Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 10:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 SAA7130 TV Card, a kasety VHS 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 października 2020, 21:17
Posty: 4
Post SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Dzień dobry,
W końcu udało mi się dotrzeć do momentu kiedy rozpocząłem projekt pt. "Pozamieniam swoje kasety VHS na wersję cyfrową". Przygotwania trwały dłuuuuuuugooooo... Ale do rzeczy.
Tak naprawdę znalazłem zakupioną kiedyś, kiedyś kartę telewizyjną, która w systemie przedstawia się jako SAA7130 TV Card. Wiem, że jak ją kupowałem to w zestawie był do niej taki kabelek z podczerwienią i pilot. Oczywiście tych elementów zestawu jeszcze nie zlokalizowałem. Pewnie w pudełku były jakieś sterowniki, a być może nawet jakiś program do montażu video, ale tego już taki pewny nie jestem.
W czym temat? Zainstalowałem kartę tv do komputera stacjonarnego. Karta jest na złączu PCI. Posiada kilka wejść i wyjść, m.in. wejście video - żółty chinch oraz wejście dźwięku w formie gniazda minijack. Ma też wyjście dźwięku też w postaci minijack, ale to już jakby nieistotne teraz.
Podłączyłem zatem swój odtwarzacz VHS/DVD LG model V180 do karty tv w komputerze. Żółty kabel video do żółtego złącza video w karcie tv. Dźwięk prawy (czerwony) i lewy (biały) połączyłem przejściówką wejście 2x chinch, wyjście 1x minijack do gniazda Audio In w karcie tv.
Posiadam również program CyberLink Power Director. Tam w zakładce Capture jest kilka opcji zgrywania obrazu i dźwięku. Niestety aktywne są: mikrofon, zewnętrzny lub optyczny odtwarzacz, nagrywanie ekranu, analogowy sygnał tv. Ani opcja druga i czwarta nie pozwalają na zgranie materiału. Myślałem żeby połączyć odtwarzacz VHS przez kabel anteny, gdyż w karcie też mam takie wejście. I być może wtedy poprzez analogowy sygnał telewizyjny dam radę zgrywać materiał z kaset VHS.
Ewentualnie proszę o sugestie co jeszcze źle robię. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Mariusz


poniedziałek, 26 października 2020, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1551
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Karta TV i wszelkie grabery to zlo !!! nic dobrego z tego nie bedzie, a raczej same problemy (chocby z rozsynchronizowanym audio) jesli nie chcesz edytowac a tylko zgrac kup jakas uzywana nagrywarke stacjonarna DVD i na nia zgraj. Ja uzywam Lg RH388H, szukaj ogolnie z seri RH da sie za 100-200 zł kupic, a z karta daj sobie spokoj.


poniedziałek, 26 października 2020, 22:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 października 2020, 21:17
Posty: 4
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Ok, rozumiem. A jeśli chciałbym edytować?


wtorek, 27 października 2020, 21:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
To zaczyna się droga zabawa, gdy chcesz mieć pewność zachowania jakości. Używane:
Canopus ADVC czasem się zdarzy na Allegro.
Kamery z wejściem analogowym. Ja używam Canon HV10.
Nowe i używane karty Blackmagic

Możesz też poszukać w Google - saa7130 tv card video capture software - czyli sterowników do Twojej karty i sprawdzić efekt.

Możesz też poszukać filmowca weselnego w Twojej okolicy. Wielu usługowo digitalizuje stare filmy.

_________________
最诚挚的问候


środa, 28 października 2020, 00:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1551
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
kotin w zasadzie wyczerpal temat, jedyne co moge dodac a w zasadzie zapytac ile masz tych kaset? jesli kilka, zlec komus i zapomnij, jesli wieksza ilosc, wtedy mozna sie zastanowic nad zainwestowaniem w jakis sprzet.


środa, 28 października 2020, 01:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 października 2020, 21:17
Posty: 4
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Dziękuję za wyjaśnienie tematu. Kaset mam niespełna sto więc trochę tego materiału jest.
Natomiast poszukałem sterowników i nawet jakiegoś oprogramowania do mojej karty tv. Efekt jest następujący. przez kabel chinch video niestety obrazu nie widać. Przez chinch audio (czerwony i biały) dźwięku nie słychać. Ale jak podłączyłem kabel antenowy z odtwarzacza do karty tv w komputerze znalazł obraz i to jak na domowe warunki uważam, że bardzo dobrej jakości. Więc jakieś światełko w tunelu jest.
Kłopot obecnie to dźwięk. Wpinam przewody audio w gniazdo audio:
- w karcie tv
- mikrofonowe
- wejście dźwięku na płycie głównej
i niestety tutaj klapa. Z tej strony nie słychać...
nawet już drugim kablem audio łączyłem myśląc że ten pierwszy może być uszkodzony.
I taka to oto historia... Jak zwykle pod górę.


środa, 28 października 2020, 01:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Czyli to problem ze sterownikami. Poczytaj z ciekawości jak walczyli z tym problemem ludzie już w dawnych czasach: :D
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1247819.html
Wtedy, w czasach Windowsa XP się mogło udać. Teraz pobawiłem się systemem podpowiedzi Google i... szacowna ta wyszukiwarka sama z siebie uzupełnia okienko szukania wersem - drivers Windows 7. Czyli wtedy pojawiła się bariera i ludzie masowo wpisywali takie pytanie. Jak sam widziałeś na stronkach ze sterownikami napisali że nawet do Windows 10. Napisali. Nie będę przytaczał powiedzonka o tym co było napisane na płocie i co z tego wyszło. :mrgreen:
Walcz dzielnie. Może jakieś sterowniki pozwolą na zobaczenie i usłyszenie przez chinche? Może tu będą? Jak nie, to wracamy do poprzednich, zazwyczaj drogich propozycji.
Są też inne, o których niewiele wiem. Może tylko tyle że na słowo grabber, nóż mi się w kieszeni otwiera i dlatego tych nowych modeli nie znam. Tylko zeby była jasność. Podaję LINK, ale nie polecam. Polecam rozwiązania z postu wyżej.

_________________
最诚挚的问候


środa, 28 października 2020, 09:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1551
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
kotin, nawet jesli uda sie zainstalowac, to jednak przeczuwam nastepne problemy, to nie jest dobre rozwiazanie.


środa, 28 października 2020, 20:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 października 2020, 21:17
Posty: 4
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
kotin, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przeczytałem podany temat. Posprawdzałem. Część linków już racji wieku nie działa, ale to zrozumiałe. Te, które jeszcze są niestety nie działają.
A w ogóle dzięki za spore wsparcie Tobie ale i innym forumowiczom. Będę próbował, może się uda. A jak nie to znajdę inny sposób. Ale fajne jest to, że są gdzieś ludzie, których nie znam, a jednak zainteresowali się moim niewielkim kłopotem. Wracacie wiarę w ludzi. Dzięki...


środa, 28 października 2020, 20:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1551
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Sprawdzilem, czy jest gdzies dostepna jeszcze karta Canopusa, niestety u nas nie(znaczy jest chyba jeden model bodaj 700 ale za jakies chore pieniadze) Mialem ADVC 100, to bardzo dobre urzadzenie, co wazne, nie rozsynchronizowuje audio podczas zgrywania, jesli zgrasz przez jakas stara karte TV, to na 99% po przy zgrywaniu bedziesz mial rozjechany dziwek z obrazem (predzej lub pozniej) o jakości nie wspomne.
Jak pisalem, nie walcz z ta karta bo i tak nic dobrego z tego nie bedzie, szczegolnie jesli masz tyle kaset, wiem co mowie, bo ladnych pare lat pracowalem w TV kablowej na VHS/SVHS przeszedlem cala droge od analogu do cyfry, wiec jakies tam doswiadczenie mam, po raz kolejny powtarzam to zle rozwiazanie, jesli chcesz bez problemow z przyzwoita jakoscia zarchwiizowc te kasety, ale to twoj wybor.


środa, 28 października 2020, 22:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: SAA7130 TV Card, a kasety VHS
Można spokojnie poczekać na okazję na OLX/ Allegro. Pojawiają się karty Canopus ADVC i kamery z wejściem analogowym. W tej chili widzę tylko drożyznę:
https://www.creativetools.pl/blackmagic-design-decklink-mini-recorder.html?Waga&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
+
https://www.amazon.com/GANA-Composite-Converter-Adapter-Supporting/dp/B01L8GG6PW/ref=sr_1_10?dchild=1&keywords=analog+to+digital+video+converter&qid=1604050940&sr=8-10
Ewentualnie
https://www.creativetools.pl/blackmagic-design-intensity-pro-4k.html?Waga&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
Trzeba by dopytać, czy to taki kommplet?
Obrazek
Trzeba jednak szukać na bieżąco.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 30 października 2020, 12:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL