|
Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 00:44
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Karta DVX i Edius 4.6. Czy mam spalony port DV?
Autor |
Wiadomość |
zbyszek_pawlowski
Stały bywalec
Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 11:38 Posty: 65 Lokalizacja: podlaskie_łomża
|
 Karta DVX i Edius 4.6. Czy mam spalony port DV?
Witam. Mam kartę DVX z Ediusem już kilka lat. Dziś chciałem zgrać materiał wideo i nie mogę-nie działa i nie jest aktywna opcja Capture F9 Sprawdzałem przewody, kamery, ustawiania, komputery i nic!!! Kart widzi system poprawnie i z karty wychodzi podgląd na TV ale DV wejście nie działa. Cóż czynić?
|
niedziela, 12 czerwca 2011, 16:39 |
|
 |
zbyszek_pawlowski
Stały bywalec
Dołączył: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 11:38 Posty: 65 Lokalizacja: podlaskie_łomża
|
 Re: Karta DVX i Edius 4.6. Czy mam spalony port DV?
Wygląda na to, że w kamerze Sony VX2100 nie działa port DV i na karcie Canopus DVX też. Nie przypominam sobie, żeby coś się stało i nie odłączam sprzętu (przewodu) jak jest włączony. Sprawdzałem też kamerę VX2100 na programie Windows Movi Maker czy ją wykryje i nic, a panasonika gs 250 wykrywa. Także kamera i karta DVX mają chyba uszkodzone porty DV. Może ktoś wie gdzie i czy warto naprawiać w serwisie czy dać sobie spokój.
|
poniedziałek, 13 czerwca 2011, 05:53 |
|
 |
Pinto
Aktywny bywalec
|
Kasety możesz zgrywać przy pomocy GS250, więc konieczności naprawy nie ma. Gdybyś chciał to jednak zrobić, to ludzie polecają EUROCORI z Krakowa.
|
poniedziałek, 13 czerwca 2011, 11:31 |
|
 |
zbyszek_pawlowski
Stały bywalec
|
I właśnie tak zrobiłem. Zgrałem przez port Fire-Wire na płycie głównej. Karta DVX wysyła podgląd na TV i obrabiać mogę materiał. Tylko zgrać nie można przez kartę. A serwis Euro Cori znam, bo korzystam jak trzeba kamerę wyczyścić itd. Nie wiem tylko jak doszło do tego, że w kamerze i w karcie nie działają porty DV. Doczytałem się że w kamerze wymiana (naprawa) portu DV może być kosztowna, niestety.
|
wtorek, 14 czerwca 2011, 06:17 |
|
 |
Pinto
Aktywny bywalec
|
Kamery mają bardzo delikatne porty firewire, więc trzeba dmuchać na zimne i unikać podłączania włączonej kamery, pomimo tego, że firewire jest interfejsem hot-plug.
|
wtorek, 14 czerwca 2011, 12:04 |
|
 |
zbyszek_pawlowski
Stały bywalec
|
To zapewne mi się to przytrafiło niestety. Parę lat i wszystko działało aż do czasu  Dobrze, że można zgrać materiał przez fire-wire w kompie Ediusem i nie ma problemu z edycją. Dziękuję Pinto za odpowiedź. Pozdrawiam
|
wtorek, 14 czerwca 2011, 14:16 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|