Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 06:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Probrem przy capture z DC10+ 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post Probrem przy capture z DC10+
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam następujący problem z karta wideo firmy pinnacle studio dc10 plus
Podczas zgrywania sygnału wideo z kaset VHS notorycznie gubi klatki bez względu czy za odtwarzacz robi magnetowid czy kamera, nie pomaga zmniejszanie bitrate ani zmniejszanie rozdzielczości. Natomiast przy zgrywaniu sygnału z TVSAT np. teledyski z MTV czy filmy ze stacjonarnego DVD wszystko jest super pełny PAL, wysoki bitrate i ani jednej zgubionej klatki.
Zestaw, na jakim bawię się Pinnaclem to:

ECS - K7VTA3 z Raid
Athlon XP2000+
768 MB Ram (333MHz)
Asus v 7100 Deluxe GeeForce 2 MX200
Audigy 2
2 * HDD 60 GB (Seagate baracuda IV 7200 rpm 2MB bufor )
2 * HDD 80 GB (Seagate baracuda V 7200 rpm 2MB bufor )
Pinnacle sdudio dc10 plus
Nagrywarka CD-RW
Nagrywarka DVD-RW

Z góry dziękuję za wskazówki i porady
Pozdrawiam wszystkich


sobota, 25 października 2003, 17:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
tez duzo bawiłem sie z DC10+ ale nigdy tak nie miałem. A od zawsze tak masz czy zainstalowałes to i od razu taki psikus???

Tak naprawde niewiem co to moze byc ale jesli Ci sie to zrobiło a nigdy wczesniej tak nie miałes to moze karta sie zwaliła albo moze jak to bywa w komputerze wystarczy odinstalowac i zainstalowac ja jeszcze raz :)


sobota, 25 października 2003, 17:41
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Kod:
tez duzo bawiłem sie z DC10+ ale nigdy tak nie miałem. A od zawsze tak masz czy zainstalowałes to i od razu taki psikus???


Tak od razu po zainstalowaniu mam z nią ten problem



Kod:
Tak naprawde niewiem co to moze byc ale jesli Ci sie to zrobiło a nigdy wczesniej tak nie miałes to moze karta sie zwaliła albo moze jak to bywa w komputerze wystarczy odinstalowac i zainstalowac ja jeszcze raz


Wykluczam i jedno i drugie gdyż wydaje mi się że jak by była uwalona to problem byłby bez względu z jakiego źródła zgrywam sygnał a instalacje i próby były przeprowadzane począwszy od Win98SE przez WinMe,Win2000 aż po WinXP, wszędzie występuje ten sam problem.
Mało tego powiem więcej by było ciekawiej podczas zgrywania sygnału z TVSAT mam np. włączony Nero i nagrywam w nim CD i żadnej klatki mi nie zgubił przy ustawieniu rozdzielczości na 768 / 576 oraz bitrate na 6000 normalnie rewelacja tylko, dlaczego taki problem z kasetami nagranymi w VHS.
Już zaczynała mi się nasuwać odpowiedź typu:
VHS jest słabszej jakości i zacząłem kombinować by go troszkę poprawić (wzmocnić) puszczając sygnał na przykład przez TV, ale gubi klatki nadal (może sygnał idzie w TV przelotem przez złącza bez żadnej ingerencji elektroniki). Czy ktoś zna jakieś urządzenie które można by było wstawić po drodze z magnetowidu do DC10+


niedziela, 26 października 2003, 10:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
i tak masz super bo tylko gubi klatki. U mnie w momencie podlaczenia kamery wywala sie caly system i restartuje sie samoczynnie,a jak podlacze przed startem kompa to dostaje komunikat ze system nie moze sie uruchomic i ekran pozostaje czarny.Probowalem na 98.
na xp w momencie instalacji karty komunikat o niezgodnosci i po zawodach.Natomiast zgrywanie zdjec jest ok
kamera sony trv 22se widzi kompa ale komp jej nie oszalec
pzdr
xrut


poniedziałek, 27 października 2003, 20:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Skoro z DVD zgrywasz bez problemu to raczej nie jest to wina karty. Pewnie używasz tego samego gniazda do podłączenia zarówno kamery, magnetowidu i DVD, a więc też nie jest to wina gniazda (gdybyś jednak używał różnych RCA/SVHS to spróbuj na tym samym co DVD). Ja ze swego doświadczenia to mogę powiedzieć dwie rzeczy. Z jedną to się pewnie połowa Forum nie zgodzi, ale wiele problemów pojawia się na płytach z VIA i dodatkowo jeszcze z AMD :( Druga sprawa to taka, że karta DC10+ jest stosunkowo wrażliwa na jakość sygnału - używane kasety, brudne głowice - powodują, że gubią się klatki. Pytanie co oznacza u Ciebie "notorycznie"? Jeśli jest to 1-2 klatki na minutę to nie ma tragedii - nie będzie tego widać, gorzej jak masz np. 70 klatek na minutę pogubionych. Na tę drugą ewentualność może wskazywać fakt, że nie pomaga Ci nawet zmiana rozdzielczości czy bitrate'u.


wtorek, 28 października 2003, 08:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post gubienie klatek
Ja jestem początkującym urzytkownikiem i nie wiem jak zobaczyć czy gubi klatki. Napisz jak to się objawia.


środa, 29 października 2003, 14:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Dobry soft przy zgrywaniu podaje ilość zgubionych klatek. Natomiast jak to się objawia? Na obrazie widoczne są przerwy w odtwarzaniu, zacięcia. Gubienie małej ilości klatek nie jest bolesne i zdarzać się może choćby z winy taśmy, która jest zużyta i praktycznie przy np. 10 zgubionych klatkach na 10 minut nie będzie tego widać, chyba że będą to kolejne 10 klatek, wtedy w pewnym momencie obraz Ci się "zamrozi" na niespełna pół sekundy.


środa, 29 października 2003, 19:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post Problem z raidem
Przykro mi to powiedziec ale bedziesz musial zrezygnowac z raidu. Na tej plycie i jej podobnych znajduje sie konroler raid firmy promise ktory jest podlaczony przez magistrale pci . Przez pci pracuje tez pinnacle . Wiec gdy uzywasz obu urzadzen pracujacych przy duzym obciazeniu magistrali w jednym czasie (AVI) wystepuje miedzy nimi konflikt tzn. raz jedno raz drugie urzadzenie probuje wyszarpnac sobie jak najwiekszy kawalek przepustowosci pci , ktora w danej chwili obciazona jest prawie w 100 %. I stad sie biora twoje zgubione klatki lub zklocenia przy zgrywaniu materialu. Jest to przypadlosc przynajmniej deoch modeli pinnacla dc 10 i studio deluxe... GG 4931323 .

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


środa, 29 października 2003, 20:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Po intensywnych testach mogę stwierdzić ze wypowiedz Matrixa cyt. -
Cytuj:
"karta DC10+ jest stosunkowo wrażliwa na jakość sygnału - używane kasety, brudne głowice - powodują, że gubią się klatki".

jest jak najbardziej trafna karta pinnacla gubi klatki w zależności od jakości kasety VHS.
Gorszej jakości kaseta wiąże się z dużą ilością zgubionych klatek na sekundę a materiał zgrany na nowiutką taśmę i zgrany tą kartą do komputera sporadycznie gubi klatki jest to 1 klatka na np. 10 - 15min.

Co do wypowiedzi Bueno to może było by twoje stwierdzenie jak najbardziej wiarygodne gdyby nie fakt, że jak pisałem wcześniej z DVD i TVSAT jest wszystko super, więc jak to się ma do twojej diagnozy? Czyżby bardziej obciążona była magistrala PCI podczas zgrywania z kaset VHS jak z ww. źródeł?

By zgrać te moje starsze archiwa będę musiał kupić coś innego od Pinnacla DC10+.
-mocno zastanawiam się nad Canapusem ADVC50 - ponoć rewelacja? Hmmm zobaczymy.

Wielkie dzięki wszystkim.
pzdr
Dzidek


niedziela, 2 listopada 2003, 13:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post Raid
Po rezygnacji z raidu dolegliwosci zwiazane ze zrzutem materialu nie istnieja nawet przy kiepskim jakosciowo materiale z wyjatkiem mechanicznego uszkodzenia tasmy.

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


poniedziałek, 3 listopada 2003, 02:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
BUENO jakie wyłączenie RAID'a proponujesz całkowite wyłączenie poprzez od instalowanie urządzenia z systemu czy może odpięcie dysków twardych wystarczy?


poniedziałek, 3 listopada 2003, 11:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post 
Wylacz tylko w biosie z systemu nie musisz odinstalowywac a dyski podlacz do standardowego kontrolera na plycie...

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


wtorek, 4 listopada 2003, 01:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL