Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 05:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 ADVC 100 a ADVC 50 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post ADVC 100 a ADVC 50 ?
Mam pytanie do wszystkich znawców tematu, czym się różnią od siebie te konwertery poza tym, że ADVC 100 jest zewnętrznym ADVC 50 wewnętrznym urządzeniem i że ADVC100 ma wyjścia ang-cyf a ADVC50 nie ma.
Pytam, bo mam problemy z przechwytywaniem gorszej jakości obrazu z VHS moją kartą Pinnacle DC10+ i rozważam kupno któregoś z wymienionych konwerterów Canapusa.
Bliższy kupna jest mi ADVC50 (ze względu na jego niższą cenę), czym ewentualnie moglibyście mnie nakłonić do zmiany zdania na rzecz ADVC100 (500zł różnicy w cenie to nie tak mało, zważywszy ze nie nabywam tych urządzeń do celów zarobkowych tylko do zarchiwizowania w postaci cyfrowej- DVD - posiadanej kolekcji kaset VHS).

pzdr
Dzidek


sobota, 1 listopada 2003, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Główną i najważniejszą różnicą są wyjścia.
Dokładną specyfikację masz na:
http://www.canopus-uk.com/US/Products/index/products_advc.asp
Jeśli będziesz wprowadzał tylko materiał do komputera to 50 w zupełności Ci wystarczy.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


sobota, 1 listopada 2003, 13:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Canopus
Całkowicie zgadzam się z moim przedmówcą. Ponadto ADVC 50 można montować także jako PCI oraz jako osobne urządzenie w kieszeni 51/2.Ja mam podłączone w kieszeni. Mimo początkowych problemów w tej chwili chodzi ok. Popatrz na link http://www.digit.pl/artykuly/33834.html.Pozdrawiam


sobota, 1 listopada 2003, 20:17
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Buba, jako że jesteś użytkownikiem ADVC50 pytanie moje zabrzmi:
czy przy zgrywaniu z kaset VHS gorszej jakości przytrafiają się gubione klatki?
Proszę o szczerą odpowiedź gdyż poważnie zastanawiam się nad kupnem tego konwertera.

pzdr
Dzidek


niedziela, 2 listopada 2003, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Nie ma możliwości gubienia klatek. Materiał jaki podajesz nie ma znaczenia, czy jest to VHS czy Beta zawsze kodowanie będzie odbywało się tak samo. To jak będzie wyglądał materiał końcowy zależy tylko od magnetowidu na jakim odtworzysz kasety i oczywiście od jakości tego co masz na kasecie zapisane.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


niedziela, 2 listopada 2003, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zaraz zaraz...
nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale czy chcesz muerte przechwytywac obraz przy pomocy konwertera advc50...??? i to w polaczeniu z karta dc10+...???
jezeli dobrze zrozumialem, to niestety nie bedzie to mozliwe. konwerter ten tylko i wylacznie konwertuje sygnal analogowy na cyfrowy. nie ma mozliwosci przechwytywani syganlu bezposrednio przez advc50. konwerter ten przydalby ci sie tylko wtedy gdybys w kompie mial zlacze cyfrowe i chcial przechwytywac sygnal analogowy. jest on tak jakby zewnetrznym urzadzeniem, co wskazuje fakt ze mozemy go zamontowac w 5.25" i zasilac go bezposrednio z zasilacza atx. tak samo wyglada sprawa z advc100. on tylko i wylacznie konweruje sygnal a nie sluzy do przechwytywania.
tak wiec, jezeli dobrze zrozumialem, advc50 nie przyda ci sie w ogole.


niedziela, 2 listopada 2003, 14:59
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Cytuj:
zaraz zaraz...
nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale czy chcesz muerte przechwytywac obraz przy pomocy konwertera advc50...??? i to w polaczeniu z karta dc10+...???


tak chcę ale w połączeniu z Fire Wire które mam na karcie Audigy2 a DC10+ ma służyć mi jako analogowe wyjścia TV (bo tylko do tego się nada no ewentualnie sprzedać i kupić wtedy ADVC100)


poniedziałek, 3 listopada 2003, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a plyte glowna na jakim masz chipsecie?


poniedziałek, 3 listopada 2003, 09:06
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Moje zestawienie to:

ECS - K7VTA3 z Raid (VIA KT333 & 8233A )
Athlon XP2000+
768 MB Ram (333MHz)
Asus v 7100 Deluxe GeeForce 2 MX200
Audigy 2
2 * HDD 60 GB (Seagate baracuda IV 7200 rpm 2MB bufor )
2 * HDD 80 GB (Seagate baracuda V 7200 rpm 2MB bufor )
Pinnacle sdudio dc10 plus
Nagrywarka CD-RW
Nagrywarka DVD-RW


poniedziałek, 3 listopada 2003, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.

Zapomnij o wykorzystaniu wyjść analogowych karty DC10+, wiąże się to z przeliczaniem całego materiału. Przechwytując po FW otrzymujesz DV 720x576, a DC 10+ to MJPEG 768x576. Możesz tak robić, ale to strata czasu i jakości.
Stawiam na ADVC-100

Pozdrawiam
Jacek.


poniedziałek, 3 listopada 2003, 12:11
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Cytuj:
zważywszy ze nie nabywam tych urządzeń do celów zarobkowych tylko do zarchiwizowania w postaci cyfrowej- DVD - posiadanej kolekcji kaset VHS).


Tak jak w cytacie pisze moje nastawienie to zapisać posiadane archiwa VHS na DVD a jak się trafi sporadycznie jakiś znajomy by mu zrobić materiał na VHS to jakoś to zmęcze :D

pzdr
Dzidek


poniedziałek, 3 listopada 2003, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Miałem podobny dylemat co do treści postów,ale obecnie postawiłem na Canopusa ale ADVC 1394 z wejsciem analogowym razem a AP.6,5
od niedawna używam tej karty.jestem zadowolony.POZDROWIENIA


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no to wydaje mi sie ze na takiej konfiguracji advc-50 moze troche "glupiec".
tak jak napisal matek najlepszym rozwiazaniem byloby chyba zastosowanie advc1394 ewentualnie advc100.


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:24
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2003, 13:49
Posty: 26
Post 
Przecież ADVC100 potrzebuje również FireWire więc jak może nie głupieć skoro różni się tylko wyjściami od ADVC50

pzdr
Dzidek


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no ja wiem to z doswiadczenie ze advc-50 wspolpracujac z plytami pod athlony dziala nie do konca prawidlowo. zreszta jakis tydzien temu bylo o tym na forum.
z advc-100 nie ma natomiast najmniejszych kloptow.


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:48
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL