Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 11:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Problem z Pinnacle DC30+ 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z Pinnacle DC30+
Witam i proszę o bardzo pilną pomoc. Mianowicie mam w/w kartę i jestem z niej bardzo zadowolony, lecz teraz zmieniłem płytę główną i procesor i pojawił się błąd podczas otwierania systemu. Pracuję na Windowsie 98se a nowy procesor to Pentium 4 2,6 800MHz (szyna 200Mhz), płyta główna Abit IC7 na Intelu 875P. Wyskakuje błąd msgrv - error - o ile nie przekręciłem dokładnie nazwy błędu. Zauważyłem że gdy zmienię częstotliwość taktowania procesora z 200 na 100Mhz jest wszystko Ok. Jest to napewno błąd jakiegoś sterownika karty bo po jej wyciągnięciu jest wszystko OK. Nie wiem czy może przejście na windows 2000 coś pomoże?
Co robić. Pożyczyłem od kolegi celerona 2600 (100MHz) i o dziwo też nie idzie na nim.
Proszę o szybką odpowiedź.

Zdesperowany posiadacz DC30plus. :cry: :cry: :cry:


piątek, 28 listopada 2003, 21:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Może spróbuj windowsa 2000
chociaż sterowniki są prawie takie same. Nie wiem ale chyba są urzyytkownicy Dc30+ którzy majątobie podobny sprzęt (całkiem niezły komp!!!) :wink:


piątek, 28 listopada 2003, 23:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jak już słusznie zacząłeś kombinować nie obędzie się bez doświadczeń. Sprzęt żeby działał poprawnie wymaga wielu współpracujących ze sobą komponentów zarówno sprzętowych, jak i programowych. Ja po wielu pierepałkach z przecudnymi konfiguracjami widzę u ciebie potencjalne przyczyny problemów w płycie Abita (miałem dwie i obie niestety sprawiały wiele problemów, szczególnie ze sprzętem Pinnacle), chipset 875 (jakoś nie mam o nim dobrego zdania, bo nawet skaner Musteka na nim głupieje). Co do MHz - jakie masz pamięci?? Ponadto przetaktowanie FSB odbija się na częstotliwości PCI, więc może tu leży kundel pogrzebany.


piątek, 28 listopada 2003, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam 4x 256 DDR Pc400 dual, procesor pracuje na 13x200MHz ale PCI i AGP jest taktowane dokładnie tak samo jak przy 100MHz. Poza tym Celeron pracował na standardowej częstotliwości 100MHz i też wywala błędy(mnożnik 26x100). Mam pytanie czy ktoś pracuje na procesorze P4 533 lub 800Mhz i na karcie DC30plus na windowsie 98 lub 2000 i czy chodzi wszystko OK??


piątek, 28 listopada 2003, 23:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Nie wiem co o tym myśleć ???
Dokładny komunikat błędu to błąd msgsrv32. Próbowałem teraz zainstalować kartę na Windowsa 2000 v.5.00.2195 i wszystko przebiegało Ok aż do momentu gdy po naciśnięciu, że sterowniki nie sązgodne z certyfikatem nie można było znaleść pliku dc30.inf. Podałem ścieżkę i w odpowiedzi dostałem komunikat, że Kontroler multimedia video nie został poprawnie zainstalowany. Restart i powtarza się to w kółko. Chyba że ja coś źle robię w instalacji tej karty bo w opisie instalacji pisze:


Cytuję po angielsku:

a) Now select the MIRODC30.INF file, click on the "Open" button and then the "OK" button. Windows 2000 reports that miroVIDEO DC30, Motion JPEG Capture/Codec Board was found. Click on the "Next" button to install the drivers. Windows 2000 reports that the drivers are not certified and asks if you like to continue the installation.Click "Yes" now. Then the drivers will be installed. Finally click on the "Finish" button.
b) Start the Windows 2000 Explorer and change into the setup directory on your DC30 series CD-ROM. Run the DC30 series Setup. A Messagebox appears and asks if you like to cancel the installation. Click the "No" button, otherwise the installation of the DC30 series software will be cancelled. Now select the type of setup and click on the "Next" button. Please click on the "finish" button after the installation of the DC30 series software. The DC30 series is installed for Windows 2000 now.
c) In case of problems during the installation of DC30 series, we recommend to disable the plug & play feature in the BIOS of your system

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w punkcie b). chodzi mi o to że najpiert coś wcisnąć cancel potem no potem next i finish i ma być OK.
O co tu chodzi może tu robięjakiś błąd?????
Sterowniki w wersji 1,42 więc OK.

Help :( :( :( :(


sobota, 29 listopada 2003, 03:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dc30
Mam dc30 i miałem podobny problem z win98 se ale go wykryłem.
1.Wersja sterowników to 1.41 bo 1.42 bardziej pasuje do win 2000 (na nim aktualnie pracuje i jest wszystko ok)
2.Po tym jak wywali komunikat o błędach w czasie bootowania należy wcisnąć pomiń i w windowsie 98 wejść do panelu sterowania ,do urządzeń i uaktualnić jeszcze raz sterowniki wskazując mu plik rozpakowany na dysku twardym (nie z cd-romu), powinno być ok.
Nie wiem jedynie dlaczego nie można nagrać jednego pliku o długości 100 min bez dzielenia go na kawałki, mimo że mam win 2000 i ntfs to dalej program w wersji 1.42 nagrywa tylko do wartości 1,98 Gb.
Mam P4 2,4 Gb i 1 Gb RAM, GF4 650/XP, MSI 845 PE MAX i WIN 2000 i XP.
Pozdrawiam


niedziela, 30 listopada 2003, 23:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post Re: dc30
Andrzejos napisał(a):
(...)Nie wiem jedynie dlaczego nie można nagrać jednego pliku o długości 100 min bez dzielenia go na kawałki, mimo że mam win 2000 i ntfs to dalej program w wersji 1.42 nagrywa tylko do wartości 1,98 Gb.(...)
I dlatego lubię DC10+, niby tylko działa z softem Pinnacle, ale nie ma problemów. A w Twoim przypadku wynika to z zastosowanej przez Pinnacle technologii. Ja pamiętam jaki szum podniósł się na wszystkich forach jak tylko ogłoszono koniec DC10+... i co??... Pinnacle pociągnęło produkt. Z DC30 była cisza więc obecnie nie dziwią mnie problemy użytkowników tych kart (stare sterowniki działały pod W2k). Niestety musisz pogodzić się z takim, a nie innym działaniem softu.


poniedziałek, 1 grudnia 2003, 01:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Witam
Dziwna rzecz. Załozyłem dzisiaj zamiast procesora Celeron 2600, Celerona 2000 i działa wszystko super. O co w tym wszystkim biega? Jedyną różnicą przecież jest tu tylko mnożnik 2600 ma 26x100MHz a w 2000 - 20x100MHz.


niedziela, 7 grudnia 2003, 00:29
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL