Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 12:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Karta TV a karta z VIVO 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Karta TV a karta z VIVO
Czy ktoś ma doświadczenie z wspólnym użytkowaniem karty AverMedia
oraz karty graficznej z we/wy VIVO czy moduły przechytujące odraz nie powodują konfliktów?


czwartek, 24 lipca 2003, 13:11
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie radzę kupować kart graficznych z VIVO. To jest bajer handlowy dla lepszej sprzedaży. Porównaj ceny a sam dojdziesz do takiego wniosku. Lepiej użyć kart telewizyjnych, ale efekt też jest uzależniony w dużej mierze od pozostałych sprzętów w twoim PC. Jeśli chciałbyś zająć się profesjonalnie to zapraszam na początek do poczytania o kartach Pinnacle.
Pinnacle DC10+ do sygnału analogowego jest jak w sam raz, ale niestety kosztuje często ponad 1000 zł.

_________________
Asus A7V8X
AMD 2000+ i Termaltake Volcano 9 "Cool Mod"
RAM 512MB
SHAPPHIRE RADEON 9000 Atlantis
HDD: Samsung SV2044 (66/5400RPM)
--------------------------------------------
Win XP prof.


sobota, 23 sierpnia 2003, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie do końca zgodzę się , że karty VIVO są mierne /jeśli interesuje Cię jakość VHS - są wystarczające/, a zwłaszcza gorsze od kart TV :?: :!: . Poza tym po co wydawać 1000zł na DC10, gdy za połowę ceny można kupić uzywaną DC30plus lub jeszcze taniej DC20? To już jepiej dorzucić 400zł i kupić zewnętrzny konverter Canopusa ADVC-100 i mieć wszystko: analog, cyfrę i przy okazji idealną synchronizację dźwięku z wizją:P


niedziela, 24 sierpnia 2003, 06:58
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
DC30 ok, ale należy pamiętać że oryginalnie nie ma sterownikow pod WinXP.
A co do różnicy pomiędzy kartami VIVO a TV, to dalej podtrzymuję wyższość kart TV nad VIVO, ale może usłyszę jakieś konkretne propozycje przekonania mnie.

_________________
Asus A7V8X
AMD 2000+ i Termaltake Volcano 9 "Cool Mod"
RAM 512MB
SHAPPHIRE RADEON 9000 Atlantis
HDD: Samsung SV2044 (66/5400RPM)
--------------------------------------------
Win XP prof.


niedziela, 24 sierpnia 2003, 13:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Faktycznie nie ma sterów do DC30 /oryginalnych/ ale są na niemieckiej stronie - pod XP i W2K. Nie wiem jak się sprawują ale są. Co do różnicy jakości pomiędzy VIVO a TV to jakie są Twoje argumenty za TV?


niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
W zasadzie nie jestem ekspertem z zakresu jakości obrazu, a argumentowałem w pierwszej wypowiedzi.

Niewątpliwie karty TV obsługują IN/OUT od początku istnienia.


niedziela, 24 sierpnia 2003, 15:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Zgoda co do "Niewątpliwie karty TV obsługują IN/OUT od początku istnienia". Natomiast co do VIVO wystarczy poczytać forum dyskusyjne na http://www.filmowiec.pl żeby sobie uswiadomic że karty graficzne z VIVO równie dobrze a podejrzewam że nawet lepiej niż telewizyjne radzą sonie z przechwytem video analogowego. Jest tam sporo np. o Radeonach, które nieźle do tego się nadają.


niedziela, 24 sierpnia 2003, 15:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Głowa boli...
Głowa mnie boli jak widzę coś takiego.

I znowu nkz.

Karty VIVO maja wiele zalet. Po pierwsze wyjścier TV którego zwykłe karty TV nie mają. I szczerze polecam RAdeony pod tym względem - szczególnie do oglądania DVD. A jeszcze "szczególniej" gdy ktoś ma panoramiczny TV. Możliwości ustawien Overlay (nakładki Video) są super.

Po drugie wejście video, które działa na tej samej zasadzie co w kartach TV.
Przy dobrym programie zgrywającym i dobrze skonfigurowanym kompie 25 fps przty pełnym PAL jest jak najbardziej możliwe.

nkz - jeśli nie orientujesz się do końca w tym o czym piszesz to lepiej nie pisz w ogóle. Albo poprzedź wypowiedź czyms w rodzaju "nie jestem pewien ale podobno..."

Pozdrawiam

emes


poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 10:22
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie wiem czy wszystkie, ale karty grafiki z wyjściem TV także posiadają Overlay wiec nie jest to zaleta tylko i wyłącznie VIVO.
Wydaje sie że problem dotyczy wyłącznie wejścia video.

Emes uważam że przesadzasz ze swoimi opiniami pod moim adresem, ale przyjmuję zarzut.


poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Overlay
I znowu sie nie dogadaliśmy.
Oczywiście wszystkie nowoczesne karty obsługują overlay.
Ale opcje radeona związane z tym trybem są rozszerzone.

Nakładka video - bo tak po polsku najczęściej nazywa się overlay - może być automatycznie skierowana na TV-Out. Czyli na monitorze masz np. excela a w tle działający media player niewidoczny na monitorze jest za to pokazywany na fullscreen na TV. Czyli można jednocześnie oglądać film na DVD lub Divx oraz pracować na kompie.

Po drugie przy telewizorze panoramicznym film może być przekazywany na TV w formacie anamorficznym tak jak jest na DVD czy specjalnie zrobionym Divx. Czyli nie są dodawane czarne paski a film dopiero rozciąga sie na telewizorze do właściwych proporcji. Zapewnia to lepszą rozdzielczość filmu na TV. Szczerze - to nie widziałem takich opcji w kartach nVidii stąd polecam Radeona.

Co do moich opinii - trochę może zbyt dosadnie się wyraziłem a nie mam tego w zwyczaju, ale w dwóch postach pod rząd minąłeś sie dosyć mocno z prawdą. Teraz mi odpowiedziałeś, ale też niedokładnie przeczytałeś mój post nt. overlay bo pisałem "Możliwości ustawien Overlay (nakładki Video) są super" a nie że karty VIVO to mają a inne nie... (powyżej opisałem o co chodzi dokładnie)

Jedną z wad forum jest to że nie można pogadać "na żywo" i często niedoczytanie lub niezrozumienie postu powoduje taki zamęt...

emes


poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 14:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Karty Wideo
:D
Więc tak panowie aby wszystko było jasnee !

Karty video oraz te dziwactwa Tunery TV mozna zaliczyć bardziej do zastosowań interneowych aby urozmaicić sobie storny internetowe lub jakieś prezentacje. W przypadku jeśli chcemy zajmować się własną biblioteka lub kolekcja filmów które mamy na VHS lub SVHS to jednak tutaj sie zgodze z kolega że należy sie zaopatrzyć w karte Pinnacla lub ewentualnie w jakis VIDEO ZIP.

Przy Kartach Radeon i TV jest potrzeba inwestycji rzedu (2000 zł sam komputer) i do tego jeszcze karta TV czy tam Radeon !

W przypadku Pinnacle jest to możliwe przy sprzęcie od MMX 200 - (duży twardy Dysk) i inwestycja razem z karta jest okolo 1500 zł !
a takich kart za gorsze gdzie mozna je wyrwać jest mnóstwo na
http://www.ebay.de gdzie dc 10 mozna kupic za 50 EUR !
w takim przypadku sprzet mozna zakupić za 1000 zł

ponadto mozna wtedy sobie zgrać materiał przy rozdzielczości 768 x 576 50 fps - dobrze zmontowanym filmie pomogą nam takie programy jak Pinnacle Studio 8 które jest dokladane do Każdej karty Pinnacle (oryginalne) i montaz jest latwy i posiada kilka bajerów !

Próbowałem już na różnych kartach i TV tunerach (zapomnijcie to jest katorga)


wtorek, 30 września 2003, 09:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post System XP czy 98 .........
...... myśle że w jakim systemie bedziemy pracować to niema znaczenia czy sterowniki są czy ich nie ma czy pod XP dzialaja czy nie jesli ktos ma chęć pracy na Pinnaclu to mu nie zlaeży czy ma 98 czy XP instaluje taki system który najlepiej mu się zachowuje przy pracy w montażu - to jest tylko soft.

Napisze krótko jeśli chodzi o PC jako sprzęt do zastosowań multimedialnych to i tak nie dorasta takim jak MAC i AMiga
Amiga do dnia dzisiejszego pracuje w Studiu Aram w Warszawie i nik nie nażeka na jakośc i szybkość a montaż jest bezbłędny widać to zresztą w czołówkach i innych renderingach na TVP 1 i 2.

Zapomniałem dopisać - sorry !
:D


wtorek, 30 września 2003, 10:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VIVO
miałem kartę NVIDI z vivo jakość obrazu przechwytywanego z tunera P- 1430 była fatalna i gdybym poprzestał tylko na tej karcie też bym pisał że karty z vivo są do dupy .Kupiłem radeona 9200 do gierek słabiutki ale jakość obrazu z Pionka b.dobra .Dużo zależy od programu do capture ja przetestowałem chyba wszystko i wiem jedno trzeba dobrać program do karty .Tak chwalony przez wielu Adobe działa kiepsko z radeonkiem a wypróbowałem wszystkie kodeki .natomiast mało znany prymitywny Sonic my dvd bardzo dobrze na kodeku Ligos 4.00.90. 720 x 576 , 25 fps obraz na kompie jest porównywalny z płytką dvd . nagrywam głównie z XXL i MULTIVISION przy ich tematyce jakość zapisywanego obrazu jest na prawdę istotna :D W 640 x 480 lub mniej można łapać w locie ( wtedy najlepszy jest darmowy VirtualDub ) do divix ,ale wówczas jakość nie jest tak dobra


środa, 12 maja 2004, 19:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Overlay
emes napisał(a):
Szczerze - to nie widziałem takich opcji w kartach nVidii stąd polecam Radeona.


Ja mam GF2 i mogę sobie ustawić dowolną rozdzielczość na TV (również w formacie 16:9) i żadnych pasów nie ma.

Czyż nie ten sam efekt?

A tak poza tym, to chyba wszystkie karty (oczywiście nie jakieś zabytki bez TV-Out'u) mają opcję 16:9 dla TV


piątek, 21 maja 2004, 09:48
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Tez nagrywm z P1430 (tylko że SPICE PLATINUM hehe)kartą ATI Rage 128 PRO VIVO programem Mainconcept 1.4.2 do formatu DVD i jakosc jest bardzo dobra. Ktos wspomnial o kartach GF. Karty te przede wszystkim zapisują i podają obraz na wyjscie tv-out bez przeplotu co juz porownanie ich jest absuredem nie mowiac o kartach TV.

Do EVOSONIC: Gdzie nadaje jeszcze to radio? :))

pozdr


piątek, 21 maja 2004, 12:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL