Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 10:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Radeon9200 vivo 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 czerwca 2003, 15:41
Posty: 4
Post Radeon9200 vivo
Witam. Mam pytanko. Znajomy polecil mi kupno Radeona 9200 vivo. Chodzi mi ozgrywanie materialu z vhs'a. Ale chcialbym uzyskac pelna rozdzialke Pal. Czy ten Radek mi to umozliwi? Jak wyglada sprawaw z kompresja zgrywanego materialu?
pozdrawiam
kowboy


sobota, 30 sierpnia 2003, 17:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 14:23
Posty: 28
Post Re:
Generalnie jeżeli chodzi o Radeona 9200 to wszystkie znaki na niebie i na ziemi mówią że jest gorszy od 9100 i 9000, tak więc zastanów się jeszcze na kupnem. Ja miałem 9200 i szybko zamieniłem na 9000 Vivo i jestem zadowolony.


niedziela, 31 sierpnia 2003, 12:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 sierpnia 2003, 16:36
Posty: 9
Lokalizacja: Katowice
Post Różnica między Radeon 9000 a 9200
Dlaczego sądzisz że gorszy 9200 ? 9000 ma AGPx4 a 9200 AGPx8. Chyba jest różnica nie ? chyba że według Ciebie 4 i 8 to to samo.
Pozdrawiam.


czwartek, 4 września 2003, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Z wymienionych radeonów najwydajniejszy jest 9100, agp ma niewielki wpływ na wydajność.
Poponuję poczytać http://forum.tweak.pl/viewforum.php?f=12


piątek, 5 września 2003, 16:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 14:23
Posty: 28
Post 
No właśnie, też czytałem że agp ma niewielki wpływ


piątek, 5 września 2003, 19:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post rad
ja tam mam radka 9200 128 ddr i sie bardzo ciesze!!!


sobota, 6 września 2003, 23:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
Jedna zasadnicza sprawa, na którą nikt jeszcze nie odpowiedział
wcześniej: materiał VHS posiada ograniczenie w postaci rozdzielczości
poziomej wynoszącej około 240 linii, więc jak z tego chcesz uzyskać pełny
PAL czyli 576 linii poziomych?
Radeony umożliwiają zgrywanie w pełnym PAL-u, tylko trzeba posiadać odpowiednie źródło video.
Nawet z kamer DV praktycznie nie da się uzyskać pełnego PAL-u.
Sam posiadam Radeona 9000 vivo i zgrywam nieco z VHS - zauważyłem, że nieco lepszą jakość oferuje tu moduł "video in" z ati multimedia center,
w porównaniu do sławnego virtual dub-a, chociaż to jest tylko moje zdanie.
Nagrywam od razu w mpeg-2, czyli ze stratą jakości i potem dopiero "doszlifowuję" (usunięcie czarnych pasów z brzegów, filtry usuwające snieżenie itp.) ten plik w wersjji v duba otwierającej pliki MPEG-2.
Na koniec zapisuję to jako plik avi z dwukrotnym przebiegiem divx o bitare 400 kbps - tyle moim zdaniem wystarczy do VHS-a, dźwięk do 128 kbps mp3 pro i potem tylko czekam na wyniki.
pozdrawiam


czwartek, 11 września 2003, 11:53
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 14:23
Posty: 28
Post 
Z tego co rozumię to nagrywasz najpierw programem "video in" z ati multimedia center w Mpeg2 (napisz mi dokładnie jak ustawiasz "Video in", jest tam opcja DVD [Mpeg-2, video 720-576 8.00 M bitów/sek. Audio 48.000 KHz, 16 bitów stereo - czy to ta opcja, czy ustawiasz swoje parametry - jak tak to jakie?]. I co to znaczy "doszlifowuję" (usunięcie czarnych pasów z brzegów, filtry usuwające snieżenie itp.). Jakim programem robisz to "doszlifowanie". I napisz mi jeszcze (jeżeli za dużo nie wymagam) czy obrabiasz filmy np.: jakieś cięcia, robienie wizualnych przejść między ujęciami, dokładanie zdjęć czy tam takie podobne) jak tak to czym bo ja próbuję Adobe Premiere.


czwartek, 11 września 2003, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
>Z tego co rozumię to nagrywasz najpierw programem "video in" z ati multimedia center w Mpeg2
>(napisz mi dokładnie jak ustawiasz "Video in", jest tam opcja DVD [Mpeg-2, video 720-576
>8.00 M bitów/sek. Audio 48.000 KHz, 16 bitów stereo - czy to ta opcja, czy ustawiasz swoje parametry - jak tak
>to jakie?].

Używam podobnych parametrów, oprócz rozmiarów i wszystkie klatki ustawiam jako kluczowe [czyli I],ale po dzisiejszej lekturze [http://divx.pl/articles.php?id=29] nie wiem, czy dobrze robiłem - jeśli chodzi o rozdzielczość 352*288.
Poza tym zauważyłem, że zgrywając z vhs lepszą jakość (dla wielu materiałów) uzyskuję poprzez kabel composite w porównaniu do s-video - co bardzo mnie dziwi!

Jest jeszcze parametr usuwający śnieżenie czy inne już podczas przechwytywania, ale trzeba to ustawić odpowiednio do zgrywanego materiału - jak zwykle metodą prób i błędów - chociaż najczęściej ustawiam tu na średnią wartość zakłóceń.

> I co to znaczy "doszlifowuję" (usunięcie czarnych pasów z brzegów, filtry usuwające
>snieżenie itp.). Jakim programem robisz to "doszlifowanie".

Wszystko to wykonuję virtual dub-em ma onn mnóstwo opcji, filtrów.
1. Po zastosowaniu dowolnego filtru poprawiającego jakośc obrazu
[np temporal smother, 2d cleaner czy podobne]
2. można zrobić cropping, czyli przycięcie brzegów, ale że później kompresuję to do divx [najczęściej 5.0.5], więc przycinam o całkowite wielokrotności liczb 4[szerokość] i 2[wysokość] u mnie najczęściej wychodzi 8 z szerokości i 4 z wysokości
3. potem zmniejszam rozmiar (ale chyba to nie jest konieczne) filtrem resize do 320*240
4. ustawiam kompresję divx (najczęściej dwukrotną) i mp3 jak wcześniej wspomniałem i po dłuższym czasie mam gotowy film w divx-ie.

>I napisz mi jeszcze (jeżeli za dużo nie wymagam) czy obrabiasz filmy np.: jakieś cięcia,
>robienie wizualnych przejść między ujęciami, dokładanie zdjęć czy tam takie podobne)
>jak tak to czym bo ja próbuję Adobe Premiere.

Trochę sie bawiłem ulead media studio 6.0, ale ma za duże wymagania [mam athlona 1GHz/266, 128 MB DDR, 40 GB twardy 7200 rpm]
i kompresja wychodziła mi w nim do divx-a ok. 3 razy wolniej w porównaniu do virtual duba, więc trzymam się [na razie] v duba.
Dużo osób stosuje tu też skrypty avs.

Od 3 dni jestem natomiast szczęśliwym posiadaczem kamery z wejściami analogowymi i cyfrowymi, więc mam zamiar inaczej ten problem obejść:
jakieś przejścia zrobię na materiale w kamerze [niestety trochę pewnie stracę na jakości:(((( ] i to zgram na kompa i puszczę dopiero kompresję do divx-a virtual dubem a wychodzi mi tutaj ok 35 fps, więc chyba nie jest tak najgorzej???
Natomiast same cięcia mozna robić swobodnie virt dubem, czy łączenie materiałow, ale muszą mieć takie same parametry [czyli użyty kodek, rozmiary, fps itp.]

A swoja drogą czy udało sie komuś zgrać z radeona vivo, pod innym systemem niż 2000 lub XP? Ja się męczyłem nad 98 SE ponad miesiąc i dałem sobie spokój, a w ogóle to z vhs-u mogę zgrać tylko przez dwustronną przejściówkę, z euro na composite i s-video, do czego doszedłem też po jakims miesiącu, więc trochę sie nakląłem!

na tej stronce masz trochę info o zgrywaniu za pomocą kart ATI:

http://divx.pl/articles.php?id=36

na stronach divx.pl jest mnóstwo informacji, więc polecam lekturę
pozdrawiam


piątek, 12 września 2003, 12:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki wielkie za informacje.


piątek, 12 września 2003, 12:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Radeona 9200 vivo
http://www.benchmark.pl/ zobacz tę stronkę a zorjętujesz się jaka jest różnica w kartach ati.KARTA Radeona 9200 vivo jest po przeróbce markietingowej a to oznacza wycięcie niektórych elemętów z płyty karty graficznej co niestety odbija się na jakości karty.NA tej stonce jest mase o tym kosmetycznym zabiegu. :evil:


piątek, 19 września 2003, 18:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
mi chodzi idealnie .w testach 3dmark 2001 wynik radeona 9200 wynosi 7500 punktów


poniedziałek, 17 listopada 2003, 10:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
rumbi77 napisał(a):
>Z tego co rozumię to nagrywasz najpierw programem "video in" z ati multimedia center w Mpeg2
>(napisz mi dokładnie jak ustawiasz "Video in", jest tam opcja DVD [Mpeg-2, video 720-576
>8.00 M bitów/sek. Audio 48.000 KHz, 16 bitów stereo - czy to ta opcja, czy ustawiasz swoje parametry - jak tak
>to jakie?].

Używam podobnych parametrów, oprócz rozmiarów i wszystkie klatki ustawiam jako kluczowe [czyli I],ale po dzisiejszej lekturze [http://divx.pl/articles.php?id=29] nie wiem, czy dobrze robiłem - jeśli chodzi o rozdzielczość 352*288.
Poza tym zauważyłem, że zgrywając z vhs lepszą jakość (dla wielu materiałów) uzyskuję poprzez kabel composite w porównaniu do s-video - co bardzo mnie dziwi!

Jest jeszcze parametr usuwający śnieżenie czy inne już podczas przechwytywania, ale trzeba to ustawić odpowiednio do zgrywanego materiału - jak zwykle metodą prób i błędów - chociaż najczęściej ustawiam tu na średnią wartość zakłóceń.

> I co to znaczy "doszlifowuję" (usunięcie czarnych pasów z brzegów, filtry usuwające
>snieżenie itp.). Jakim programem robisz to "doszlifowanie".

Wszystko to wykonuję virtual dub-em ma onn mnóstwo opcji, filtrów.
1. Po zastosowaniu dowolnego filtru poprawiającego jakośc obrazu
[np temporal smother, 2d cleaner czy podobne]
2. można zrobić cropping, czyli przycięcie brzegów, ale że później kompresuję to do divx [najczęściej 5.0.5], więc przycinam o całkowite wielokrotności liczb 4[szerokość] i 2[wysokość] u mnie najczęściej wychodzi 8 z szerokości i 4 z wysokości
3. potem zmniejszam rozmiar (ale chyba to nie jest konieczne) filtrem resize do 320*240
4. ustawiam kompresję divx (najczęściej dwukrotną) i mp3 jak wcześniej wspomniałem i po dłuższym czasie mam gotowy film w divx-ie.

>I napisz mi jeszcze (jeżeli za dużo nie wymagam) czy obrabiasz filmy np.: jakieś cięcia,
>robienie wizualnych przejść między ujęciami, dokładanie zdjęć czy tam takie podobne)
>jak tak to czym bo ja próbuję Adobe Premiere.

Trochę sie bawiłem ulead media studio 6.0, ale ma za duże wymagania [mam athlona 1GHz/266, 128 MB DDR, 40 GB twardy 7200 rpm]
i kompresja wychodziła mi w nim do divx-a ok. 3 razy wolniej w porównaniu do virtual duba, więc trzymam się [na razie] v duba.
Dużo osób stosuje tu też skrypty avs.

Od 3 dni jestem natomiast szczęśliwym posiadaczem kamery z wejściami analogowymi i cyfrowymi, więc mam zamiar inaczej ten problem obejść:
jakieś przejścia zrobię na materiale w kamerze [niestety trochę pewnie stracę na jakości:(((( ] i to zgram na kompa i puszczę dopiero kompresję do divx-a virtual dubem a wychodzi mi tutaj ok 35 fps, więc chyba nie jest tak najgorzej???
Natomiast same cięcia mozna robić swobodnie virt dubem, czy łączenie materiałow, ale muszą mieć takie same parametry [czyli użyty kodek, rozmiary, fps itp.]

A swoja drogą czy udało sie komuś zgrać z radeona vivo, pod innym systemem niż 2000 lub XP? Ja się męczyłem nad 98 SE ponad miesiąc i dałem sobie spokój, a w ogóle to z vhs-u mogę zgrać tylko przez dwustronną przejściówkę, z euro na composite i s-video, do czego doszedłem też po jakims miesiącu, więc trochę sie nakląłem!

na tej stronce masz trochę info o zgrywaniu za pomocą kart ATI:

http://divx.pl/articles.php?id=36

na stronach divx.pl jest mnóstwo informacji, więc polecam lekturę
pozdrawiam


wtorek, 30 grudnia 2003, 13:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Anonymous napisał(a):
rumbi77 napisał(a):
>Z tego co rozumię to nagrywasz najpierw programem "video in" z ati multimedia center w Mpeg2
>(napisz mi dokładnie jak ustawiasz "Video in", jest tam opcja DVD [Mpeg-2, video 720-576
>8.00 M bitów/sek. Audio 48.000 KHz, 16 bitów stereo - czy to ta opcja, czy ustawiasz swoje parametry - jak tak
>to jakie?].

Używam podobnych parametrów, oprócz rozmiarów i wszystkie klatki ustawiam jako kluczowe [czyli I],ale po dzisiejszej lekturze [http://divx.pl/articles.php?id=29] nie wiem, czy dobrze robiłem - jeśli chodzi o rozdzielczość 352*288.
Poza tym zauważyłem, że zgrywając z vhs lepszą jakość (dla wielu materiałów) uzyskuję poprzez kabel composite w porównaniu do s-video - co bardzo mnie dziwi!

Jest jeszcze parametr usuwający śnieżenie czy inne już podczas przechwytywania, ale trzeba to ustawić odpowiednio do zgrywanego materiału - jak zwykle metodą prób i błędów - chociaż najczęściej ustawiam tu na średnią wartość zakłóceń.

> I co to znaczy "doszlifowuję" (usunięcie czarnych pasów z brzegów, filtry usuwające
>snieżenie itp.). Jakim programem robisz to "doszlifowanie".

Wszystko to wykonuję virtual dub-em ma onn mnóstwo opcji, filtrów.
1. Po zastosowaniu dowolnego filtru poprawiającego jakośc obrazu
[np temporal smother, 2d cleaner czy podobne]
2. można zrobić cropping, czyli przycięcie brzegów, ale że później kompresuję to do divx [najczęściej 5.0.5], więc przycinam o całkowite wielokrotności liczb 4[szerokość] i 2[wysokość] u mnie najczęściej wychodzi 8 z szerokości i 4 z wysokości
3. potem zmniejszam rozmiar (ale chyba to nie jest konieczne) filtrem resize do 320*240
4. ustawiam kompresję divx (najczęściej dwukrotną) i mp3 jak wcześniej wspomniałem i po dłuższym czasie mam gotowy film w divx-ie.

>I napisz mi jeszcze (jeżeli za dużo nie wymagam) czy obrabiasz filmy np.: jakieś cięcia,
>robienie wizualnych przejść między ujęciami, dokładanie zdjęć czy tam takie podobne)
>jak tak to czym bo ja próbuję Adobe Premiere.

Trochę sie bawiłem ulead media studio 6.0, ale ma za duże wymagania [mam athlona 1GHz/266, 128 MB DDR, 40 GB twardy 7200 rpm]
i kompresja wychodziła mi w nim do divx-a ok. 3 razy wolniej w porównaniu do virtual duba, więc trzymam się [na razie] v duba.
Dużo osób stosuje tu też skrypty avs.

Od 3 dni jestem natomiast szczęśliwym posiadaczem kamery z wejściami analogowymi i cyfrowymi, więc mam zamiar inaczej ten problem obejść:
jakieś przejścia zrobię na materiale w kamerze [niestety trochę pewnie stracę na jakości:(((( ] i to zgram na kompa i puszczę dopiero kompresję do divx-a virtual dubem a wychodzi mi tutaj ok 35 fps, więc chyba nie jest tak najgorzej???
Natomiast same cięcia mozna robić swobodnie virt dubem, czy łączenie materiałow, ale muszą mieć takie same parametry [czyli użyty kodek, rozmiary, fps itp.]

A swoja drogą czy udało sie komuś zgrać z radeona vivo, pod innym systemem niż 2000 lub XP? Ja się męczyłem nad 98 SE ponad miesiąc i dałem sobie spokój, a w ogóle to z vhs-u mogę zgrać tylko przez dwustronną przejściówkę, z euro na composite i s-video, do czego doszedłem też po jakims miesiącu, więc trochę sie nakląłem!

na tej stronce masz trochę info o zgrywaniu za pomocą kart ATI:

http://divx.pl/articles.php?id=36

na stronach divx.pl jest mnóstwo informacji, więc polecam lekturę
pozdrawiam


wtorek, 30 grudnia 2003, 13:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dźwięk mp3pro
Anonymous napisał(a):
....Na koniec zapisuję to jako plik avi z dwukrotnym przebiegiem divx o bitare 400 kbps - tyle moim zdaniem wystarczy do VHS-a, dźwięk do 128 kbps mp3 pro i potem tylko czekam na wyniki.
pozdrawiam




Mam pytanie jakiego kodeka dźwięku można użyć do kompresji na format mp3pro? Chciałbym żeby kodek ten widoczny był np. Virtual Dub, podobnie jak to jest z formatem mp3


piątek, 23 kwietnia 2004, 07:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL