Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 12:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 deklaracja ramu dla EDIUS 5 ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 lipca 2009, 23:28
Posty: 10
Post deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Witam,
korzystam z takiego zestawu jak poniżej i chciałem się zapytać czy jest możliwość dekelaracji ilości ramu dla aplikacji EDIUS 5 ? tak jak jest to np. w photoshopie... ?
ponieważ w stresie jest wykorzystywane max 1.8gb...

Oraz proszę o opinie co myślicie o moim zestawie bo z tego co wyczytałem to grafika może pracować gorzej od grafik jedno rdzeniowych bo edius nie współpracuje z 2rdzeniami...

Parametry komputera:
Windows 7 profesjonal x64bit
Edius 5

Płyta : ASUS Rampage II extreme x58
CPU : i7 920
RAM : kingston DDR3 3x2gb 1600mHz cl8dhx
GPU : ASUS GTX 295 1792mHz
Zasilacz : Chiftec CFT-850-14C
Nagrywarka : 2x LG DVD i Blu-ray
DYSK : 2x WD Caviar black 500gb 32mb cache
2x monitor jeden Full HD 24' i drugi 1280x800 15'


czwartek, 7 kwietnia 2011, 00:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Edius nie zużywa dużo RAMu, pewnie stąd taki wynik, a nie dlatego że system nie daje więcej. Win7 64bit sam powinien przydzielić więcej w razie potrzeby.
Co do karty to nie używam SLI itp., wiec nie powiem.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 lipca 2009, 23:28
Posty: 10
Post Re: deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
czyli na 100% Edius nie ma możliwości deklaracji ramu ?
bo przyznam, że strasznie długo renderuje mi materiał np 2godz mpg4 na mpg2 ok 2.45godz. na starym zestawie xp profesional pentium 3.2, 2gb wynik był podobny;/
Edius'a 5 mam bez karty (nie wiedziłem w którym dziale mam sie pytać...)
Przy renderowaniu wykorzystuje max 45% CPU i ok 900MB ramu -dziwny troche wynik...
To w takim razie dlaczego tak wolno ten zestaw renderuje... ?


czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
edius w zaleznosci od uzytych presetow i kompresji liczy na roznej ilosci rdzeni, mpeg 2 na 4 a inne na dwoch albo i na jednym, poza tym jest programem 32 bitowym a nie odpala kilku instancji jak after fx wiec sila rzeczy wiecej niz 3.2(okolo) ramu nie wykorzysta, jesli chodzi o GPU bedzie dzialal na jednym, dopiero pluginy korzystajace z 3d (z open gl lub dx) moga przyspieszyc jak skonfigurujesz sli
z cuda chyba nie korzysta wiec linkowanie strumieni tez nie jest niezbedne

generalnie ...edycja kotin... dlatego wolno liczy


czwartek, 7 kwietnia 2011, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Zaciekawiło mnie pytanie, jeszcze bardziej odpowiedzi ...edycja kotin... Wypowiedziałem się tylko na temat zupełnie nie potrzebnych słów.

_________________
pasja i praca


piątek, 8 kwietnia 2011, 12:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Myślę że nie zniekształciłem Waszych wypowiedzi drobną korektą. :wink:

W temacie zaś mam taki pomysł:
Z Ediusów używałem i mam do tej pory tylko pierwszą wersję Ediusa Neo - tą bez AVCHD natywnego. "Dorosły" Edius 5 jest jednak odpowiednikiem mojej wersji jeżeli chodzi o używane kodeki. Patrząc na Twój zestaw zastanawiam się więc czy zmieniać coś w sprzęcie? Nie jest taki zły, wiec zmień sposób posługiwanie się programem! :P
Używaj Edusa do montażu w HQ, natywnym systemie plików do którego on sobie rozpakowuje praktycznie bez strat wszystko oparte o mpeg2, w tym HDV oczywiście. Eksportuj (print to file) też do HDV, czy czegokolwiek opartego znów o mpeg2. Trwa to bardzo szybko, bo Edius nie wykorzystując karty graficznej przy eksporcie, ale 4 rdzenie CPU jak najbardziej w tym wypadku. Authoring wyeksportowanego pliku rób w czymś innym. TMPGEnc, Corel, Cyberlink nawet do prostych rzeczy... Jeżeli sie da to bez przeliczania, czyli na bazie HDV, o ile miejsca wystarczy, bo bluray na bazie AVCHD zajmuje go jednak mniej.
Podsumowując proponuję zakup dodatkowego programu wykorzystującego GPU, a nie wymianę sprzętu.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 8 kwietnia 2011, 13:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL