Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 21:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 proszę o pomoc 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 lipca 2003, 10:53
Posty: 9
Lokalizacja: Gdańsk
Post proszę o pomoc
Witam!

Mam problem polegający na tym, ze nie mogę zgrać materiału z magnetowidu na dysk twardy komputera. W zasadzie nie mogę doprowadzić sygnału z magnetowidu do komputera.

Sprzęt:
Magnetowid: Sony SLV-E580 (mono) VHS,
karta telewizyjna AverMedia AverTV studio 303

Zgrywanie z kamery Hi8 poprzez kartę tv odbywa się bez problemu (zarówno przez wejście S-video jak i przez chinch ).

Ostatnio chciałem zgrać coś z kasety VHS ( z magnetowidu jw.). Sygnał z magnetowidu wyprowadziłem wejściem/wyjściem LINE-1 (TV) (eurozłącze), do komputera podpiąłem się końcówką S-video ( do karty tv), sygnał audio minijackiem do wejścia audio w karcie tv, w karcie tv wybrałem źródło S-video i.......zero efektu, sygnał z puszczonej kasety nie docierał do komputera. W celu wyjaśnienia przyczyny zacząłem szperać po forum i znalazłem wątek który wydawało mi się wyjaśniał przyczyny braku sygnału na komputerze. Podobno jeżeli magnetowid nie jest SVHS ( a mój jest VHS ) sygnał wyprowadzony z magnetowidu poprzez eurozłącze nie może być doprowadzony do komputera poprzez wejście w karcie S-video ale poprzez chcincha. Zakupiłem dzisiaj kabelek eurozłącze z jednej strony i chinch plus minijack z drugiej strony, podłączyłem się podobnie jak poprzednio, eurozłącze do wejścia/wyjścia LINE-1 (TV) w magnetowidzie, chinch do wejścia video w karcie tv, minijack do wejścia audio w karcie tv, w karcie tv wybrałem sygnał ext i ...... znowu nic. Nie ukrywam, ze bardzo liczę na podpowiedź doświadczonych kolegów, w którym miejscu popełniam błąd. Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrowienia.
cox


poniedziałek, 15 września 2003, 19:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: proszę o pomoc
Witam:
Dla upewnienia zapytam:
Czy zdanie:
cox napisał(a):
W zasadzie nie mogę doprowadzić sygnału z magnetowidu do komputera.

chodzi o brak całkowitego efektu wizualno-słuchowego, czy może tylko dzwięk?

Czy przy połączeniu z magnetowidu TV (domyślam sie że eruzłącze - eurozłącze) magnetowid poprawnie działa na tym samym euro?

W przypadku dzwięku to możesz podłączyć sygnał bezpośrednio do karty muzycznej, o ile masz przejście euro >> video+mini jack.

Co do ustawień dla karty to nie wim bo nie mam Avera 303.
Pozdro.


poniedziałek, 15 września 2003, 21:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 lipca 2003, 10:53
Posty: 9
Lokalizacja: Gdańsk
Post zmagań cd
Tak, całkowicie brakuje efektu wizualno-słuchowego. Wejście/wyjście LINE-1 (TV) (eurozłącze) w magnetowidzie było do tego momentu w pewien sposób przetestowane ponieważ wprowadzam do niego sygnał z karty graficznej z wyjściem tv (podczas zgrywania wynikowego pliku avi po obróbce na komputerze ) i nie ma problemu z nagraniem tego na taśmę VHS. Dodatkowo po Twoich sugestiach, aby dodatkowo sprawdzić eurozłącze w magnetowidzie połączyłem wejście/wyjście LINE-1 (TV) (eurozłącze) magnetowidu z eurozłaczem w telewizorze ( normalnie nie wykorzystuję tego połaczenia...magnetowid mam połaczony z tv kablem kocentrycznym ).....sygnał z magnetowidu docierał tym połaczeniem do tv. Dokonałem jeszcze jednego połączenia sprawdzającego wysyłanie samego sygnału audio ze złacza euro magnetowidu (znów Twoja sugestia), tzn. wykorzystałem kabel eurozłacze z jednej strony (podpięty do wejście/wyjście LINE-1 (TV) (eurozłącze) w magnetowidzie ) a z drugiej strony mając do dyspozycji końcówkę S-video i minijack podłączyłem minijacka do wejscia karty dźwiękowej....niestety dźwięk do komputera nie dotarł. Na koniec wszystkich kombinacji zrobiłem takie połaczenie: do wyjścia tv-out w magnetowidzie (małe okrągłe gniazdo) podłączyłem kabel koncentryczny ( normalnie to gniazdo magnetowidu wykorzystuję do podłączenia go do takiegoż wejścia w telewizorze ) a drugi koniec koncentryka podłaczyłem do wejścia tv karty telewizyjnej AverMedia AverTV studio 303. Następnie zeskanowałem pasmo częstotliwości tunera i na kanale 34 szczęśliwie pojawił się sygnał wysyłany przez magnetowid (czyli to co chciałem osiągnąć). Mogłem kapturować sygnał z kasety VHS na twardy dysk zarówno przez oprogramowanie karty tv jak i poprzez UMS, w AP6.5 nie udało mi się to.

Podsumowując: sygnał wyjściowy z eurozłacza magnetowidu jest widoczny w tv...nie jest widoczny w komputerze, komputer "widzi" sygnał wysłany z magnetowidu "wyjściem koncentrycznym" i przesłanym do "wejścia koncentrycznego" w karcie tv po uprzednim znalezieniu na karcie tv kanału na którym nadaje magnetowid.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego nie udaje mi się przesłać do komputera sygnału z eurozłącza magnetowidu? Aby unikać kłopotliwych przełączeń okablowania pomiedzy tv, magnetowidem a komputerem najkorzystniejsze byłoby wykorzystanie właśnie gniazda euro w magnetowidzie do przesyłania sygnału na komputer. Nie wiem również czy przypadkiem zrzucanie materiału z magnetowidu na komputer poprzez kabel koncentryczny nie daje gorszej jakości niż przy wykorzystaniu do tego eurozłącza.
Z niecierpliwością czekam na sugestie czy wręcz gotowe rozwiąznie mojego problemu.

Pozdrowienia
cox


wtorek, 16 września 2003, 08:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dziwne,
Połączyłem kilkakrotnie swój magnetowid z kartą Tv z tą różnicą że w moim magnetowidzie nie ma złącza SCART (euro), a chinch-e na wejście i wyjście sygnałów, i oczywiście nie miałem poroblemu. Jedyna sprawa z jaką miałem kłopoty to słaby obraz, co skorygowałem przez połączenie GND na komputerzez z "zerem" na koncentryku.
Ja w takich przypadkach zaczynam od podstaw i upewnienia się czy nie mam jakiejś dziwacznej przejściówki.
Jeśli masz cierpliwość to przesyłam link z rozpisanymi poszczególnymi pinami wszystkich interesujących nas wtyczek.
http://www.pcworld.pl/artykuly/23335.html

Powodzenia.


wtorek, 16 września 2003, 09:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Eurozłącze
Eurozłącze to takie ustrojstwo które niestety czasem pracuje w jedną stronę - czyli do VHSa prześlesz wszystko - ale z niego już nie bardzo. Domyślam się że telewizor podłączasz kablem Euro-Euro a komputer przez przejściówke.
Strzelam - przejściówkę dostałeś z kartą grafiki? Jesli tak to jest na 99% jednokierunkowa - czyli pozwala z S-Video lub Composite (wyjście z karty graf) przesłac obraz i dźwięk do TV do którego wpinasz przejściówkę a do niej odpowiednie kable.
Otóż polecam zakup dwukierunkowej przejściówki Euro - z przełącznikiem In/Out. Za swoją zapłaciłem jakieś 20 PLN. Powinno to rozwiązać Twój problem.

emes


wtorek, 16 września 2003, 10:40
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 lipca 2003, 10:53
Posty: 9
Lokalizacja: Gdańsk
Post kabelki
witam!

Do zrzucania filmów na kasetę VHS używam:

1. eurozłacze ==> S-video+minijack

moja karta TV ma wyjście tv tylko S-video;(wtyk euro w gnieździe euro magnetowidu, wtyk S-video w gnieździe TV-out karty graficznej, wtyk minijack w wyjściu audio karty muzycznej.

próba zastosowania tego kabla do zrzucania z VHS na dysk twardy nie powiodła się ( euro w magnetowidzie zostało w tym samym miejscu, wtyk S-video przepiąłem do wejścia S-video w karcie tv, minijack przepiąłem z wyjścia audio w karcie muzycznej do wejścia audio w karcie tv)

ponieważ próba zgrania z VHS na HDD kablem 1 nie powiodła się kupiłem kabel:

2. eurozłacze==> cinch+minijack

wtyk euro w gnieździe euro magnetowidu, wtyk cinch w gnieździe TV-in karty telewizyjnej, wtyk minijack w wejściu audio karty telewizyjnej to też nie przyniosło żadnego efektu.

odbiornik tv z magnetowidem mam połaczony koncentrykiem.....nigdy nie używałem połączenia euro w tv z euro w magnetowidzie, aczkolwiek wczoraj próbowałem czy działa i......okazało sie ze działa.

Emes, jeśli mógłbys mnie poinstruować co to jest ta dwukierunkowa przejściówka, w którym miejscu mojego okablowania mógłbym ją wykorzystać, zeby w końcu po ludzku doprowadzic sygnał z magnetowidu do komputera to będę Ci wdzięczny. Z góry wielkie dzięki.

Pozdrowienia
cox


wtorek, 16 września 2003, 14:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
To może ja dodam kilka zdań:

Jeśli masz na uwadze eurozłacze==> cinch+minijack
to w prosty sposób kalkulując na cinchu masz dwa przewody.
Jeden z nich to GND czy masa (jak kto woli),
a drugi jest sygnałem video wyjściem lub wejściem. Jaka masz przejściówkę to sprawdz sam.
Podobnie ma sie sprawa z sygnałem audio na minijacku

Wszystkie znaki wskazują włąśnie na jednokierunkową przejściówkę.

Jeśli tak jest to na tej samej przejściówce powinno udać Ci sie przynajmniej oglądać na komputerze filmy odtwarzane na magnetowidzie..

Może warto dla pewności popatrzeć na rozpisane piny w euro i porównać co masz na cinchu.

Pozdro.


wtorek, 16 września 2003, 15:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 lipca 2003, 10:53
Posty: 9
Lokalizacja: Gdańsk
Post sukces :-)
Dzięki bardzo wszystkim za sugestie i podpowiedzi, dzięki nim rozwiązałem nurtujący mnie problem. nkz dzięki za namiar na piny wtyczek a w szczególności piny eurozłącza, dzięki tej rozpisce zorientowałem się, że próbuję przesłać sygnał z magnetowidu na dysk twardy kablem który akurat ma "narzucony" odwrotny kierunek przepływu sygnału, tzn w eurozłączu zakupionego przeze mnie kabla były wykorzystane piny przyjmujące sygnał (wejściowe) a nie wypuszczające sygnał. Dwie godzinki walki z przelutowywaniem kabelków na odpowiednie piny - czas to wynikowa zastosowania sporej kolby do lutowania (nic innego nie miałem akurat pod ręką :) ) oraz częstego odrywania się delikatnych kabelków - zaskutkowały otrzymaniem kabla który w końcu wypuszcza sygnał z magnetowidu. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi

Pozdrowienia
cox


wtorek, 16 września 2003, 23:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 lipca 2003, 10:53
Posty: 9
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
witam!

Prośba do nkz. Napisałeś wyżej, że:

".....Jedyna sprawa z jaką miałem kłopoty to słaby obraz, co skorygowałem przez połączenie GND na komputerzez z "zerem" na koncentryku...."

Mam wrażenie, że dotknął mnie ten sam problem. Kolory obrazu emitowanego przez video, nawet nie zgranego na dysk twardy lecz oglądanego na monitorze są bardzo kiepskie (słabe nasycenie itp) (dotyczy to również sygnału telewizyjnego przechodzącego przez video i podawanego na monitor). Próba skorygowania tego przez oprogramowanie karty tv nic nie daje (suwak nasycenia kolorów maksymalnie w prawo nie daje widocznych zmian) Mógłbyś mi łopatologicznie wytłumaczyć jak wykonac połaczenie opisane przez Ciebie w powyższym cytacie?
Dzięki.

Pozdrowienia
cox


czwartek, 18 września 2003, 10:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 23 sierpnia 2003, 13:51
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Moje problemy z obrazem dotyczyły raczej zmiany odchylania w górnej części obrazu, choć także na kolory także to miało wpływ.

Czy poniższe uwagi Ci pomogą to można sprawdzić przez wyjęcie koncentryka z kablówki czy anteny z magnetowidu na czas testu pierwszego zgrania na HDD.

Po klikugodzinnych próbach rozwiązania problemu, zwróciłem uwagę na GND czyli przewód zerowy lub masę (w luźnym tłumaczeniu).
1. Sygnał do telewizora dostarczany jest przez koncentryk, na którego oplot jest właśnie GND.
2. Sygnał pomiędzy komputerem a telewizorem (w przypadku cinch) ma również na zewnętrznym kołnieżyku GND.

W przypadku kablówki i siedzi zasilającej w mieszkaniu może nastąpić różnica potencjałów (napięcie) na przewodach zerowch. Różnica ta ma wpływ na działanie układów elektronicznych w telewizorze, a być może i w komputerze. Aby tą różnicę zniwelować połączyłem kablem zero z koncentryka z zerem z kabla do komputera.
I można by było jeszcze długo na ten temat, ale to Ci powinno wystarczyć, choć uważam że przyczyn złego obrazu może być dużo więcej, np zbyt długi kabel pomiędzy komputerem a magnetowidem.


czwartek, 18 września 2003, 11:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL