Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 06:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 aver tv98 capture w/vcr problemy z kompem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2003, 20:32
Posty: 1
Post aver tv98 capture w/vcr problemy z kompem
Witam.

Mam karte aver tv98 capture w/vcr oryginalna z oryg sterownikami,
komputer z duronem 1giga, plyta via, karta graficzna vidia tnt 32 Mb, ram 512,win98.
po instalacji sterownikow system melduje ze jest ok.
po zainstalowaniu programu aver media nastepuje zawieszenie sie kompa i nie dizlala nawet ctrl alt del.
myslalem ze to moze blad instalacji albo jakis konflikt.Poniewaz bardzo mi zalezy na zgraniu kilku filmow z kamery svhsc wiec postawilem caly system na nowo lacznie z formatem dysku.Nic to nie dalo.
postawilem jeszcze raz tym razem na xp efekt taki sam.zablokowanie kompa.
powrocilem do win98.Sciagnalem kilka programow wspolpracujacych z moja karta.Niestety po zainstalowaniu kazdy ale to kazdy program sie wiesza i blokuje komp.
I niestety nie mam nawet zielonego pojecia co w moim kompie jest nie tak.
jesli mozecie pomoc na odleglosc to pbardzo prosze o te pomoc
J.Turski
xrut


piątek, 19 grudnia 2003, 00:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Spróbuj pokompinować z róznymi slotami PCI, powywalaj dla próby wszystko co zbędne (sieć, dźwięk i inne jeśli masz), powyłączaj w biosie wszystko czego nie uzywasz (porty szeregowe, równoległy, USB itp). Być może jest kjakiś problem z przerwaniami.
A tak na marginesie tuner TV to nie najlepszy pomysł na zgrywanie z kamery analogowej. Już lesze efekty uzyskuje się na karcie graficznej z wejsciem analogowym tzw. VIVO.


piątek, 19 grudnia 2003, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ze slotami kombinowałem przelecialem wszystkie nawet wymienilem miejscami z k.graf. sprobuje jeszcze powylaczac w biosie, a byc moze co dzis mi do glowy wlazlo to sterownik grafiki albo monitora bo przy testowaniu directa 3 proba sie nie powiodla a komp melduje ze awaria ogolna ale dzieki za podwpowiedz o tym biosie.
A chce skorzystac z tej karty bo mam)))))))))))javascript:emoticon(':D')


piątek, 19 grudnia 2003, 18:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: aver tv98 capture w/vcr problemy z kompem
xrut napisał(a):
Witam.

Mam karte aver tv98 capture w/vcr oryginalna z oryg sterownikami,
komputer z duronem 1giga, plyta via, karta graficzna vidia tnt 32 Mb, ram 512,win98.
po instalacji sterownikow system melduje ze jest ok.
po zainstalowaniu programu aver media nastepuje zawieszenie sie kompa i nie dizlala nawet ctrl alt del.
myslalem ze to moze blad instalacji albo jakis konflikt.Poniewaz bardzo mi zalezy na zgraniu kilku filmow z kamery svhsc wiec postawilem caly system na nowo lacznie z formatem dysku.Nic to nie dalo.
postawilem jeszcze raz tym razem na xp efekt taki sam.zablokowanie kompa.
powrocilem do win98.Sciagnalem kilka programow wspolpracujacych z moja karta.Niestety po zainstalowaniu kazdy ale to kazdy program sie wiesza i blokuje komp.
I niestety nie mam nawet zielonego pojecia co w moim kompie jest nie tak.
jesli mozecie pomoc na odleglosc to pbardzo prosze o te pomoc
J.Turski
xrut


http://www.aver.com/

nie bardzo rozumiem
czy program zainstalował się poprawnie czy nie?(piszesz po zainstalowniu)
bo jeśli porawnie i zwiech następuje kiedy próbujesz uruchomic kartę
jakoś mi dziwnie wygląda, że to możę być problem zasilacza

albo osławionego via(jakis konflikt)

powyżej masz link do strony producenta karty moze cos tam znajdziesz a jak znasz angielski napisz do nich

choć jestem zdziwiony ,że masz takie problemy
sam mam podobnego avera tylko z radiem i mikrofonem do konferencji
i na starym kopie i na aktualnym nie mam(miałem) problemóóóóóóów

ps. ta karta była jedna z przyczym ,że nie przesiadłem się na XP z me


wtorek, 23 grudnia 2003, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
instaluje sie poprawnie zarowno stery jak i sam program a system nie widzi ani nie zglasza zadnych konfliktow.
komp sie wiesza po otwarciu programu.program sie otwiera i po kilkunastu sekundach caly system wisi.na xp to samo.Mało tego kazdy program wspolpracujacy z karta aver zachiwuje sie w ten sam sposob .Instalacja bez zarzutu program startuje po uruchomieniu i zawisa


wtorek, 23 grudnia 2003, 18:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Anonymous napisał(a):
instaluje sie poprawnie zarowno stery jak i sam program a system nie widzi ani nie zglasza zadnych konfliktow.
komp sie wiesza po otwarciu programu.program sie otwiera i po kilkunastu sekundach caly system wisi.na xp to samo.Mało tego kazdy program wspolpracujacy z karta aver zachiwuje sie w ten sam sposob .Instalacja bez zarzutu program startuje po uruchomieniu i zawisa


jak masz jakiegos znajomego
spr. u niego
ale u takiego co nie ma płytky VIA(po prostu kiedys cos słyszałem ,że starsze plytki Via stwarzały rózne problemy) czy karta jest ogólnie sprawna
ewentualnie flasz BIOS-u do najnowszego jaki znajdziesz na str.producenta płyty głównej
ewentualnie zasilacz(moze nie wyrabiać dodatkowego zapotrzebowania na energie) powyjm. wszystko z kopa co można np. jak masz dwa dyski zostaw 1 odłacz jakis napęd optyczny(oczywista karte muz. zostaw)
ewentualnie pełna reinstalka sys.( o ile tego nie robiłeś)
i 1. program jaki wgrasz to do avera

choć moge się mylić dla mnie gł. podejrzanym jest płyta główna
a potem zasika,a na końcu uszkodznie karty

mozna ewentualnie zamiast org. sterów z płytki sprawdzić inne choć ihmo jakby to był softowy zwis to byś miał niebieski ekran

a taka blokada (tylko twardy reset pomaga)wygląda na cos hardwerowego
cos się przegrzewa cos nie styka, brak mocy zasilacza itd

jak możesz wyjmij wszystko co masz w slotach i na ide i wsadz jeszcze raz(jesli nie pomoże -to i nie zaszkodzi)


środa, 24 grudnia 2003, 10:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja bym podejrzewał najzwyklejszą rzecz na świecie... czyli konflikt między tą konkretną płytą główną a tym konkretnym tunerem TV. Otóż sam miałem kiedyś podobną sytuację z tunerem Pinnacle PCTV Pro, gdzie moja płyta główna blokowała dźwięk z tunera TV. Myślałem, że tuner szlag trafił więc pożyczyłem od kumpla Avera - miałem efekt taki jak u Ciebie - po włączeniu softu komp się blokował... na amen. Wypróbowałem jeszcze inny tuner - to samo - po włączeniu softu komp umierał :( . Sprawdziłem wszystkie trzy tunery na innym kompie i działały prawidłowo. Sprawa była dziwna bo płyta Asusa, nie najgorsza (P4PE) a tu taka dupa. Kombinowałem podobnie jak Ty, sprawdziłem wszelkie możliwe warianty i nic. W końcu się poddałem i... kupiłem nową płytę (inny model Asusa) i używam swojego starego tunera do dziś i to z zadowoleniem :).


piątek, 26 grudnia 2003, 13:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL