Teraz jest piątek, 29 maja 2020, 08:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1484
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
fransua - Po co wkleiles te wielkie obrazki?

Co do screenow, hmm - tasma nie jest czasem fizycznie uszkodzona, ta krecha jakas nie typowa. Te panasie to dobry stary sprzet, 88 i 1000 mielismy w kablowce, sporo programow na tym zrobilem. Pamietaj, ze tor tasmy to nie tylko glowica, ale tez walki prowadzace itd (guma sie starzeje i twardnieje). Kolejna sprawa, ze tasmy nagrane na Panasach i np JVC nie bardzo sie wzajemnie kochaly i faktycznie bywaly problemy z trackingiem. Ta krecha przez srodek hmm nie wiem, sprawdz stan tasmy.


wtorek, 27 grudnia 2016, 18:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 grudnia 2016, 15:03
Posty: 33
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Jeżeli chodzi o kasety nagrywane z tv to akurat mam tylko nagrane na samsungu, który kiedyś posiadałem. Nie był to najwyższej klasy sprzęt, dlatego już wyzionął ducha. Pewnie dlatego z nimi Panasonic ma duży problem.
Z kolei ten Tytanic jest oryginalny, ale taśma jest sfatygowana, bo używam go do różnych testów no i ma już prawie 20 lat :D . Jeżeli chodzi o regulację torów taśmy to raczej wolałbym to oddać jakiemuś elektronikowi. Jeżeli chodzi o czyszczenie, to tez starałem się te rolki czyścić, ale te mechanizmy są tak zakręcone (szczególnie w tym FS88), że obawiałem se czy czegoś nie uszkodzę.
Magix Movie Edit Pro 2016 jest ok, więc miałem nadzieję, że ten do VHS też im wyszedł :).

_________________
przegrywanie kaset vhs na dvd


wtorek, 27 grudnia 2016, 19:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 636
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Przepraszam za ten OT. Akurat mi wyskoczyło jak szukałem info na temat programu do ratowania kaset. Poniosło mnie.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


wtorek, 27 grudnia 2016, 20:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 grudnia 2016, 15:03
Posty: 33
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
W tym NV-HS950 wyłączyłem TBC, 3DNR i pobawiłem się trackingiem i śmiga o wiele lepiej :).

_________________
przegrywanie kaset vhs na dvd


środa, 28 grudnia 2016, 16:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Robicie z kopiowania VHS na... wersję cyfrową... wielkie halo...
Wałkowane wielokrotnie:
- dobry magnetowid SVHS (z TBC lub bez)
- pudełko z TBC lub bez
- dobra karta do zgrywania (wg mnie i wielu innych intensity pro to takie minimum)
Jak klient chce to kopiujcie bezpośrednio na nagrywarkę, jak bardziej wymagający to j.w.
Darmowy VirtualDub ma od groma pluginów do rewitalizacji takich nagrań (nie trzeba jakiś płatnych wynalazków) ale i trzeba wiedzieć jak je stosować...
QB
ps. FS88/FS200 ma jeden z prostszych mechanizmów, tam doraźnie czyści się wałek posuwu taśmy + gumową rolkę dociskającą, okresowo bęben + głowice (kasety czyszczące na sucho/mokro należy sobie podarować - wiecej szkodzą), jak ma rolkę samoczyszczącą to ją należy zdemontować, po czasie narobi więcej szkody niż pożytku... zasadniczo mechanika i głowice nie do zajechania (oczywiście przy racjonalnym użytkowaniu)

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


środa, 28 grudnia 2016, 16:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2041
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Intensity Pro minimum? A co ma takiego wyjątkowego, jeśli chodzi o obsługę analogu? NIC. Nie oferuje niczego ponad to, co można mieć w dużo tańszych kartach.
Przykładowo droższa karta Magewell Pro Capture HDMI:
ttps://www.amazon.co.uk/Magewell-Pro-Ca ... 61&sr=8-10
W tym przypadku wiadomo, za co płacimy: układ ADV7842 z TBC z frame synchronizerem.


środa, 28 grudnia 2016, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Pinto napisał(a):
Intensity Pro minimum? A co ma takiego wyjątkowego, jeśli chodzi o obsługę analogu? NIC. Nie oferuje niczego ponad to, co można mieć w dużo tańszych kartach.
Przykładowo droższa karta Magewell Pro Capture HDMI:
ttps://www.amazon.co.uk/Magewell-Pro-Ca ... 61&sr=8-10
W tym przypadku wiadomo, za co płacimy: układ ADV7842 z TBC z frame synchronizerem.

Ale ja nikomu (nawet Tobie) nie każe kupić akurat tej intesity pro (ja ją posiadam i wykorzystuje jak chcę), wyrażam swoje subiektywne zdanie, dla mnie jest to minimum dla innych to już dowolność, używaj kart i za 5000$, nawet i tych za 30 zł... mnie to rybka... :lol: Jak mam niezależny zewnętrzny TBC + DNR i na wyjściu z tego mam component (YCbCr) to pod co tańsze i równie dobre ten sygnał mogę podpiąć? Możesz kolegom borykającym się z problemem digitalizacji kaset VHS pomóc podając przykłady dobrych tanich kart do digitalizacji?
QB
ps. o mało co zapomniałbym: mam jeszcze Pinacle DV500 :) ale jednak nie używam :(

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


środa, 28 grudnia 2016, 22:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 grudnia 2016, 15:03
Posty: 33
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Qube napisał(a):
- dobra karta do zgrywania (wg mnie i wielu innych intensity pro to takie minimum)

Jak taką kartę podłączyć do magnetowidu svhs ? Chciałbym podłączyć przez kabel s-video. W tej karcie nie ma typowego wejścia s-video. Jest wiązka kabli i jest ponoć jakaś przejściówka na s-video, ale ona ma gniazdo 7 pinowe. To potrzebne jest jeszcze jedna przejściówka na 4 pinowe ? Chodzi mi o tą kartę :
http://allegro.pl/blacmagic-design-inte ... l#imglayer

_________________
przegrywanie kaset vhs na dvd


środa, 4 stycznia 2017, 08:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
o ile pamiętam coś takiego się podłączało
http://allegro.pl/przejscie-redukcja-wt ... 25215.html


środa, 4 stycznia 2017, 09:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Ja podpiąłem takim:
http://allegro.pl/kabel-wtyk-svhs-s-vid ... 02198.html
i puki co uzyskałem obraz czarno biały


środa, 4 stycznia 2017, 10:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 grudnia 2016, 15:03
Posty: 33
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Degenerado napisał(a):
o ile pamiętam coś takiego się podłączało
http://allegro.pl/przejscie-redukcja-wt ... 25215.html

Może ktoś to na 100 % potwierdzić ? Na tym schemacie blackmagick jest pokazana przejściówka, która podłacza się do dwóch wejść.

KonradMajka napisał(a):
Ja podpiąłem takim:
http://allegro.pl/kabel-wtyk-svhs-s-vid ... 02198.html
i puki co uzyskałem obraz czarno biały

Wydać 500 zł a może nawet 1000 zł (za nową kartę) i mieć czaro biały obraz, hm :(

Podłączenie zwykłymi chinchami też jest bez sensu, bo obraz będzie gorszy od s-video.

Jest wersja usb tej karty, ale ponoć nie działa na wszystkich płytach i nie ma nigdzie wersji używanej :( . Ona ma zwykłe wejście 4 pinowe.

_________________
przegrywanie kaset vhs na dvd


środa, 4 stycznia 2017, 10:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
KonradMajka napisał(a):
Ja podpiąłem takim:
http://allegro.pl/kabel-wtyk-svhs-s-vid ... 02198.html
i puki co uzyskałem obraz czarno biały



a przełączyłeś się w panelu z ntsc na pal ? :)


środa, 4 stycznia 2017, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
W oryginalnym zestawie powinieneś mieć odpowiednią przejściówkę gniazdo svideo/2xchinch, wideo input ustawiasz na S Video, system PAL i powinno pracować bez problemu... Jest wersja na USB 3.0 ale może sprawiać problemy na niektórych chipsetach/kontrolerach USB 3.0
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


środa, 4 stycznia 2017, 11:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 grudnia 2016, 15:03
Posty: 33
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
Qube napisał(a):
W oryginalnym zestawie powinieneś mieć odpowiednią przejściówkę gniazdo svideo/2xchinch,

Owszem jest, tylko ze schematu wynika, że przejściówka svideo jest, ale 7 pionowa. No chyba, że właściel takiego zestawu wyprowdzi mnie z błędu :).

_________________
przegrywanie kaset vhs na dvd


środa, 4 stycznia 2017, 12:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jak uzyskać najlepszą jakość z vhs ?
W oryginalnym zestawie mam taki kabel jak w załącznikach...
QB


Załączniki:
F2.JPG
F2.JPG [ 20.22 | Przeglądane 128 razy ]
F1.JPG
F1.JPG [ 17.37 | Przeglądane 121 razy ]

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0
środa, 4 stycznia 2017, 12:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL