Teraz jest piątek, 21 września 2018, 23:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak zgrać film z miniDV do komputera? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrać film z miniDV do komputera?
Witam,

Mam prośbę ogromną. W kwestii obróbki video jestem całkowitym amatorem, więc liczę, że ktoś może podsunie mi jakiś link, lub wyjaśni w łopatologiczny sposób jak zgrać film do komputera.
Od czasu do czasu pożyczam od kolegi kamerę miniDV. W jaki sposób można zgrać film z kamery do komputera? Jaką kartę kupić? Video? Telewizyjną? Jestem kompletnie zielony, a kamerą kręcę tylko jakieś imprezki okolicznościowe (rodzinne) dwa, trzy razy do roku. Chciałbym wtedy zgrać te filmiki na dysk.
Wiem jak z pliku video zrobić płytkę VideoCD, mam jedynie problem ze zgraniem materiału z kamery. Co mam kupić? Dzieki za pomoc i wyrozumiałość.

pozdr
Jarek


niedziela, 7 grudnia 2003, 12:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Jak zgrać film z miniDV do komputera?


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 01:12 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 7 grudnia 2003, 17:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jeśli masz dostęp do kamery miniDV, więc samo narzuca się obrabianie materiału cyfrowego (DV), choć chyba wszystkie kamery mogą wypuścić sygnał analogowy. Zgrywanie sygnału cyfrowego (DV) ma taką zaletę, że nie tracisz na jakości (choć tu trzeba wziąć pod uwagę wymagania sprzętowe), a wadą jest duże zapotrzebowanie na wolne miejsce na dyskach i odpowiednia wydajność podsystemu dyskowego. W przypadku obróbki analogowej musi nastąpić proces konwersji, który wpływa na jakość obrazu, ale jednocześnie zgrany materiał zajmuje znacznie mniej miejsca. W tym miejscu rodzi się pytanie co z tym chcesz robić dalej? Nie wydaje mi się jednak by jakikolwiek sens miała obróbka analogowa, więc pozostaje ci cyfrowa, a do tego potrzebujesz albo prosty kontroler FireWire lub jakąś bardziej zaawansowaną kartę (ale znacznie droższą). Poza kartą potrzebować będziesz softu - tu polecam wersje demo Pinnacle czy Ulead, które pozwolą ci się zorientować, który ci bardziej odpowiada. Poza sprzętem i softem potrzebujesz w miarę dobrago sprzętu, odrobiny czasu i wyobraźni.

A linka nie ma co podsyłać - pobuszuj po serwisie to dużo się dowiesz.


poniedziałek, 8 grudnia 2003, 23:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 grudnia 2003, 20:00
Posty: 93
Post 
jama3 napisal
kupujesz kontroler FW jakikolwiek i oprogramowanie zobacz dział oprogramowanie
i zadna karta wideo nie jest potrzebana

a wlaśnie kupiłem jakiegokolwiek Minta i mam VP-D20 i g.....
karta nie widzi kamery albo odwrotnie !!!


piątek, 12 grudnia 2003, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
do kol. jam3!!!
Nie wprowadzaj w błąd nieświadomego, początkującego amatora montazu. Port USB mimo ze coś można nim przesłać z kamery niemniej jednak NIE NADAJE SIE do tego celu. Jakość tak przesłanego materiału na HDD jest nie do przyjęcia nawet dla najbardziej liberalnego gustu.

do kol. pionaj!!!
potwierdzam, kupujesz jakikolwiek kontroler FireWire i zgrywasz. Ale pod jednym warunkiem. Kupujesz w 100% SPRAWNY kontroler i w 100% SPRAWNY kabelek. Miałem rózne kontrolery m.in. Minta. Chodził wyśmienicie i był b. tani, kosztował ok 60zł.


do kol. Jarka P.!!!
poczytaj forum, dowiesz sie WSZYSTKIEGO co Ci jest potrzebne aby zacząć montować filmy na kompie. Wystraczy skorzystać z wyszukiwarki.


piątek, 12 grudnia 2003, 11:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 grudnia 2003, 20:00
Posty: 93
Post 
Krisss
a jak miałeś Minta to widziany był w systemie jako NEC 1394 ?
no i z jakiego softu korzystałeś ?
pozdr


piątek, 12 grudnia 2003, 11:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Tak, ponieważ Mint jest producentem kontrolera jako całości, natomiast NEC to chipset.
Jeśli kontroler lub kabelek jest sprawny to każdy soft go widzi.
Ja sprawdzałem na Ulead Video Studio, Ulead Media Studio, Vegas Video, PowerDirector. Zawsze było OK.
Spróbuj włożyć kontroler do innego slota PCI, wymień kabel, sprawdź wszystko na jakimś innym kompie - jednym słowem pokombinuj troche.


piątek, 12 grudnia 2003, 12:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 grudnia 2003, 20:00
Posty: 93
Post 
Krisss
pytanie czy moja kamera(samsung VP-D20) jest sprawna ??
a ty jaką masz ??


piątek, 12 grudnia 2003, 12:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Nie jestem jasnowidzem, nawet jeśli Ci sie tak wydaje. Skąd mam wiedzieć czy Twoja kamera jest sprawna....
Ja mam SONY Digital 8 i żadnych problemów.


piątek, 12 grudnia 2003, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 01:13 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 12 grudnia 2003, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
i oprócz 100% hardweru musisz mieć kamerkę właczona w pauza nagrywania lub otwarzania tak jest u mnie(canon 500i)

1) w mojej SONY TRV235 nic takiego nie trzeba robić

l nie działasz z akumulatora tylko kamerka musi być podłaczona do sieci

2) moge działać z akumulatora również

i na dodatek jeszcze (jak nie miałes tego aktywnego albo przez nioerozwage nie zminiłeś tego) uaktywnić wyjście/wejscie przy pomocy softu kamery

3) uaktywniłem co prawda wejście DV ale do zgrywania na HDD wcale to nie jest potrzebne
[/i]


piątek, 12 grudnia 2003, 14:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 01:14 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 12 grudnia 2003, 16:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 grudnia 2003, 20:00
Posty: 93
Post 
Krisss
a jednak 8O
dzięki za wszystkie rady
to była jednak wina kamery konkretnie portu DV
po wymianie w sklepie nowa działa i wszystko jest ok
a ja cały hepy :lol: :wink:


piątek, 12 grudnia 2003, 21:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja mam SONY TRV 345 i zgrywa bez niczego, zadziałało od razu po podłączeniu
i z akumulatorka i bez włączania pauzy
jak widzać zależy od kamerki


wtorek, 6 stycznia 2004, 16:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post canon mv750i + adobe premiere pro 1.5
czy komus sie udalo polaczyc te dwie rzeczy w praktyce? czy moeze nie ma mozliwosci?


czwartek, 11 listopada 2004, 16:20
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL