kupować firewire, jest jeden model, czy kilka, który uważałbyś za wystarczający do zabawy w domu, bez wymagań do profesjonalnej obróbki :?:


sobota, 12 lipca 2003, 14:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Tak jak już pisałem może być każdy.Zgodnie z pewną reklamą "nie widzę różnicy więc po co przepłacać"
Standard FireWire jest jeden,ale producentów jest wielu jaki byś nie kupił będzie OK.


sobota, 12 lipca 2003, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Skoro kartę już mamy załatwioną, to może orientujesz się, jakie są wymogi dla PC'ta:
- ile pamięci,
- ile wolnego miejsca na C,
- jaka karta grafiki.
Mam 128MB ramu, 8Gb wolnego na C i grafikę 32MB, nie wiem czy to wystarczy.
Dzięki.


niedziela, 13 lipca 2003, 14:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Pamięć minimum 256 zalecam 512.
Miejsca na dysku C tyle żeby zainstalować soft.Więcej będzie potrzebne do zrzucania filmu z kamery.1 godzina zrzutu to około 13 GB!
Grafika nie ma wpływu ani na zrzut ani na edycję.
Kluczowym elementem komfortu pracy jest procesor to on jest najbardziej obciążony zarówno podczas edycji jak i dalszej kompresji.Im szybszy procesor tym szybciej wszystko się odbywa.


niedziela, 13 lipca 2003, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Na jakiejś stronie wyczyałem, że takie zabawy ze zrzucaniem filmów można zaczynać przy procesorze 2GHz, ktoś przesadził czy to smutna prawda.


niedziela, 13 lipca 2003, 18:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Bzdura!


niedziela, 13 lipca 2003, 18:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Prędkość procesora przekłada się poprostu na czas spędzony przy zrzucaniu.
A czy orientujesz się, czy można video podłączyć do firewire?
Bo słyszałem na ten temat też sporo sprzecznych opini.


niedziela, 13 lipca 2003, 20:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Moc procesora nie rzutuje na czas zrzucania,zrzuca się tyle czsu ile trwa film na kasecie.Moc procesora rzutuje na czas edycji i kompresji.
Wideo nie podłączysz przez FiWi.Wideo jest urządzeniam analogowym,a FiWi to wejście cyfrowe.Można podłączyć wideo do komputera przez FiWi,ale przez kamerę jeśli kamera posiada DV-in.Wtedy kamera działa jako konwenter analogowo-cyfrowy i odbywa się to bez udziału mechaniki kamery.


niedziela, 13 lipca 2003, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Jak pisałeś wcześniej 1h-13G na dysku, to jest już po skompresowaniu?. Jakie są metody przechowywania, na jedną kasetkę 30CD.


niedziela, 13 lipca 2003, 21:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
1 godzina zrzutu to 13 GB przed kompresją.Później możesz po dokaniu edycji wykonać kompresję do (w kolejności jakości)DVD,Divx,SVCD,VCD.

Cytuj:
Jakie są metody przechowywania, na jedną kasetkę 30CD.


Nie bardzo rozumiem.


poniedziałek, 14 lipca 2003, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Firewire i inne...
Można kompresować pliki do DVD, wtedy potrzeba jest nagrywarka DVD?
A czy można kompresować do avi, mpge i innych takich, jeżeli tak to czy traci się na jakości, i czy można je z czasem przeformatować na DVD.


poniedziałek, 14 lipca 2003, 16:16
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL