|
Teraz jest sobota, 27 lutego 2021, 05:48
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Autor |
Wiadomość |
krzynió
Nowy
|
 deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Witam, korzystam z takiego zestawu jak poniżej i chciałem się zapytać czy jest możliwość dekelaracji ilości ramu dla aplikacji EDIUS 5 ? tak jak jest to np. w photoshopie... ? ponieważ w stresie jest wykorzystywane max 1.8gb...
Oraz proszę o opinie co myślicie o moim zestawie bo z tego co wyczytałem to grafika może pracować gorzej od grafik jedno rdzeniowych bo edius nie współpracuje z 2rdzeniami...
Parametry komputera: Windows 7 profesjonal x64bit Edius 5
Płyta : ASUS Rampage II extreme x58 CPU : i7 920 RAM : kingston DDR3 3x2gb 1600mHz cl8dhx GPU : ASUS GTX 295 1792mHz Zasilacz : Chiftec CFT-850-14C Nagrywarka : 2x LG DVD i Blu-ray DYSK : 2x WD Caviar black 500gb 32mb cache 2x monitor jeden Full HD 24' i drugi 1280x800 15'
|
czwartek, 7 kwietnia 2011, 00:08 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 5198 Lokalizacja: Tczew
|
 Re: deklaracja ramu dla EDIUS 5 ?
Edius nie zużywa dużo RAMu, pewnie stąd taki wynik, a nie dlatego że system nie daje więcej. Win7 64bit sam powinien przydzielić więcej w razie potrzeby. Co do karty to nie używam SLI itp., wiec nie powiem.
_________________ 最诚挚的问候
|
czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:14 |
|
 |
krzynió
Nowy
|
czyli na 100% Edius nie ma możliwości deklaracji ramu ? bo przyznam, że strasznie długo renderuje mi materiał np 2godz mpg4 na mpg2 ok 2.45godz. na starym zestawie xp profesional pentium 3.2, 2gb wynik był podobny;/ Edius'a 5 mam bez karty (nie wiedziłem w którym dziale mam sie pytać...) Przy renderowaniu wykorzystuje max 45% CPU i ok 900MB ramu -dziwny troche wynik... To w takim razie dlaczego tak wolno ten zestaw renderuje... ?
|
czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:42 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51 Posty: 7234 Lokalizacja: wawa
|
edius w zaleznosci od uzytych presetow i kompresji liczy na roznej ilosci rdzeni, mpeg 2 na 4 a inne na dwoch albo i na jednym, poza tym jest programem 32 bitowym a nie odpala kilku instancji jak after fx wiec sila rzeczy wiecej niz 3.2(okolo) ramu nie wykorzysta, jesli chodzi o GPU bedzie dzialal na jednym, dopiero pluginy korzystajace z 3d (z open gl lub dx) moga przyspieszyc jak skonfigurujesz sli z cuda chyba nie korzysta wiec linkowanie strumieni tez nie jest niezbedne
generalnie ...edycja kotin... dlatego wolno liczy
|
czwartek, 7 kwietnia 2011, 13:02 |
|
 |
romanek11
Aktywny bywalec
|
Zaciekawiło mnie pytanie, jeszcze bardziej odpowiedzi ...edycja kotin... Wypowiedziałem się tylko na temat zupełnie nie potrzebnych słów.
_________________ pasja i praca
|
piątek, 8 kwietnia 2011, 12:15 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 5198 Lokalizacja: Tczew
|
Myślę że nie zniekształciłem Waszych wypowiedzi drobną korektą. W temacie zaś mam taki pomysł: Z Ediusów używałem i mam do tej pory tylko pierwszą wersję Ediusa Neo - tą bez AVCHD natywnego. "Dorosły" Edius 5 jest jednak odpowiednikiem mojej wersji jeżeli chodzi o używane kodeki. Patrząc na Twój zestaw zastanawiam się więc czy zmieniać coś w sprzęcie? Nie jest taki zły, wiec zmień sposób posługiwanie się programem! Używaj Edusa do montażu w HQ, natywnym systemie plików do którego on sobie rozpakowuje praktycznie bez strat wszystko oparte o mpeg2, w tym HDV oczywiście. Eksportuj (print to file) też do HDV, czy czegokolwiek opartego znów o mpeg2. Trwa to bardzo szybko, bo Edius nie wykorzystując karty graficznej przy eksporcie, ale 4 rdzenie CPU jak najbardziej w tym wypadku. Authoring wyeksportowanego pliku rób w czymś innym. TMPGEnc, Corel, Cyberlink nawet do prostych rzeczy... Jeżeli sie da to bez przeliczania, czyli na bazie HDV, o ile miejsca wystarczy, bo bluray na bazie AVCHD zajmuje go jednak mniej. Podsumowując proponuję zakup dodatkowego programu wykorzystującego GPU, a nie wymianę sprzętu.
_________________ 最诚挚的问候
|
piątek, 8 kwietnia 2011, 13:29 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|