Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 23:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak zgrac najlepiej obraz z kamery analog na PC ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrac najlepiej obraz z kamery analog na PC ?
Mam kam Canon analogową i tuner Kworld, zgrywam w locie do DIVX lub Xvid.Jednak uzyskuję tylko tę rozdzielczość ok 300x200.Jak proboję ustawić tę wyższą 700x500 obraz podczas zgrywania staje (chociaż w tle zgrywa jednak tak fatalnej jakości ze jest nie do przyjęcia)
Jak z tym sobie poradzić czy są karty TV z lepszą obsł. zgrywania obrazu czy może lepssza jest karta z WE video jak np ATI VIVO?A może inne rozwiązzanie.Mam celerona 900 HDD 7200 128 MB ramu.
Pozdrawiam
MAciek
maciek@almatex.zillion.pl


środa, 13 sierpnia 2003, 15:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ustawienia
Na czym "fatalność" obrazu polega?
Czy chodzi o poziome linie wynikające z przeplotu czy po prostu o kompresję która przy większej rozdzielczości i małym bitrate wygląda paskudnie?
Swoją drogą podejrzewam że ściągając do wyższych rozdzielczości i kodując do divx nie usuwasz przeplotu - przez co robi sie syf. W ustawieniach kodeka divx zaznacz "encode as interlaced"... No i rozdzielczość w takim wypadku musi być przynajmniej w pionie 576pikseli. Czyli np 768x576 lub 720x576 czy np dp SVCD czyli 480x576. a nie 700x500.
Jeśli nagrywasz w niższych rozdzielczościach to polecam 352x288 (VCD) lub równo 1/2 PAL czyli 384x288.

PS. Z tym "stawianiem" obrazu to normalne powyżej rozdzielczości 1/2PAL. Karty na chipsecie Cx878 (Bt878) mają z tym problem.


poniedziałek, 18 sierpnia 2003, 13:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Sorry ale w locie do divx w pełnym palu na Celku 900 chyba się nie da. Myślę że będzie gubił klatki jak szalony.
Pozdr.


poniedziałek, 18 sierpnia 2003, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Procek
Rzeczywiście Rafale masz rację. Nie zwróciłem uwagi na procek.
To tymbardziej się nie uda - mam Durona 1200 i ściaganie do Divx w locie to nie trafiony pomysł. Nawet do DVD w max jakości (UVS7) wykorzystuje Duronika w intensywny sposób... A Divx jest bardziej wymagający...

emes


wtorek, 19 sierpnia 2003, 09:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Cześć
Dzięki za odpowiedź, praktycznie chodzi mi o to: czy można uzyskać zadawalającą jakość obrazu zgrywanego z analog video przy pomocy Celerona 900 i karty TV ? Czy lepsza np byłaby ATI VIVO ?Bardzo chciałbym zarchiwizować swoje nagrania i kamery analogowej ale w jak najlepszej jakości.Dlaczego nie udaje się nagranie w takiej jakośc jak źródło? Chodziło mi o 768x576 lub 720x576 tylko nie pamietałem dokładnych liczb.Jak pisałem gdy nagrywam 352x288 i w DIvx z bitratem ok 2000 to jakość i płynnośc obrazu jest niezła.Chciałbym jednak nagrywać w większej rozdz. tak aby nie było strat na drodze kamera analogowa - PC.Jak pisałem gdzy zgrywam 768x576 lub 720x576 to pojawiaja się piksele, obraz jest nieostry - czy to komp nie wyrabia ?
Pozdrawiam


wtorek, 19 sierpnia 2003, 13:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To jak mam to robić? Ostatnio widziałem reklame firm które robia ta jako usługę - przegranie 1,5h na DVD kosztuje ok 45 zł. Czy jednak bedę mógł to później obrabiać bezstratnie na moim Celeronki 900, ponawiam pytanie czy karty VIVO wspomagają sprzęt i było by to jakieś rozwiązanie ?


wtorek, 19 sierpnia 2003, 13:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Komp
Jak na mój gust to komp nie wyrabia oraz występują problemy z kompresją i przeplotem.
Na moim Duronie 1200 który jest szybszy od Celerona 900 mam problemy z kompresją w locie przy pełnym PAL.
Dysk wyrabia się z powodzieniem (Caviar 7200 8MB cache - trudno o szybszy dla domowego kompa) ale obciążenie procesora jest na bardzo wysokim poziomie. (do 100%) Szczerze mówiąc przed przesiadką na win2000pro nie miałem takich problemów - poprzednio byłem całkiem szczęśliwym użytkownikiem 98SE i jak na mój gust ściąganie odbywało się ciut efektywniej. Przykładem może być kompresja w locie do DVD w UVS7 - pod 98SE komputer z powodzeniem się wyrabiał i nie było problemów ze zrzutem - a pod 2000pro niestety nie mogę uzyskać takiego efektu...
Podobne wyniki uzyskałem z uzyciem bezstratnego HuffYuv i PICVideo mjpega.

Więc pełny PAL czyli 768x576 na Celku będzie trudne.

Pozdrawiam

emes


wtorek, 19 sierpnia 2003, 14:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A czy maja znaczenie sterowniki do Karty TV tzn czy WDM czy tradycyjne ?


wtorek, 19 sierpnia 2003, 14:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A jakby zgrywć przy pomocy np. WINDVR do mpeg ?


wtorek, 19 sierpnia 2003, 15:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sterowniki
Sterowniki mają kolosalne znaczenie.
Niestety producenci kart TV postępują dziwnie, bo oferują wolne w działaniu oprogramowanie i sterowniki które często ograniczają funckjonalność karty.
Osobiście wykorzystuję uniwerslane sterowniki WDM ze strony:
http://sourceforge.net/projects/btwincap/
Ściągać - btwdminstaller5.3.6-1
Reszta to źródła i inne narzędzia.

Polecam.

Zgrywać też można np Ulead Video Studio 7 który od razu zrzuci Ci do Mpeg2 (DVD, SVCD) lub mpeg1 (VCD).
Koder w tym programie jest dosyć dobry i wydajny. Ustępuje jednak jakościowo "stacjonarnym" kodekom - ProCoder czy TMPGEnc. Ale ogólnie jest OK.

PS. Karta VIVO niczego nie wspomaga. To karta która ma zarówno wyjście jak i wejście Video. Raczej wspomagają odtwarzanie (szczególnie Radeony). Ale wejście po prostu zamienia sygnał analogowy na cyfrowy i tyle. Nie słyszałem aby chipset karty graficznej miał jakiekolwiek algorytmy kompresji sprzętowej i żeby wspomagał kodowanie do np mpeg2...


wtorek, 19 sierpnia 2003, 15:59
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 kwietnia 2003, 12:31
Posty: 53
Post 
odpowiadajac na pytanie, jesli masz tych kaset duzo to radzilbym zainwestowac w konwerter analogo-cyfrowy, np. canopus advc-50. mozna go kupic juz za ok. 850 zlotych. przechwytywanie w pelnej rozdzielczosci do latwego do edytowania formatu dv + bardzo przydatna opcja 'lock audio to video', ktora z zalozenia ma zapobiegac rozjezdzaniu sie dzwieku z obrazem.


środa, 20 sierpnia 2003, 10:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki wszystkim za pomoc, chyba oddam kasety do firmy która się tym profesjonalnie zajmuje. 1,5 h z kaset nagrywaja na DVD za ok 40zł


czwartek, 21 sierpnia 2003, 10:45
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL