Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 13:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 stycznia 2010, 15:29
Posty: 3
Post Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Witam serdecznie.

Pracuję w Premierze CS4 i w Vegasie 8, 9.

Pytanie brzmi: czy jestem skazany na Matroxa?

Czy też może np.: HD Storm współpracuje z Premierem?
Czy inne karty wideo wspomagają w Premierze takie podstawowe efekty jak kluczowanie, levels, itp. w czasie rzeczywistym?

Poproszę o opinie użytkowników, którzy przetestowali to na własnej skórze.

Z góry dziękuję.


piątek, 22 stycznia 2010, 10:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Jest taka karta, tylko pytanie gdzie ją można kupić ?
Cytuję:
Leadtek wprowadza do sprzedaży nową wersję karty do konwersji wideo - WinFast PxVC1100b - zawierającą dodatkowo wtyczkę CRI Dual-CS Coder dla Adobe Premiere Pro CS3/CS4 oraz pełną wersją SpursEngine SDK dla systemów operacyjnych Windows i Linux.
WinFast PxVC1100 wykorzystuje Toshiba SpursEngine, składający się z czterech rdzeni SPE (Synergistic Processing Element), które zbudowane zostały w oparciu o technologię Cell Broadband Engine, zastosowaną m.in. w konsoli PlayStation 3. Ponadto karta wykonana jest w standardzie Low profile i wyposażona jest w cichy, jednoslotowy system chłodzenia.

W pakiecie z WinFast PxVC1100 otrzymujemy także odpowiednią wtyczkę, zapewniającą wsparcie dla najpopularniejszego programu do edycji i konwersji wideo - Adobe Premiere Pro. Wtyczka CRI Dual-CS Coder, przygotowana przez CRI Middleware, przeznaczona jest dla Adobe Premiere Pro w wersji CS3 / CS4 i Elements 7. Po jej instalacji konwersja wideo do formatów MPEG4-AVC/H.264 będzie odbywała się przy sprzętowej akceleracji karty WinFast PxVC1100.

Połączenie możliwości Adobe Premiere Pro CS3 / CS4 and Elements 7 (z zainstalowanym kodekiem CRI Dual-CS Koder) oraz potencjału karty Leadtek WinFast PxVC1100 ma pozwolić użytkownikom na skrócenie czasu konwersji wideo do formatów MPEG4-AVC/H.264, sięgające nawet do 70%.



sobota, 23 stycznia 2010, 01:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
karty blackmagic wspomagaja premiera mocno ale musisz sprawdzic na stronie producenta, wejsc w porownanie kart , jest ich kilka to zobaczysz czy to jest to o co ci chodzi

jesli chodzi o komfort i niezawodnosc to matrox moze sie schowac , natomiast dodatki jak filtry , zakladki to sie raczej nie rozmnoza :)


sobota, 23 stycznia 2010, 01:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
zoldixon napisał(a):
Pracuję w Premierze CS4 i w Vegasie 8, 9.

... czyli w jaki sposób robisz to teraz?
zoldixon napisał(a):
czy jestem skazany na Matroxa?

... a niby dlaczego?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 23 stycznia 2010, 10:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Degenerado napisał(a):
karty blackmagic wspomagaja premiera mocno


To znaczy jak bo z tego co wiem to sa tylko karty In/Out bez wsparcia
czegokolwiek wiecej poza podgladem i mozliwoscia wybrania zrodla
sygnalu i kodeka.
Rendering jest jak na golej premierce wiec o jakim wsparciu mowa ?
Stabilnosc i wydajnosc systemu jest taka jak stabilnosc samego
AP bez karty no moze jeszcze to ze ma wlasny zestaw kodekow ale
jest to raczej wsparcie dla samej karty BM podobnie mozna rozpatrywac
karty AJA tez bardzo dobre I/O z reszta i przez to stabilne.
By wiec porownywac karty Black Magic czy AJA do kart Matrox z z seri Axio
czy RTX trzeba byc "mocno niezorientowanym" :wink: odpowiednikiem
bowiem obecnie dla BM i AJA jest Matrox MXO2.
A ostatnio pojawil sie spory upgrade do wszystkiego w Matrox'ie
czyli Compress HD ze wsparciem dla H.264 i tu rendering plikow
jest szybszy nie o 70% ale nawet kilkaset %
Matrox MAX H.264 encoding performance
Matrox MAX - video
CompressHD & MXO2 - video
Zauwazylem wogole ze powstal jakis taki "front anty matroxowy"
postepujacy jak swinska grypa, ludzie sa uprzedzeni juz w wyniku
samych opowiesci dziwnej tresci.


sobota, 23 stycznia 2010, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
wypisujac takie bzdury sam powodujesz ze sie odzywa "front antymatroxowy" ale jak to bywa w przypadku osob niezorientowanych porownujesz matroxa do intensity pro a to jest pierwsza i najprostsza karta z serii blackmagic, ficzery mozesz sobie porownac na stronie BM

a w przypadku cudownych i zajebistych matroxow moze mi wyjasnisz dlaczego nikt nie rozwiazuje problemow na forum zwizanych z tymi kartami tylko wiekszosc "posiadaczy" zaslania sie specjalnym konfigiem "pod" karte ktorego nie ujawni konkurencji i wiekszosc zagadnien lezy nierozwiazana a jedyne argumenty przedstawiane przez fanbojow matroxa polegaja ciagle na wymienianiu tego co ta karta potrafi i porownywaniu jej do sterownika firewire lub do intensity pro

jesli robie multikamere hdv z 4 sciezek , z nalozona korekta kolorow i "goly" premiere wyrabia to z jednego dysku to po co mi karta za jakies chore pieniadze do robienia tego samego, materialu i tak nie puszcza sie RT tylko generuje konkretne pliki ktore sa na emisje na automat puszczane


sobota, 23 stycznia 2010, 13:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Degenerado napisał(a):
wypisujac takie bzdury ... porownujesz matroxa do intensity pro


Aha - no to wroc, przeczytaj jeszcze raz kto porownuje i nie podniecaj sie tak.
Ty piszesz ze Matrox be bo lepszy BM a to juz jest porownanie tyle tylko ze
jablek do pomaranczy bo to dwie zupelnie rozne funkyjnie karty.
Ja dalem konkretne linki, czlowiek bez uprzedzen poczyta, popatrzy i sam
wyciagnie wnioski jesli ma rozum. A ty tu sie napinasz, moze odpowiesz
konkretnie i napiszesz laskawie w czym BM wspiera AP oprocz tego ze dostarcza
wejsc i wyjsc oraz wlasnych kodekow ? bo kto to napisal ?
Cytuj:
karty blackmagic wspomagaja premiera mocno

Przestan tworzyc teksty czemu cos jest do bani daj konkretny przyklad
lepszego rozwiazania jak to zrobilem ja, proba zakrzykiwania to przedszkolem
zalatuje ale w segmencie porownywalnych rozwiazan a nie kart edycyjnych
do kart In/Out no chyba ze nie wiesz czym sie to rozni.

Jeszcze raz poprosze o odpowiedz bo nie znalazlem jak BM wspiera AP ?
wyjasnisz mi ? a to co uciagnie maszyna bez wsparcia pozostaw bo nie
o to chodzi i nad tym sie nie zastanawiam bo wiem.
I czemu nie wydasz "chorych pieniedzy" to tez twoja sprawa, sa tacy, ktorych stac
i wydadza jak zechca bez specjalnego bolu jesli tylko uznaja to za sluszne.

A tu masz link gdzie porownuje sie wlasciwie
Decklink HD Extreme vs Matrox MXO2 vs Kona 3
i jeszcze
MXO2 competitive positioning
Widzisz jak i gdzie pozycjonowany jest BlackMagic
i czy w porownaniach widnieje gdzies RTX czy Axio ?


Ostatnio edytowano sobota, 23 stycznia 2010, 16:35 przez FreeLancer, łącznie edytowano 4 razy

sobota, 23 stycznia 2010, 15:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Zlitujcie się już...
ilekroć temat Matroxa pojawiał się na forum, zawsze udowadniane było, że to badziewie, a każdy wątek na jego temat budził niesmaczne klimaty i dyskusje prowadzące dosłownie do ubliżania sobie wzajemnie.
Ktoś woli malucha i grzebanie w nim w nieskończoność, ktoś inny musi wykonać i oddać szybko robotę nie walcząc z problemami technicznymi, zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy tego i tego, podobnie jak kłótnie o wyższości systemu operacyjnego, rodzaju kamery, lampy oświetleniowej itp.
Wracając do tematu, to żaden z programów o jakie pyta zoldixon nie wymaga konkretnego softu konkretnej firmy.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 23 stycznia 2010, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
wejdz sobie panie freelancer na strone blackmagic tam masz napisane co robi karta a nie podajesz mi linki gdzuie albo koles sie pyta jak wypada matrox w porownaniu do BM albo dajesz jakies porownanie gdzie polowa jet oznaczona jako informacje niedostepna a w innych sa bledy takie jak brak upscalingu sprzetowego

polecasz karte rt ktora robi w rt to co sam goly program, ja od karty wymagam zeby sprzetowo zrobila to z czym sobie sam premiere nie radzi

nie bede kolejny raz wrzucal linkow i udowadnial jaka to matrox jest kupą, bylo o tym kilka watkow a zycie weryfikuje matroxy rowno, dlaczego po telewizjach nie ma tego cudownego systemu tylko albo black magic (mac)albo systemy na ediusie....... bo to sie sypie po prostu, chocby nie wiem ile robil w czasie rzeczywisym jest na tyle niestabilny ze sie nie nadaje do prawdziwej roboty


sobota, 23 stycznia 2010, 17:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Widze ze to jakis osobisty problem i ciagle brak konkretu
a pytanie zadalem juz wielokrotnie bez odpowiedzi tylko
duzo niepotrzebnej prozy i slownych fantazji.
Czy potrafisz odpowiedziec jak BM wspiera AP czy dalej
jedyna obrona pozostaje atak i unikanie odpowiedzi
na tak prosto zadane pytanie bo na strone wszedlem
i jakos nic o wsparciu nie ma tylko ze np swietnie bez
renderingu mozna zrobic play bezposrednio z timeline (straszne mi to ajwaj sic.)
albo ze moze robic capture z niesamowita jakoscia bo kodek...
ze efekty HD beda smigac jak zloto bo ta karta dzieki temu ze siedzi
w PCI Express ma mega przepustowosc tak jak inne karty
nie bylyby obsadzane w tych slotach tylko zapomnieli napisac
ze trzeba je jeszcze policzyc a w tym BM nie pomaga zbytnio
jedyne co znalazlem to ze efekty premiery chodza w RT ale to
oczywiste bo sama premiera wyrabia swoje efekty w RT to co to
za zaleta.

Masz tu adres i pokaz gdzie ten BM ma to czego ja nie widze
do edycji a ty jakos sam nie potrafisz napisac a i wzolem ten
model najmocniejszy bo nie sadze by slabsze mogly cos wiecej
DeckLink HD Extreme

Zwroc uwage ze pomijam juz Matroxa w dyskusji bo masz z tym jakis problem
chce jedynie dowiedziec sie czy rozrozniasz zwykle interfejsy In/Out
od systemow wspierajacych edycje a nie tylko robiacych capture i play out.

Z cwiczen prostych zrob z BM slow albo rev. speed -37% + korekcja koloru,
dodaj grafike czy napis + motion i nacisnij spacje, zobaczysz co zobaczysz,
to jest edycja a nie tylko capture, cut,cut, play z kartami wspierajacymi
edycjie to jest normalne w RT i na monitorze zewnetrznym poprawki/korekty
nie wymagaja kolejnych renderow.


sobota, 23 stycznia 2010, 18:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
"Z cwiczen prostych zrob z BM slow albo rev. speed -50% + korekcja koloru,
dodaj grafike czy napis + motion i nacisnij spacje, zobaczysz co zobaczysz"

dokladnie uzyskam to co zaplanowalem a poleciles i to bez przeliczania, material bedzie przeliczony dokladnie i tylko w chwili exportu, nie mam zamiaru przytaczac kolejnych konkretow specjalnie dla ciebie bo...... k..... mac to juz bylo 50 razy przytoczone poruszone i za kazdym razem matroxowy matol udowadnia ze tak nie jest (nie mowie o tobie tylko poprzednikach, w sensie "matol")

"Many exciting real time effects are included with the DeckLink. These include Cross Dissolve, Non Additive Dissolve, Additive Dissolve, Fade in Fade out, Dip to Color, Sepia, Desaturate, Brightness and Contrast, Proc Amp, Tint, Gamma Correction and 3 way color correction. DeckLink cards are fully compatible with Final Cut Pro™ RT Extreme built-in effects for unlimited possibilities."

"DeckLink's super fast 2.5 Gb/s 1 lane PCI Express connection plugs directly into Final Cut Pro and Premiere Pro's real time effects processing engine. Unlike FireWire products, you get all your CPU time dedicated to more multi layer HD real time effects."

wystarczy wejsc na strone producenta z ta roznica ze to ... DZIALA


sobota, 23 stycznia 2010, 19:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
Degenerado napisał(a):
"Z cwiczen prostych zrob z BM slow albo rev. speed -50% + korekcja koloru,
dodaj grafike czy napis + motion i nacisnij spacje, zobaczysz co zobaczysz"

Nie wierze by bylo gladko owszem idzie ale wszystko
liczy procesor, nie ma tu zaslugi BM jedynie jak mocna
jest maszyna ogolnie, jesli masz gladko to gratuluje sprzetu.

Degenerado napisał(a):
"Many exciting real time effects are included with the DeckLink. These include Cross Dissolve, Non Additive Dissolve, Additive Dissolve, Fade in Fade out, Dip to Color, Sepia, Desaturate, Brightness and Contrast, Proc Amp, Tint, Gamma Correction and 3 way color correction.

Prosze cie nie rob ze mnie "matola" przeciez to wszystko to sa
wewnetrzne wtyczki AP i bez karty tez sa w RT fakt dodania BM
nic nie zmienia-poprawia w tym by uzyskac "exciting real time effects"
jak np. exciting Cross Dissolve :mrgreen:

Jedno zdanie ktore przytoczyles tlumaczy wszystko i potwierdza
teze z pierwszego punktu w tym poscie
"you get all your CPU time dedicated to more multi layer HD real time effects"
Okazuje sie ze to nie BM tylko procesor oddaje we wladanie cale swoje
zasoby by wyliczac efekty w RT co wyglada na marketingowa scieme
bo przeciez premiera sama potrafi obsadzic multicore i zajac caly dostepny
czas bez zadnych czarow czyli nie BM tylko moc procesora ma tu znaczenie (napis na czerwono)
choc w zdaniu jest ze sprawia to niby BM a to przeciez ew. kwestia ustawienia
priorytetow dla AP na "High" czy "Realtime" w konsoli Task Manager.


sobota, 23 stycznia 2010, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
"Prosze cie nie rob ze mnie "matola" przeciez to wszystko to sa
wewnetrzne wtyczki AP i bez karty tez sa w RT fakt dodania BM
nic nie zmienia-poprawia w tym by uzyskac "exciting real time effects"
jak np. exciting Cross Dissolve "

no nie, o ile hdv i pal sd pojedzie to materialy hd i 2k nie

"Nie wierze by bylo gladko owszem idzie ale wszystko
liczy procesor, nie ma tu zaslugi BM jedynie jak mocna
jest maszyna ogolnie, jesli masz gladko to gratuluje sprzetu"

chodzi o to zeby to szlo gladko bez kompresji albo z kompresja bezstratna
i to juz jest BM, mocna maszyna daje 90% tego co oferuje premiere w RT i dlatego nie widze sensu ladowania sie w matroxa bo co on mi ponadto co juz mam i to za duzo mniejsze pieniadze, szczerze mowiac wolalbym opterony na 6-cory wymeinic niz kupic matroxa

""you get all your CPU time dedicated to more multi layer HD real time effects" - ale wlasnie o to chodzi zeby odciazyc system od kompresji w locie bo to jest waskim gardlem a nie nalozenie korekty kolorow czy zrobienie speeda na 50%, do tego dochodzi sapphire i na przyklad vitascena i system chodzi pieknie a co najwazniejsze niezawodnie i to na wiekszosci konfigow a nie na tym jedynym wybranym przez producenta ktory przy okazji jest 4 razy drozszy niz niededykowany odpowiednik

nie robie z ciebie matola, nie zgadzam sie z twoim zdaniem bo generalnie moja praca poza montazem polega na rozwiazywaniu problemow z kartami i systemami video/gfx , trafiaja ludzie z matroxami z canopusami , bm i jakies pomnijesze wynalazki albo mocniejsze avidy (avid ds - i pod composera stacje opiera na xp x64 - mala dygresja dla fanow visty i win7 - a to przeciez takie wydajne i swietne systemy)
... i matrox oczywiscie chodzi ale caly komp generuje problemy ktore sa nie do zaakceptowania wg mnie i stad mam zdanie - chcesz klopoty to kup matroxa a polecam BM z prostego powodu, dziala,przy usystematyzowanej robocie BEZBLEDNIE , bynajmniej nie jestem marketingowcem czy sprzedawca, jak cos polecam kupowanie na ebay ze stanow lub kanady, po prostu albo cos jest dobra albo jest crapem, dodawanie przejsc i filtrow ktore sa RT z racji samego programu montazowego jako "ficzer" RT mnie nie rajcuje


sobota, 23 stycznia 2010, 21:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
OK


sobota, 23 stycznia 2010, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka KARTA WIDEO do PREMIER cs4 ?
jeszcze jedna sprawa, podales link do testu gdzie porownuja liczenie matroxem do liczenia procesorami w sumie 8 rdzeni 2.8 ghz kazdy na macu

wyniki ktore tam sa podane sa jakies bzdurne:

quad 2.7 ghz liczy u mnie z materialu blackmagic full hd uncompressed 10-bit do blue ray 1). w oparciu o mpeg 2 - 1 godzine czyli 1:1 - 2). w oparciu o H264 3 godziny czyli 1:3

jakim cudem 8 rdzeni maca 2.8 ghz, liczy dluzej niz stary quad pod winda ?
a matrox ciut szybciej niz ten quad ?
albo system montazowy oparty na macu jest taka porazka albo te testy to popiardowa marketingowa jak okrzyczane quadro , ktore ma robic bog wie co a robi tyle co nic ale za to kosztuje 5x tyle co zwykla karta graficzna

masz mozliwosc sprawdzic sam na materiale referencyjnym to liczenie matroxem ? od dluzszego czasu probuje ogarnac najszybszy mozliwy export na pc i mowiac szczerze nie ma nic co mogloby sensowanie konkurowac z dwoma opteronami/xeonami nowej generacji, wczesniej przytoczona karta leadteka z pluginem do premierea jest nie do kupienia na ten moment a jej wersja z tmpeg encoderem nie ma zastosowania bez wtyczki do bezposredniego exportu z timeline


niedziela, 24 stycznia 2010, 00:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL