Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 22:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 listopada 2007, 14:35
Posty: 18
Post Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
Witam.
Czy ktoś z was posiada którąś z tych kart i może na ich temat coś powiedzieć?
Czy to są karty wyłącznie do przechwytywania czy również wspomagają export materiału?
Pozbyłem się własnie Matroxa RT.X2 bo w nowej konfiguracji kompa( testowalem pod CS5) tylko go spowalniał i szukam jakiegoś rozwiązania do podglądu materiału w trakcie montażu bo straszanie się do tego przyzwyczaiłem po RT.X2.
Dzięki za wszystkie informacje.


niedziela, 27 marca 2011, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
rtx2 nic nie spowalnia przy exporcie z cs5, decklinki daje we/wy, genlock do dv, podglad rt 1:1 przy exporcie przyspiesza o ile korzystasz z kompresji blackmagic albo presetow ktore zawiera blackmagic pod cs5 ale przy dzisiejszych procesorach to przyspieszenie jest do potluczenia o kant, bardziej sie przydaje podglad i rewelacyjna jakosc (tutaj nawet matrox pada do stop)


poniedziałek, 28 marca 2011, 00:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 listopada 2007, 14:35
Posty: 18
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
Testowałem dość długo matroxa na WIN7 i CS5 i nie jest najlepiej. Oczywiście przy wcześniejszym zestawie: Core2 E8500; GTX285,4GB RAM, Win XP i Adobe CS3 BYŁ NIEZASTĄPIONY. Nie wyobrażałem sobie montażu bez tej karty ale po złożeniu nowego kompa i CS5 karta nic nie wnosi.
A wracając do declink czy są jakieś duże różnice w użytkowaniu tych dwóch kart? czy to tylko kwestia wyść?


poniedziałek, 28 marca 2011, 08:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
no to albo gadasz bzdury ot tak albo nie umiales go skonfigurowac bo rtx2 z cs5 dopiero zaczal swietnie dzialac, nie ma nawet jak porownac tego do pracy z cs3 czy cs4, oprocz pracy RT dawal caly szereg efektow ktore byly bardzo rozbudowane w stosunku do tych co sa natywnie w premierze, wiec jak marudzisz na rtxa z cs5 to cos kolego zalewasz

blackmagic da ci swietna jakosc materialu i rt do 2K wlacznie, koniec, zero dodatkowych efektow itp. tylko wpsarcie dla kompresjii i formatow nie-black-magicowych


poniedziałek, 28 marca 2011, 09:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 listopada 2007, 14:35
Posty: 18
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
To zależy na jakim kompie stawiasz matroxa. W starej konfiguracji którą opisałem wcześnie było super ale teraz mam: i7 2600k;asus p8p67;ASUS GTX570;12GB RAM 1600 CL8; 2x1TB RAID 0 i RTX2 już nie jest potrzebny. Sam komputer radzi sobie dokładnie tak samo w RT jak z matroxem. Robiłem testy kompresji z kartą i bez. Pełne HD(bo do cs 5 dołożyli) Materiał 30sek- dwie warstwy+na każdej korekcja koloru (matroxowa) + dwie warstwy napisów i to wszystko do mpeg2 Full HD,BT 15000( takie same ustawienia kodeka dla dwóch projektów) matrox robi 16 sek. Jak wyjmę kartę to przy tych samych ustawieniach sam komp (oczywiście wtedy korzystając z filtrów i kodeka CS5) renderuje 13sek.
Różnica nie jest ogromna ale zauważalna. Samo uruchomienie CS5 z Matroxem trwa 15 sekund dłużej niż bez niego. Nie wspominając już o efektach i preserach o które sterowniki do cs5 okroili.
Zapomniałem dodać. Oczywiście przy włączonym silniku MERCURY.
Ja też byłem przyzwyczajony do matroxa ale cóż. Oprócz podglądu w RT i zgrywania z podglądem teraz to już nic nie wnosi zresztą firma się do tego oficjalnie przyznaje.


poniedziałek, 28 marca 2011, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
to jeszcze zapomniales dodac z jakim materialem robiles testy...
nie jestem fanem matroxa , po prostu ostatnio pare stacji na tym stawialem i chodzi bardzo dobrze pod cs5, chcialbym zobaczyc jak sie poci bez karty twoj komfig z kompresjami 10 lub 12 bitow bezstratnymi

napisz jaki rodzaj komprsji uzyles do swojego testu


poniedziałek, 28 marca 2011, 17:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 listopada 2007, 14:35
Posty: 18
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
Nie zmieniałem ustawień kompresji bo robiłem to niemal od razu po postawieniu systemu więc standardowo matrox ma ustawiony chyba 8? hm. Muszę sprawdzić czy rzeczywiście sama maszyna bez karty znacząco zwolni na 10 i 12.
Dam znać
A miałeś może jakąś praktyczną styczność z tymi kartami deckline?


poniedziałek, 28 marca 2011, 18:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
moja praktyczna stycznosc z decklink polega na tym ze mam ja w swoim komputerze :) albo dwoch... moze trzech :)


poniedziałek, 28 marca 2011, 18:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Karty Blackmagic DeckLink i DeckLink Hd Extreme
decklink jest ok, polecam, używam w wielu maszynach

pozdro
Muchomor


wtorek, 29 marca 2011, 23:24
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL