|
Teraz jest piątek, 6 grudnia 2019, 07:27
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 czy tylko fire wire ?
Koledzy ,mam uszkodzone gniazdo fire wire w kamerze a naprawa jest b.kosztowna ,czy jest inny sposób a nie poprzez fire wire przeżucenie materiału do komputera celem edycji itd. ?
|
piątek, 26 grudnia 2003, 21:19 |
|
 |
Matrix
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22 Posty: 662 Lokalizacja: 3miasto
|
Oczywiście - pożycz od kogoś kamerę ze sprawnym wyjściem FW 
|
sobota, 27 grudnia 2003, 03:25 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Na to sam wpadłem........ ale dzięki że chciało Ci się pisać.
Z tego co poczytałem na formum to problem załatwi karta wideo ,przy założeniu że moje gdniazdo S-video działa Czy tak ? Czy przerzuce potem materiał tez z kompa na kamerę ?
|
sobota, 27 grudnia 2003, 10:44 |
|
 |
Dariusz Nawrat
Stary wyjadacz
Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32 Posty: 156 Lokalizacja: Kaczyce
|
 Jaką masz kamerę
Jesli masz kamerę z wejściem S-Video i kartę graficzną z TV-Out to nie powinno być problemu (jeszcze musisz podłączyć się z dźwiękiem poprzez wyjście w karcie muzycznej i wejście mikrofonowe jeśli i je posiadasz u siebie w kamerze).
_________________ Pozdrawiam
dnc
Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
|
niedziela, 28 grudnia 2003, 10:29 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Dziękuje za podpowiedź
Jak możesz to napisz jeszcze :
czy jakość przerzuconego materiału na komputer będzie porównywalna z fire wire ?
czy tą sama droga można przerzucić przetworzony materiał z komputera na kamerę ?.
|
niedziela, 28 grudnia 2003, 23:02 |
|
 |
jam3
Aktywny bywalec
|
Ostatnio edytowano wtorek, 16 listopada 2004, 23:53 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz
|
poniedziałek, 29 grudnia 2003, 10:42 |
|
 |
Matrix
Aktywny bywalec
|
Porównywalna jak cyfrówka z analogiem ?? - czyli nie porównywalna! TO chyba chciałeś napisać, trzeba to sobie wyjaśnić, bo kolega Aleks może nie zdawać sobie sprawy z istotnych ograniczeń. Otóż, jeśli chcesz to zrobić jednorazowo to owszem zaproponowane rozwiązanie przez kartę wideo i gniazdo S-VHS może być użyteczne. Jednak za samą kartę wideo też trzeba zapłacić, a wykorzystywanie tunerów TV czy kart graf. VIVO mija się raczej z celem.
Tak więc nie wiem czy bardziej opłacalne będzie naprawienie gniazda w kamerze (wtedy będziesz obrabiał materiał DV, bez utraty jakości) czy inwestycja w kartę wideo (raczej chyba bez sensu w przypadku karty analogowej, lepiej naprawić kamerę) czy posługiwanie się półśrodkami (S-VHS i karty VIVO), gdzie nie będziesz raczej usatysfakcjonowany efektami. Poza pierwszym wariantem oba następne wnoszą element kompresji, który wpływa na kolejne "przegrywania" materiału, a więc na jego jakość.
Dlatego napisałem na początku o wykorzystaniu innej kamery, bo to jedyne rozsądne rozwiązanie bez wydawania kasy. W drugiej kolejności sugerowałbym ci naprawienie jednak tego gniazda. Jeśli kamera nie jest na gwarancji to daj ją do serwisu niefirmowego (Panasonic czy SONY każą sobie płacić niezłą kasę, to samo może zrobić w mniejszym serwisie za 10% ceny od gigantów).
|
poniedziałek, 29 grudnia 2003, 11:02 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Wielki dzięki za informacje ,juz wiem na czym stoję. Kamerę mam na gwarancji ale serwis twierdzi że uszkodzenie nastąpiło na skutek "czynników zewnętrznych" i za naprawę chcą 1600 zł ( połowa wartości kamery !!) Na razie czekam na odpowiedź ( juz czwarty tydzień ?!!) z biura Głównego Dystrybutora ( odwołałem się od decyzji serwisu) Jak możesz podpowiedz jakiś dobry "nie firmowy" serwis kamer jvc
Pozdrawiam
|
poniedziałek, 29 grudnia 2003, 21:07 |
|
 |
Matrix
Aktywny bywalec
|
Serwisu żadnego Ci nie polecę, bo sam korzystałem z usług jednego i byłem zadowolony (przez wiele lat z różnego rodzaju sprzętem), ale niestety facet poszedł z torbami i go nima.
A co do FireWire to czy to Ci wogóle działało?? Ja bym szedł w zaparte, że nie używałeś i ta wada musi być fabryczna... no chyba że samo gniazdo nosi ślady zniszczeń lub gniazdo wyrwane (niestety takich kitów im wtedy nie wciśniesz).
|
poniedziałek, 29 grudnia 2003, 22:35 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|