Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 15:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Karta graficzna z CUDA - jaka? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Karta graficzna z CUDA - jaka?
Witam , po upgrade pc nadal nie jestem zadowolony z obróbki materiału AVCHD
ciągle nie jest płynnie przy przesówaniu paska na timelinie = taka postać rozwala całe moje skupienie i musze się iść kawy napić... :twisted: i tak przez cały dzień.
(spec. i73820, 32GBram +cs6)
- nadal wszystko konweruje do P2 , mam nadzieke że CUDA'k poratuje mnie z opresji i dodatkowego konwertowania...
Wybór padł na gtx680 a pytanie jaką wersję wybrać, bo trochę tego jest...
Palit,Asus,Gigabite,GeForce,Ginward...? czym to się różni...
niby konkurecja to Radeon 7970 GHz Edition tylko czy cs6 będzie z tym działał.

a może nie warto CUDA'ka , bo szału nie ma :?:
Wiem że podobne tematy już były , tyle że za pare miesięcy też ten przejdzie do lamusa.
Pozdro

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


niedziela, 24 czerwca 2012, 23:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
a jaka masz teraz karte graficzna, jaki konkretnie jest strumien avchd
i jak sa skonfiguowane dyski, tempy cache itd

gtx680 kosztuje tyle samo co quadro 4000, nie wiem jak sie ta 680 sprawuje ale nie slyszalem zadnej pochlebnej opinii a wrecz wyczytalem na zagramanicznym forum ze ilosc rdzeni cuda nie przeklada sie na liczenie w przypadku serii6xx i sa wolniejsze od 5xx, nie mam potwierzenia bo przy takiej cenie sam nie kupie a na ogol ludzie biora juz quadro ale na quadro nawet 3800fx czy nawet zabawkowej 600 avchd chodzi bez klopotu


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
pliki to m2ts z panasonic, jeśli chodzi o grafikę to stary GeForce GTS 250.
Tempy na razie na dysku systemowym sata3 , SSD w drodze
do tego jes kilka osobnych HD na materiały,
Myślałem nad quadro tyle że nowe modele to co najmniej 8K
a 4000 wydaje się być zabytkiem vs 680 no ale może to tylko marketing :?


Załączniki:
Komentarz: 680 na dole
680 vs quadro.jpg
680 vs quadro.jpg [ 257.97 | Przeglądane 692 razy ]

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie
poniedziałek, 25 czerwca 2012, 01:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
no nie mam jak porownac chociazby eksportu czy jakiegos neat video ktory korzysta z cuda, jakos nikt sie jeszcze nie szarpnal ze znajomych na 680, wyniki z netu nie sa zadowalajace, z kolei odtwarzanie, korekty i filtry na quadrach chodza RT to szybciej i tak nie bedzie

natomiast ewidentnie tempy przenies na najlepiej osobny szybki dysk
a o strumien to mi chodzilo zebys podal rozdzielczosc, ilosc fps, bitrate
i poki co nie ma odpowiednikow quadro na jadrze keplera, chyba ze mi jakis newsletterow nie doslali przez weekend :)


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 01:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
Troche mi opadły skrzydła...wygląda na to że 580 jest szybsza od 680 i tańsza
tutaj ciekawy artykuł.
pliki to 1920i50
wygląda też na to że quadro jest bezużyteczne w AE 3dtracing...
chyba będzie 580

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 01:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
Degenerado zerknij http://forums.creativecow.net/readpost/2/1019643

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 01:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
test jest zrobiony na macach i nie wiem na ile sie przeklada na pecetowa wersje, natomiast do wersji aftera 5.5 renderer byl oparty o open gl ktory 4000 ma duzo szybszy niz 570-tka, nie mowiac juz o jakosci, 10-bitach czy specjalnym trybie do kart video ktory podglad przyspiesza

570 mozesz spokojnie brac, wydaje mi sie za kazda karta wyzej to poki co wywalenie kasy w bloto

jak ci sie nie pali to ja powienienem miec w tym tygodniu konfig caly na ivy bridge i moge porownac rendering w afterze cs6 570-tka vs. 4000 quadro


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 11:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
Nie pali się bo na razie wszystko działa, jak będą nowe wieści daj znać.
Pozdro

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
Hej
ja wsadziłem do moich Macow Pro kartę Gigabyte GTX 680 wcześniej miałem macowe karty AMD - częściej pracuje pod Windows na Vegasie - różnica w komforcie pracy jest zabójcza - render - jak sie Vegas nie wywali materiału z EX- skrócił mi się z 28-30h/BL na 12h - przy neacie i MB Looks, dużo gorzej w AFCS6 nie ma aż takich różnic czasowych, niemniej działa płynnie i bez zarzutów.
Oczywiście ciężej idzie materiał z Canona - ogólnie mogę pracować na best full ustawieniach w Vegasie, ale mam momentami lekkie zawieszki na niektórych najprostszych przejściach i nie mogę dojść czemu :).

_________________
Apple Mac Pro 12-Core/ Xeon/16GB/Intesity Pro/GTX680
Apple MacBook Pro 15.4 Retina
Final Cut, Sony Vegas 9, 10, 11, 12
Sony PXW-X320,Sony PMW300K2 , Canon C-100, Panasonic Z10000 3D, Sony A7SII
Transmisje internetowe
streaming
wideofilmowanie


sobota, 4 sierpnia 2012, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
render - jak sie Vegas nie wywali materiału z EX- skrócił mi się z 28-30h/BL na 12h - to żarcik ?


sobota, 4 sierpnia 2012, 23:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
Nie. to nie żarcik. Po prostu poprzednia karta AMD nie wspierała neata, który zamulał cały system - obecnie CUDA zmieniło tą sytuację.

_________________
Apple Mac Pro 12-Core/ Xeon/16GB/Intesity Pro/GTX680
Apple MacBook Pro 15.4 Retina
Final Cut, Sony Vegas 9, 10, 11, 12
Sony PXW-X320,Sony PMW300K2 , Canon C-100, Panasonic Z10000 3D, Sony A7SII
Transmisje internetowe
streaming
wideofilmowanie


niedziela, 5 sierpnia 2012, 09:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
nie znam sie na makach ale czasy, ktore podales sa tak abstrakcyjne ze wierzyc sie nie chce, 12 godzin renderingu zamiast 30 ... 10 lat temu to moze jeszcze by przeszlo ale teraz ?
jesli masz wszystko dobrze poinstalowane i tak liczy to powinienes zoptymalizowac robote pod inny soft a moze i sprzet

karta graficzna to swoja droga, sprawdz czy procesory licza na 100% mocy
(neata zakladam ze skonfigurowales optymalnie wg benchmarka)


niedziela, 5 sierpnia 2012, 10:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
Sreg napisał(a):
render - jak sie Vegas nie wywali materiału z EX- skrócił mi się z 28-30h/BL na 12h - przy neacie


Mi Vegas 1h materiału z Neat'em i innymi korektami do 1440x1080 mieli jakoś koło 7 gdzin, z czego materiał jest z Canona 7D i Sony Fx1 (w jednym projekcie) do tego dźwięk i z rekordera i takie tam. Grafike mam GTX 260. 12godzin to i tak długo!!
Też myślę nad jakąś grafiką typowo pod Neat'a bo ten czas trochę za długi.

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
jescze nie mam roboty na neata zeby go kupic i sprawdzic w hd ale na quadro 4000 w avi dv leci rt , liczy sie wolniej ale i tak wszystko oscyluje kolo 1:2 a nie 2:1 czy wiecej


poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 20:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 262
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Karta graficzna z CUDA - jaka?
żadna rewelacja u mnie na dv podgląd leci w best full w rt i zapis jeden do jednego (benchmark 25,21) na 560gtx. Z hd to już inna bajka benchmark 8,41, czyli jedna godzinka materiału mieli około trzech godzin. Jeśli nie kupisz full wersji to demo tylko robi do 1024x640 tak że i tak nie ma jak sprawdzić


Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 23:24 przez beret, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 23:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL