Teraz jest poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 11:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 kamera SVHS a karta graficzna 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2003, 21:51
Posty: 2
Lokalizacja: Katowice
Post kamera SVHS a karta graficzna
Witam

Proszę o pomoc

Posiadam kamerę analogową Panasonic NV-VS7 (SVHS-ET)

Chciałbym połączyć ją z komp. przez kartę graficzną.

Zastanawiam się nad Radeon 9200 HiS Excalibur 128 MB DVI + VIVO

Czy to jest dobry wybór (w cenie do 500zł) i czy ktoś pracował na tej karcie (jakieś uwagii)? Może inny producent?

Jakie oprogramowanie polecacie do zgrywania materiału?


piątek, 7 listopada 2003, 22:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
A co Ty właściwie chcesz robić ze zgranym materiałem?? Bo jesli myślisz choćby o półprofesjonalnej obróbce to zapomnij o tego rodzaju kartach - musisz wydać nieco więcej pieniążków by być zadowolonym z efektów.


sobota, 8 listopada 2003, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Mam ten sam problem.

i na forum uzyskałem częściową odpowiedż, że jakość zgrywanego materiału przez kartę graficzną zależy od jakości podzespołów użytych w obwodach wejściowych karty.
Może ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat jakości zgrywanego materiału przez w/w Radeona?

Pozdrowienia

_________________
Stanisław


sobota, 8 listopada 2003, 08:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jakość zgrywanego materiału zależy od bardzo wielu elementów, a jeszcze bardziej od ich współpracy ze sobą. Zgrywanie materiału przez kartę graficzną VIVO czy tuner TV to wg mnie porażka, to jak skanowanie negatywów przy pomocy skanerka za 200 zł... no niby można, ale... to jedna wielka PORAŻKA. Chcesz mieć jakość - musisz płacić!!


niedziela, 9 listopada 2003, 00:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2003, 21:51
Posty: 2
Lokalizacja: Katowice
Post 
Dzięki za odpowiedzi

1. Materiały, które zgromadziłem na kasetach chciałbym przenieść na twardziela, nanieść jakieś drobne korekty(np. napisy) i zarchiwizować na CD

2. Jak duża jest strata jakości i na czym ona polega przy wykorzystaniu karty graficznej (np. obniżenie ostrości, barw, zakłócenia) ?


niedziela, 9 listopada 2003, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Witam.

Wnioskując z wypowiedzi Matrixa, zgrywać materiał na dysk należy za pomocą karty wideo, a czy z dysku na kasetę można zgrywać przez kartę graficzną? Skoro obraz odtwarzany np. media playerem na ekranie telewizora jest dobrej jakości?

Pozdrowienia

_________________
Stanisław


niedziela, 9 listopada 2003, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Jeśli jakość materiału na telewizorze Cie satysfakcjonuje to nic nie stoi na przeszkodze żeby "pomiędzy" kartą graficzną a tv wpiąć magnetowid i nagrać wszystko na taśmę. Będzie to dokładnie ta jakość jaką uzyskałeś na tv.
Jeśli chodzi o stratę jakości przy digitalizacji przez VIVO to zależy to od wykorzystanej karty i jakości kodeka. Ciężko określić czy jakość będzie ona zadowalająca, trzeba zdigitalizować materiał i zobaczyć samemu czy jest się zadowolonym z efektu. Każdy ma inne potrzeby.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


niedziela, 9 listopada 2003, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Zgrywanie z kompa na magnetowid nie jest problemem (jak wspomniał Bartolo) - to co widać na ekranie czy na TV zostanie nagrane w takiej jakości (a nawet nieco słabszej bo VHS ma stosunkowo niską rozdzielczość) - jeśli na ekranie jest OK to i na kasecie nie będzie gorzej niż inne tego rodzaju nagrania. Problem rodzi się na etapie zgrywania - słaba jakość zgranego materiału = słaba jakość wyjściowa czyli inaczej mówiąc/pisząc będzie gorzej niż było. Żeby tego uniknąć trzeba niestety odżałować trochę pieniążków i albo zakupić stosowną kartę wideo (do liniowej lub nieliniowej obróbki) lub powierzyć materiał komuś kto taką kartę posiada. Jeśli chcesz dodać napisy, dorobić przejścia między ujęciami, wyciąć zbędne sceny to korzystając z kart VIVO czy tunerów TV widać będzie znaczną różnicę pomiędzy tym co wgrałeś a tym co otrzymałeś po obróbce. Warto wydać parę groszy (np. na DC10+ Pinnacle'a) by móc się cieszyć efektami własnej pracy.


poniedziałek, 10 listopada 2003, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Witam.
Dziękuję za rozwinięcie tematu. Bardzo minie to oświeciło.

Pozdrowienia

_________________
Stanisław


poniedziałek, 10 listopada 2003, 19:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL