Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 22:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z FireWire + kamera JVC GR-DVL100 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z FireWire + kamera JVC GR-DVL100
:cry:
Zakupiłem tani kontroler 1394 "noname" o symbolu FW3010. System ME rozpoznał go jako nowe urządzenie jednak gdy chcę przechwycić coś przy użyciu załączonego oprogramowania (Ulead Video Studio 5) z kamery JVC GR-DVL100 zaczynaja sie problemy. Mianowicie; Ppostępuję zgodnie z instrukcją oprogramowania i chcąc wybrać urządzenie (MS 1394 Device..) uzyskuje komunikat o treści "Unable veryfi specifi device. Check if your device machine is ready" Czy ktoś się z tym spotkał i jak to rozwiązać. Zaznaczam ,że cały czas mam podłączona kamerę. Nie wiem czy z innymi kamerami jest podobnie bo nie sprawdzałem. Czy może to być wina rodzaju kamery ???


środa, 29 maja 2002, 08:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z FireWire + kamera JVC GR-DVL100
Czy zainstalowałeś sterowniki fire wire?


środa, 29 maja 2002, 20:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z FireWire + kamera JVC GR-DVL100
Krzysztof napisał(a):
Czy zainstalowałeś sterowniki fire wire?

A o jakie sterowniki chodzi bo poprostu wsadziłem kontroler FireWire do slotu PCi i komputer sam go rozpoznał, i po tym zainstalowałem dołączone oprogramowanie UVS 5.0. Czy jeszcze powinienem coś doinstalować??? Czy powinienem mieć jakieś sterowniki od kamery ??????
POMOCY !!!


środa, 29 maja 2002, 21:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z FireWire + kamera JVC GR-DVL100
Sterowniki do kontrolera fire wire są na CD z Windows.
Powinieneś zainstalować sterownik "Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller". W menadżerze urządzeń powinno być: "Kontroler magistrali 1394; Kontroler hosta Texas Inst........"
Dopiero wtedy zainstaluj oprogramowanie do montażu.

Krzysztof. (TURBIN)


czwartek, 30 maja 2002, 14:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wszystkie te sterowniki które wymieniłeś były widoczne w menadżerze, ale mimo to nie widać urządzenia z którego mam przechwytywać czyli tej kamery


niedziela, 2 czerwca 2002, 21:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z FireWire + kamera JVC GR-DVL100
Jeżeli wszystko jest tak jak mówisz, to przyczyną może być niestety kamera JVC.
Standardowo do obsługi kamery używany jest sterownik Microsoftu, msdv.sys. Do obsługi twojej potrzebny jest prawdopodobnie inny sterownik, Texas Instruments dvcam.sys.
Wiem że używając programu STUDIO DV, można podmienić te sterowniki.
Ja używam kamer SONY. Więcej chyba nic nie wymyślę.

Krzysztof.


środa, 5 czerwca 2002, 15:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A gdzie mógłbym znależć te sterowniki do mojej kamery ???


wtorek, 11 czerwca 2002, 23:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post a zainstalowales dv switch ?
chyba powinienes zainstalowac dv switch. generalnie z ta kamera jest niezly cyrk, ale da sie...


środa, 26 czerwca 2002, 09:53
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 29 maja 2002, 21:58
Posty: 20
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: a zainstalowales dv switch ?
Fatman napisał(a):
chyba powinienes zainstalowac dv switch. generalnie z ta kamera jest niezly cyrk, ale da sie...

Fatman, proszę pomóż . Odstawiłem ten temat na dłużej i teraz do niego wracam. Powiedz proszę co masz na myśli z tym DV switch'em ???

_________________
Mój sprzęt: AMD XP 2.5; płyta GIGABYTE GA-vt600 1384; 512 DDR; dysk Caviar 80GB w trybie DMA; grafika ASUS AGP-V3800. Mam nadzieję, że jest wystarczający do montażu :-)


niedziela, 20 lipca 2003, 11:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 czerwca 2003, 15:50
Posty: 23
Post 
Czy nie zrobiłeś czasami tak, że włożyłeś kartę firewire do slotu podłączyłeś od razy do niej kamerę i włączyłeś kompa. Czasami się tak dzieje, że przy takim rozwiązaniu windows ma problem z prawidłową instalacją standardowego sterownika do firewire, ponieważ od razu szuka dwóch urządzeń.


czwartek, 24 lipca 2003, 23:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzieki za odpowiedź, ale to jednak nie to.


piątek, 5 marca 2004, 01:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
1) Zmień kabelek.
2) Zmień kontroler.


piątek, 5 marca 2004, 12:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam. Mysle ze uwaliles sobie scalaka w kamerce odpowiedzialnego za transmisje. Mam podobny problem. Jezeli masz na gwarancji to serwisuj a jezeli nie to koszty dosc wysokie. Pozdrawiam


czwartek, 29 kwietnia 2004, 00:14
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL