Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 07:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Co kupić? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Co kupić?
Kochani, mam nadzieję, że w tak specjalistycznym gronie mogę liczyć na pomoc?

Mam bowiem problem i choć kopię w sieci od miesiąca wcale nie jestem mądrzejsza :(

Może napiszę co chcę robić, a Wy mi poradzicie co mam kupić, bo od tego wszystkiego już mnie głowa boli.

Mam dużo i będę miała filmów na kasetach VHS i na Hi8, ostatnio kupiłam kamerę cyfrową Sony, ktora nagrywa na kasetach 8 mm (takich jak poprzednio uzywalam do starej Sony, tylko z napisem Digital). Te filmy to nie jakies piraty tylko moja i mojej rodziny "tworczosc" z wakacji, wyjazdow imprez rodzinnych, łacznie ze 100 kaset po kilka godzin. Problemu by nie bylo, ale te kasety powoli szlag trafia, tzn. widocznie na telewizorze sie psuja.
Chcialabym te filmy przegrac na plyty DVD i tym samym uratowac po wsze czasy to co juz mam i bede miala w przyszlosci.

Posiadam komputer, kupiony ostatnio z mysla o takich rzeczach, bo prosilam w sklepie o taki, ma 2 dyski i duzo pamieci, ma karte dzwiękową i zwykła graficzną, ma tez nagrywarke DVD. Tylko co dalej?!

Wiem, ze sa jakies karty, nawet jedna chcialam kupic Pinacle Deluxe czy jakos tam, ale gdzie nie czytam to pisza ze albo jest dobra albo do kitu i dochodze do takich rozterek ze nie wiem. Ostatnio czytam tu na Forum o Canopusie i mam kolejne rozterki. Ot kazda sroczka swoj ogonek chwali.

Ja mysle, że jednak mi doradzicie, bo w koncu macie rozny sprzet i wiecie co mozna naprawde z niego wyciagnac. Nie chcialabym sie rozczarowac po kupnie, nie intersuje mnie trzydniowe czekanie az sie film nagra, i nie intersuje mnie nagrywanie na DVD z jakoscia gorsza niz mam na tasmach. Musze uratowac to co mam i mozliwie jak najlepiej

Ciezko to pogodzic z wydatkami, ale sadze ze cos rozsadnego sie znajdzie, aha i najlepiej z oprogramowaniem, bo o tym nie mam pojecia rowniez. Czytalam ze w paczkach z takimi kartami sa juz programy do nagrywania itd. Nie chce bajerow z tzw. efektami, jedyne co mi potrzeba to dogranie obrazka, ze to bylo wtedy i wtedy, takiej wizytowki, a reszta mi nie potrzebna, nie krece filmow zarobkowo na weselach.

Dlugi post mi wyszedl ale jestem zdesperowana, nie wiem co robic dalej a nie chce wydawac kilku tysiecy zloty na darmo, bo juz wydalam na komputer, ktory az tak mocny nie jest mi potrzebny.

Poradzcie prosze, bedę sledzila pilnie Wasze rady, a co kupie na pewno napisze, czy sie sprawdzi, oby.

Katarzyna Kozłowska


sobota, 27 września 2003, 05:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re
Witam,
Wybór jest szalenie trudny. Zależy on bowiem od potrzeb i możliwości finansowych. Najtaniej wyjdzie gdy kupisz kontroler FireWire dowolnego producenta. Niestety nie umożliwi on wgrania materiału ze źródeł analogowych. Z kart video mających we/wy analogowe i DV poleciłbym starą ale dobrą DV500DVD gdyż zapewnia ona niezły komfort pracy przy niskiej cenie (1.999PLN) i na dodatek bardzo szybko eksportuje się z niej (przy użyciu np. AdobePremiere) materiał do MPEG-2. Dla osób ceniących sobie jakość obrazu wideo polecałbym coś ze "stajni" Canopusa, np. Raptora RT2. Koszt od 2.200 - 3.000PLN (cena zależy od wyposażenia karty). Musisz sama zadecydować.
Pozdrówka.


sobota, 27 września 2003, 07:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Proponuje konwerter Canopusa ADVC /1400zł/ plus zwykły firewire /ok. 80zł/. Taki zestaw załatwia zarówno obróbkę filmów ze źródeł analogowych jak i cyfrowych a przy okazji nie przeżywasz stresów z instalacją karty jak to często bywa.


sobota, 27 września 2003, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Pan Bogdan napisał:
"Wybór jest szalenie trudny. Zależy on bowiem od potrzeb i możliwości finansowych. Najtaniej wyjdzie gdy kupisz kontroler FireWire dowolnego producenta. Niestety nie umożliwi on wgrania materiału ze źródeł analogowych." Myślę że kwestią rozważenia jest sprawdzenie czy kamerę D8 jaką posiada P.Kasia można odblokować i wtedy WiFi mógłby spełniać rolę przesyłu tak z analoga jak i z cyfry. Sama pisze że i tak już sporo kasy wydała więc proponowane koszty nie są już wielkie.


sobota, 27 września 2003, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
O rany, Panowie jesteście Wielcy, nie spodziewałam się aż tak szybkich odpowiedzi!!! 8O

Dziękuję za porady, są bardzo intersujące, widzę, że coś mi się klaruje. Dodam więc parę danych, które być może pomogą i mnie i Państwu w doradzeniu.
Zacznę od końca, filmy jakie posiadam są głównie na taśmach VHS (połowa), następnie na taśmach 8 mm w Hi8 i cyfrowe (tych ostatnich najmniej, bo kamere kupilam niedawno). Czytalam w instrukcji tej kamery ze wejscie digital in mam niby czynne, narazie nie wiem jak to sprawdzic, ale chyba mam pomysl, postaram sie to wyjasnic. To nie jest jakis super model, kupilam go w marcu tego roku, ma ona symbol TRV740E. Jest jeszcze jeden problem o ktorym nie pisalam, okolo 30 kaset mam nagranych w systemie NTSC (bylismy jakis czas za granica), czesc z tego juz mam przegrane na kasety VHS w naszym systemie (przegrano mi to odplatnie w firmie filmowej), ale czesc jeszcze pozostala (to droga usluga). Jesli jest taka mozliwosc w sprzecie, ktory mi proponujecie, to bardzo by mi sie to przydalo, jesli nie to nie bede plakala ;)
Moge na sprzet przeznaczyc ok. 3 tys zlotych. To mysle niezla kwota, tym bardziej ze gdzies tyle zaproponowano mi za przegranie profesjonalne na DVD w firmie, ktora sie tym zajmuje. Mysle jednak na przyszlosc, kiedy bede robila inne filmy i za inne bede musialabym placic, a tak sprzet bedzie sie zwracal. Moze źle myślę, jeśli tak, to śmiało mówcie, nie mam o tym jeszcze pojęcia :)

Dziękuję jeszcze raz i proszę o więcej.

KK


sobota, 27 września 2003, 12:42
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
http://www.canopus.pl/advc100.html/


sobota, 27 września 2003, 14:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przeczytałam o tym urządzeniu na stronie angielskiej Canopusa. Jest tam zamieszony fajny animowany rysunek co można podłaczyć. Wyglada naprawdę obiecująco. Tylko jeszcze mam 2 pytania i chyba sie zdecyduje.
Na rysunku jest jakis RaptorRT lub EZDV czy ja tego nie bede potrzebowala? Czy wystarczy takie prostokątne wejscie z tylu komputera? (to chyba firewire sie nazywa). Poza tym nic nie pisza o oprogramowaniu. Czy zwykly Nero, ktory dostalam z komputerem wystarczy na nagranie plyty DVD, zeby potem mozna ja odtwarzac w domowym magnetowidzie DVD?
Przepraszam, pewnie moje pytania bardzo Was irytuja, ale nie mam kogo zapytac.
Dziekuje jeszcze raz
KK


sobota, 27 września 2003, 20:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Konwerter wymaga karty firewire. Wystarczy najtańsza za ok. 80zł chyba że płyta główna już gniazdo firewire posiada. Co do programu to o ile się nie mylę Nero VCD nagrywa bez problemu, natomiast do nagrywania SVCD trzeba doinstalować upgrade ze strony Nero /płatne/. Ja używam do nagrywania płytek z filmami programu Uleada więc co do Nero może niech się wypowiedzą ci którzy go do wypalania VCD/SVCD używają.


sobota, 27 września 2003, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Ja bym w zyciu nie wydawal 1500-2000zł na Canopusy Pinnacle itp!
Jesli w kamerze jest nieaktywne wejscie DVin, to do zgrania materiału analogowego (np z magnetowidu) uzyłbym karty ATI w wersji VIVO. Karta ma bardzo dobrej jakosci układ obsługujący sygnał analogowy i bez problemu zapisuje film w pelnej rozdzielczosci w formacie MPEG2. Taką karte nową juz mozna kupic za 360 zl. Przy czym nie wazne jaki to bedzie Radeon (ma to znaczenie tylko w grach), byle była to wersja VIVO co jest oczywiste.
Na zakonczenie dodam ze sam uzywam takiej karty - zgrywam z kamery analogowej - i jestem z niej bardzo zadowolony. Jakosc jest na przyzwoitym poziomie.
Oczywiscie oprocz tej karty bedzie potzrebny kontroler FireWire aby zgrywac z kamery cyfrowej.


sobota, 27 września 2003, 23:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Tak do konca to bym się nie zgodził z ta teorią. Owszem rozwiązanie z Radeonem jest niezłe a przede wszystkim tanie ale nie ma co porównywać jakości z ADVC. Różnica klas. Poza tym konwerter zapewnia idealną synchronizację obrazu i dźwięku. Przy Radeonie nie na wszystkich kompach udaje się zabieg z overscanem, z dzwiękiem też bywa różnie.


niedziela, 28 września 2003, 08:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Kol. Darku jeśli Masz kamerę z aktywnym DVin to na jaką ch- ę potrzebna jest Ci karta z wyjściem analogowym ????

_________________
xxx


niedziela, 28 września 2003, 10:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Witam
Do kol Witka: Jesli chodzi o mnie to mam kamere analogową. A swoją wypowiedź dostosowywałem do Kaski ktora nie wie co kupic.

pozdrawiam


niedziela, 28 września 2003, 12:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL