Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 10:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Witam
Mam taki problem jak pisze w temacie.
Podłączam drugi monitor do wyjscia DVI na śledziu karty Matroxa i nic nie ma czy to trzeba jakos skonfigurowac ?
Pracuje na AP CS3
Z góry przepraszam i w razie czego prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu ( szukałem ale nie znalazłem )


czwartek, 5 lipca 2012, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Your Matrox RT.X2 card has a single-link DVI connector used for connecting a DVI monitor for previewing the video output from your RT.X2 system. In order to take full advantage of RT.X2's monitoring capability, your DVI monitor must support the video resolution of your video output. For example, if your video output resolution is 1920x1080 but your DVI monitor supports a maximum resolution of 1280x1024, your DVI monitor may not be able to properly display your video output. It's recommended that you use a DVI monitor that has a native display resolution of 1280x720 or 1920x1200. For full-resolution HD video monitoring, your DVI monitor must support a display resolution of 1920x1200.

Please note that only DVI monitors that accept digital input are supported, and DVI monitors that support dual-link DVI only are not compatible with RT.X2.


czwartek, 5 lipca 2012, 12:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Kolego Degenerado dziękuję za odzew ale mógłbym po naszemu ? Mój monitor obsługuje HD


piątek, 6 lipca 2012, 00:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Witam
Pewnie chodziło o to zeby monitor do podglądu obsługiwał rozdziałkę jaka jest na wyjściu ( PAL 720x576 ) czy dobrze zinterpretowałem ?
Ale mam jeszcze jedno pytanie zeby nie zakładac odrebnego tematu
Otóż montuje w APCS3 korzystałem z teł ruchomych roletek i efektów jakie daje Matrox RTX2 i musiałem wył kompa. Po włączeniu niestety na wszystkich efektach Matroxowych, animacjach i roletkach pisało ze plik jest offline i musiałem od nowa je wstawiać .
Czym może to byś spowodowane ??


czwartek, 2 maja 2013, 15:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Pomożecie panowie ?


czwartek, 30 maja 2013, 09:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Pomóżcie panowie odnośnie monitora do podglądu


niedziela, 9 czerwca 2013, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Obecnie mam mxo2 i tu łączę monitor który posiada wejście HDMI tymże kablem z boxem karty, w rtx2 z tego co widzę zasada podłączania podglądu jest jak w rtx 100. Na wyjściu wideo out wtykasz chinch który łączysz z telewizorem lub monitorem posiadającym wejście na chinch i tyle. Matrox ma WYSIWYG który daje możliwość podglądu z timeline na TV lub monitor. W przypadku RTX2 musisz mieć chyba monitor z funkcją TV Bo inaczej to się nie da.
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://images.digitalmedianet.com/2006/Week_37/p4hgy3nm/story/matrox_bob.jpg&imgrefurl=http://videoediting.digitalmedianet.com/article/Matrox-RTX2-High-Definition-Editing-System-65328&h=382&w=640&sz=88&tbnid=VlDUgaDCbAFPEM:&tbnh=72&tbnw=120&zoom=1&usg=__S4a7ln2JzbhDtip3wWezf5gIz6g=&docid=Ty7J_Q5BteI8cM&sa=X&ei=7na0UdLlMujP4QT52YDYAQ&ved=0CDQQ9QEwAQ&dur=1266 :wink:


PS
Więcej info tu:

http://www.matrox.com/video/media/pdf/support/rtx2/doc/en_Matrox_RT.X2_Installation_Manual_5_1_2.pdf

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


niedziela, 9 czerwca 2013, 14:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Dziękuje za odpowiedź.
Podłączyłem chinchami, poprzez przejściówke Euro tv i wyjście na Matroxie ( breakout box ) i głos jest a obrazu nie ma. Zmieniałem kable i przejściówki i to samo. Czy może sprobowac kablem Euro chinch pełnym ??
Wspominał pan o monitorze z funkcją tv czy to musi być monitor który obsługuje konkretnie tą rozdzielczość 720x576 czy może być np. z rodziałką który obsługuje 640x480 i 800x600 ?
Na śledziu Matroxa są dwa wyjścia DV-I podłączałem LG IPS 236 i też nic.
Może coś źle robie ?
Monitor taki z funkcją co pan wspominał tv gdzie takiego szukać ?
Znalazłem XL2270HD czy ten mogłby być?
Z góry dziękuje


niedziela, 9 czerwca 2013, 21:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
skad jesteś ? mam wrazenie, ze podlaczenia masz dobrze wszystkie tylko preferencje nie usatwione


niedziela, 9 czerwca 2013, 21:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Witam
Nie musisz na siłę kupować monitora z funkcją tv możesz podłączyć podgląd do dowolnego odbiornika TV.Podłacz jak na fotce którą zalinkowałem wyżej, Z tego co widzę są w RTX2 jakieś przejściówki na s-video które możesz wykorzystać i wtedy skorzystaj z kabla s-video, lub sam chinch , chinch-euro zależy pod co podłączasz ale być może tak jak pisał DEGENERADO sprawdź ustawienia Matroxa. Sprawdź czy masz włączoną wtyczkę WYSIWYG WŁĄCZONE - ENABLE
W pasku obok zegara kwadracik z napisem TV
Sprawdź w instrukcji na pewno jest info o panelu WYSIWYG i są opisane ustawienia.
http://www.matrox.com/video/media/pdf/support/rtx2/doc/en_Matrox_RT.X2_User_Guide_5_1_2.pdf

Pokombinuj w preferencjach playback settings (patrz SEQUENCE-SEQUENCE SETTING-PLAYBACK SETTING)
:wink:
Z tego co jeszcze doczytałem to można podłączyć ze śledzia przez dvi ale rozdzielczość monitora najlepiej jakby była 1920*1080 chyba by było najbezpieczniej, no i jeśli dobrze doczytałem to przez dvi daje podgląd tylko rtx2 a nie rtx2le. Ale najważniejsze sprawdź ustawienia preferencji playback settings tam tkwi chyba problem.

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


niedziela, 9 czerwca 2013, 23:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Witam
Panowie podłączałem jak mi radziliście tv do breackbox-a matroxa ale nadal wizji nie ma a fonia jest.
Załącznik:
tyl tv.jpg
tyl tv.jpg [ 286.6 | Przeglądane 192 razy ]

Załącznik:
panel matroxa.jpg
panel matroxa.jpg [ 358.04 | Przeglądane 190 razy ]

Patrzyłem plugin WYSIWYG jest włączony ( Enable WYSIWYG Output )
SEQUENCE-SEQUENCE SETTING-PLAYBACK SETTING mam nie w Sequence tylko Project Settings>General> Playback Settings i tam nie dużego pola wyboru.
Załącznik:
panelAdobe.jpg
panelAdobe.jpg [ 163.82 | Przeglądane 217 razy ]

Czyżby miał wersje LE, może źle coś ustawiam.
Panowie pomóżcie


poniedziałek, 17 czerwca 2013, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
z tego co widze na zdjęciu masz w tv i w kostce komponenty, podlacz R G B , powienienes mieć bardzo ladny podgląd


poniedziałek, 17 czerwca 2013, 17:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
liero napisał(a):
Witam
Panowie podłączałem jak mi radziliście tv do breackbox-a matroxa ale nadal wizji nie ma a fonia jest...

Dobra kurcze... str. 16 instrukcji PDF (link wyżej) masz obrazek a przy
takim podłączeniu jak tu nam na fotkach pokazujesz masz wybrać :

Analog Output Type -> Composite

A to że trzeba tam też ustawić PAL to chyba jasne.


poniedziałek, 17 czerwca 2013, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Witam
Kolego z tego co widzę na fotce to nie pracujesz na presecie matroxa tylko standardowym adobe Jak tworzysz nowy projekt i chcesz skorzystać z matroxa i jego podglądu to musisz pracować korzystając z preseta matroxa a nie presetu premierowego. Zacznij od nowa NEW PROJECT tam wybierz nie DV PAL TYLKO MUSISZ WYBRAĆ PRESET MATROXA ALBO SD ALBO HD
Wtedy będziesz mieć podgląd na TV, wtedy też będziesz miał inne parametry playback settings. Presety w matrox MXO 2 nazywają się IFRAME nie wiem jak to jest w RTX2 może poprostu MATROX SD ALBO MATROX HD :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 17 czerwca 2013, 20:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 27 sierpnia 2006, 11:39
Posty: 21
Post Re: Matrox RT.X2 jak podłączyć monitor do podglądu
Dzięki kolego nie pomyślałem o presetach. Podłączyłem na starym TV JVC fonia jest, obraz tez ale czarnobiały. Choroba, zmieniałem kable na nowe i to samo. Czy może musi byc kabel Euro>chinch ale 5 wtyczek w breakut box tam gdzie pisze Pb/Y i Pr/c czy w tym tkwi problem ?
Dzwoniłem do tego p. z Krakowa ale nie chce mi pomóc na forum


poniedziałek, 17 czerwca 2013, 22:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL