Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 06:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Poradźcie proszę czy ta karta sprawdzi się do montażu video z wykorzystaniem Mercury Engine CUDA z AP CS 5.5 ? Padła mi GTX 570 z której byłem zadowolony. Ta powinna być wydajniejsza.
Porówanie:

NVIDIA Card
Number of CUDA Cores
Size of Power Supply
Memory Type
Memory Interface Width
Memory Bandwidth GB/sec
Graphic Clock Speed
Processor Clock

GTX 570 480 550 watt DDR5 320 Bit 152 GB/s 732 MHz 1464 MHz
GTX 1060 1280 400 watt GDDR5 192 bit 192 GB/s 1506 MHz 1708 MHz



https://www.x-kom.pl/p/320896-karta-gra ... gddr5.html

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 21 sierpnia 2018, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Zakupy teraz to troszeczkę loteria :) na horyzoncie RTX2080/Ti więc troszeczkę na rynku wtórnym się zamiesza... kup coś przejściowo na keplerze lub maxwelu... choć fermi jest chyba najlepsze pod CS5-CS6...(nie wiem jak z sterownikami czy nowe jeszcze obsługuja fermii) a jak już się rynek ustabilizuje to taniej znajdziesz coś lepszego... lub kiedyś tutaj był spec od tych spraw - pytaj go na priv'a...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


wtorek, 21 sierpnia 2018, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 793
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Star napisał(a):
Poradźcie proszę czy ta karta sprawdzi się do montażu video z wykorzystaniem Mercury Engine CUDA z AP CS 5.5 ? Padła mi GTX 570 z której byłem zadowolony.


Jeśli potrzebujesz budżetowo poradzić sobie z tą przykrą sytuacją i masz robotę - to bierz i się nie zastanawiaj.
Chyba, że planujesz w ciągu najbliższego pół roku czy roku budować nowy komputer - to ewentualnie coś z wyższej półki, co przełożysz do nowego pieca.
Jeśli nie, to samo CS 5.5 i pewnie procesor jaki masz i tak mocniejszą kartę zduszą. Używki to teraz strach brać. O spadku cen marzą wszyscy - oprócz producentów i sprzedawców. Ceny RTX są zaporowe.

Star napisał(a):
Ta powinna być wydajniejsza.


Do podglądu, czy do eksportu? Co masz na myśli?

Do eksportu h264 masz "wetknięty" w Premierkę darmowy Voukoder?
EDIT
Ach, mój błąd. Sprawdziłem, że autor podaje że Voukoder od cs6 w górę.


środa, 22 sierpnia 2018, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj odbieram tą kartę. Mam sporo pracy więc zależy mi na czasie.
Koduję Adobe Media Encoderem, nie wiem, czy można wykorzystać Mercury engine przy kodowaniu w CS 5.5.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 22 sierpnia 2018, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Założyłem nową kartę graficzną, zainstalowałem najnowszy sterownik, wprowadziłem nazwę karty do cuda_supported_cards.txt ale niestety wspomaganie Mercury engine za pomocą karty mam nieaktywne. Co mi możecie poradzić ?. Może starszy sterownik a może coś innego ?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 22 sierpnia 2018, 18:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 793
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Znajdź w katalogu głównym Premiery GPUSniffer.exe
Otwórz na prawach administratora okno Wiersza Poleceń.
Przeciągnij GPUSniffer.exe do okna WP i uruchom (Enter).
Pokaż mi zrzut ekranu całego raportu GPUSniffera.

Po użyciu Sniffera sprawdź, czy wsparcie cuda jest dostępne.


środa, 22 sierpnia 2018, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Jak będę w domu spróbuję zadziałać według podpowiedzi i dam znać.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 08:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Poczytałem trochę o tym GPUSniffer.exe i chyba wiem, do czego zmierzasz. Podejrzewasz, że nazwa karty którą wpisałem nie jest identyczna z tą która jest na odczycie urządzenia. Problem w tym, że ja przed wpisem nazwy karty do cuda_supported_cards.txt upewniłem się co do nazwy i to dwutorowo.
1. Za pomocą programu GPU-Z.0.7... uzyskałem prawidłową nazwę karty
2. Z menagera urządzeń - karta graficzna - właściwości - szczegóły tam też pojawiła się nazwa identyczna z tą którą pokazał program GPU-Z.0.7...
Wątpliwości można było jedynie mieć co do spacji, ale ta druga metoda pozwoliła mi na skopiowanie nazwy i wklejenie do cuda_supported_cards.txt
Pomimo tego problem nadal występował.
Oczywiście spróbuję również wykorzystać GPUSniffer.exe - zobaczymy.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 793
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
To musi działać, moja pomoc polega na szukaniu przyczyny.
Nie wiem, co powoduje, że Premiera nie widzi karty.
Nie tyle chodzi o literówkę, choć i to może się zdarzyć.
Sniffer jest narzędziem wykrywania karty, chcę ustalić czy ją prawidłowo wykrywa, przy okazji zobaczę wersję sterownika, i to, czy jest możliwy
konflikt z inną gpu - nie wiem jaki masz procesor.
Nazwa w supported_cards też musi być taka, jaką wykrywa Sniffer.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
OK to dobrze. Udostępnię po południu odczyt - dzięki

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Chyba, że wpisałeś z "NVIDIA" :) gpu sniffer podaje nazwę właściwą do wprowadzenia (w twoim przypadku powinno być tylko "GeForce GTX 1060", jeżeli wpis jest ok - to (teoretycznie) problemem może być compute capability - 570 to wersja 2.0, 1060 to wersja 6.1, lub nie obsługiwana wersja sterownika CUDA...
Z ciekawości sprawdziłem u siebie ale na GTX 960 4GB, AP CS5.5 obsługuje bez problemu 960...
QB


Załączniki:
w7sniffer.jpg
w7sniffer.jpg [ 96.81 | Przeglądane 16 razy ]

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0
czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Wpisałem bez NVidia gdyż wszystkie pozostałe nazwy w cuda_supported_cards.txt również nie zawierały nazwy producenta i to było by nielogiczne. Natomiast bardzo jestem ciekaw diagnozy po udostępnieniu mojego odczytu GPUSniffer.exe. Czuję się jak przed wizytą u lekarza który zinterpretuje moje zdjęcie roentgenowskie :D

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 793
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
No, to wpadłem... Nie mam białego kitla. :lol:
Nie mam też konkretnego pomysłu, staram się kierować jakąś metodyką.
Przeszukałem net - znalazłem wątek z AP CS5.5 i GTX 1070. Karta działa.
Wspomaganie GPU jest. Jest tam inny problem z transferem dysków.
https://forums.adobe.com/thread/2471399
Sam wsadziłem GTX 1050 do komputera z AP CS6 - wspomaganie działa.
W czym tu jest problem? Szukajmy, co trzy głowy to nie jedna.
Życie nauczyło mnie, że czasem wadzi jakiś duperel, który wydaje się
banalny jak się go już namierzy. Pozostaje cierpliwa metodyka
i szukanie diabła w szczegółach.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 16:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
Dostałem taki odczyt:

Obrazek


Załączniki:
CUDA.jpg
CUDA.jpg [ 89.69 | Przeglądane 17 razy ]

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.
czwartek, 23 sierpnia 2018, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 793
Post Re: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5 ?
I to jest ten niewielki krok dla komputera, a milowy dla ludzkości.

Załącznik:
Sniffer.jpg
Sniffer.jpg [ 166.89 | Przeglądane 26 razy ]


Nieprawidłowa nazwa karty w pliku cuda_supported_cards.txt

Wpisz prawidłową, czyli

GeForce GTX 1060 6GB

i myślę, że teraz wspomaganie już będzie.

EDIT
Oczywiście jeszcze raz po zmianie nazwy użyj Sniffera.


czwartek, 23 sierpnia 2018, 18:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL