Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 21:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 AVCHD z kartą video czy bez karty? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post AVCHD z kartą video czy bez karty?
Witajcie.
Składam nową maszynę wyłącznie do AVCHD (problemy znam). Pytanie mam odnośnie karty wideo - potrzebna czy nie? W czymś pomoże czy nie? Soft - edius (6-ka jak tylko się pojawi). Czy z kartą canopusa cokolwiek będzie lepiej chodzić?


czwartek, 23 września 2010, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
Przy silnej jednostce PC karty są zbędne. Na moim dziadku chodzi znośnie a co dopiero na jakimś i7


piątek, 24 września 2010, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
Dokładnie.
No chyba, że koniecznie chcesz mieć podgląd, lub chcesz zakupić trochę taniej oprogramowanie ( bundle ). Wtedy warto rozważyć zakup karty.
Sam komputer daje radę bez problemu.... :mrgreen:

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
i7 980X + Noctua/ GA-X58 UD7 / 12GB DDR3 2000 Corsair Dominator / nVidia q3800 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 64bit / Tagan 1100W /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / PMW-EX1R.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


piątek, 24 września 2010, 14:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
A co możecie napisać o karcie Canopus FIRECODER Blu?
http://www.beiks.pl/katalog/wpis/250/pl
Czy to jest jakieś rozwiązanie w ciężkiej edycji AVCHD?


poniedziałek, 27 września 2010, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
ta karta to chyba export sprzetowo wspomaga a nie sam montaz


poniedziałek, 27 września 2010, 18:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
NowyPit napisał(a):
A co możecie napisać o karcie Canopus FIRECODER Blu?
Mogę napisać, że jest droga. Ta karta http://www.frazpc.pl/artykuly/264871,LE ... -W-PC.html Robi to samo i tak samo (identyczny układ) a cena zdecydowanie niższa. Dokładając 200 zł http://www.pixmania.pl/pl/pl/3523966/ar ... ePromo=oui mamy kartę z TMPG Express. Kartą dekodujesz za pomocą oprogramowania AVCHD na format bardziej strawny do komputera (konwersja przebiega kilkakrotnie szybciej niż by to pecet liczył). Wtedy tak silna jednostka PC jest niepotrzebna. Sam przymierzam się do zakupu Leadteka.


poniedziałek, 27 września 2010, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
OK.
FireCoder Blue jest "widziany" przez Ediusa i możesz wyeksportować materiał wprost z "timeline'a. "
Karty Leadteka, Edius niestety "nie widzi" ...

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
i7 980X + Noctua/ GA-X58 UD7 / 12GB DDR3 2000 Corsair Dominator / nVidia q3800 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 64bit / Tagan 1100W /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / PMW-EX1R.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


poniedziałek, 27 września 2010, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
Witam, podpinam sie pod temat
1. Jak wyglada praca bez karty video na kilku zrodlach ?(film skladany z 3 kamer)
2. Jak wyglada wspracie karty graficznej, stabilnosc, szybkosc pracy i renderingu podczas pracy w programie np. adobe cs5, edius ? (bo rozumiem ze na cs4 moga byc problemy z avchd)
3. Jaka karta karta graficzna byla by najodpowiedniejsza?(lub jakie)


czwartek, 30 września 2010, 20:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
widze ze temat umarl...


niedziela, 3 października 2010, 23:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
mi sie wydaje ze po prostu jak ktos profesjonalnie sie zajmuje edycja to nie bedzie sie bawil z avchd, format jest bardzo obciazajacy sprzet, nic mu nie pomaga poza mercurym w cs5, taki wynalazek na rynek amatorski ktory ze wzgledu na popularnosc mocno sie rozpopularyzowal
uzytkownicy ediusa maja szybki konwerter ktory to zamienia na canopus HQ, majac karty black magic lepiej wciagnac material z urzadzenia do kodeka karty a nie dlubac w avchd, format lipa mowiac krotko, polecam wszelkie mozliwe sposoby obejscia


niedziela, 3 października 2010, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
Degenerado napisał(a):
mi sie wydaje ze po prostu jak ktos profesjonalnie sie zajmuje edycja to nie bedzie sie bawil z avchd, format jest bardzo obciazajacy sprzet, nic mu nie pomaga poza mercurym w cs5, taki wynalazek na rynek amatorski ktory ze wzgledu na popularnosc mocno sie rozpopularyzowal
uzytkownicy ediusa maja szybki konwerter ktory to zamienia na canopus HQ, majac karty black magic lepiej wciagnac material z urzadzenia do kodeka karty a nie dlubac w avchd, format lipa mowiac krotko, polecam wszelkie mozliwe sposoby obejscia

czyli mam rozumiec ze zakup nx5 to szczal w kolano ? pozostaje tylko xdcam ?


niedziela, 3 października 2010, 23:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
a co ona nie ma wyjsc zeby ja podlaczyc do karty montazowej ? :)


poniedziałek, 4 października 2010, 01:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
Kurcze slyszalem ze z tym formatem sa problemy ale mysalem ze silna stacja z dobra grafika/karta wideo sobie poradzi... Rozumiem ze pliki z kamery moge przechwycic np. za pomoca SDI na kompa tylko jaki to bedzie wtedy format ?
ile zajmnie 1h ? Mogl bys napisac cos wiecej jak by wygladala ta przygoda z avchd... bede bardzo wdzieczny... bo teraz juz sie skrecilem na maksa ;)


poniedziałek, 4 października 2010, 10:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
to nie jest kwestia problemow, pracowac sie da , chodzi raczej o komfort i szybkosc, majac karte montazowa wciagniejsz material do jej presetu i roznica bedzie np. taka:

jedna godzina materialu z kamery canon hf100 w avchd

-skopiowana na komputer bezposrednio z karty, wrzucona do projektu z presetem avchd w premierze cs4, do BR h264 liczy sie 5 godzin
-wciagnieta z kamery po hdmi (karta blackmagic decklink studio2) do projektu z presetem dvcpro liczy sie 1.5 godziny przy tych samych ustawieniach

praca na timeline bez porownania szybsza i plynniejsza i nawet odliczajac godzine na wciagniecie materialu, efekt koncowy duzo lepszy (czasowo)
natomiast nie napisze ci ile bedzie to zajmowalo na dysku bo presetow sa setki, to musialbys konkretnie cos okreslic


poniedziałek, 4 października 2010, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: AVCHD z kartą video czy bez karty?
Dzieki za wyjasnienie, spoko to dalo mi do myslenia... myslalem ze kupujac kamerke na karty zaoszczedze czas na zgrywniu materialu...
Teoretyzowalem zeby kupic dobrego kompa, i7 (4-6rdzenie), odpowiednio ramu(12gb), karte graficzna nVidia Quadro 4000, edycja na cs4-cs5 i ze z plikami avchd bedzie leciala bez problemu. Wyjsciem drugim byla karta video Canonpus HDStorm + Edius 5.5 :/


poniedziałek, 4 października 2010, 12:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL