Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 17:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 czy tylko fire wire ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post czy tylko fire wire ?
Koledzy ,mam uszkodzone gniazdo fire wire w kamerze a naprawa jest b.kosztowna ,czy jest inny sposób a nie poprzez fire wire przeżucenie materiału do komputera celem edycji itd. ?


piątek, 26 grudnia 2003, 21:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Oczywiście - pożycz od kogoś kamerę ze sprawnym wyjściem FW ;)


sobota, 27 grudnia 2003, 03:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Na to sam wpadłem........ ale dzięki że chciało Ci się pisać.
Z tego co poczytałem na formum to problem załatwi karta wideo ,przy założeniu że moje gdniazdo S-video działa Czy tak ? Czy przerzuce potem materiał tez z kompa na kamerę ?


sobota, 27 grudnia 2003, 10:44
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post Jaką masz kamerę
Jesli masz kamerę z wejściem S-Video i kartę graficzną z TV-Out to nie powinno być problemu (jeszcze musisz podłączyć się z dźwiękiem poprzez wyjście w karcie muzycznej i wejście mikrofonowe jeśli i je posiadasz u siebie w kamerze).

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


niedziela, 28 grudnia 2003, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuje za podpowiedź

Jak możesz to napisz jeszcze :
czy jakość przerzuconego materiału na komputer będzie porównywalna z fire wire ?
czy tą sama droga można przerzucić przetworzony materiał z komputera na kamerę ?.


niedziela, 28 grudnia 2003, 23:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano wtorek, 16 listopada 2004, 23:53 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 29 grudnia 2003, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Porównywalna jak cyfrówka z analogiem ?? - czyli nie porównywalna! TO chyba chciałeś napisać, trzeba to sobie wyjaśnić, bo kolega Aleks może nie zdawać sobie sprawy z istotnych ograniczeń. Otóż, jeśli chcesz to zrobić jednorazowo to owszem zaproponowane rozwiązanie przez kartę wideo i gniazdo S-VHS może być użyteczne. Jednak za samą kartę wideo też trzeba zapłacić, a wykorzystywanie tunerów TV czy kart graf. VIVO mija się raczej z celem.

Tak więc nie wiem czy bardziej opłacalne będzie naprawienie gniazda w kamerze (wtedy będziesz obrabiał materiał DV, bez utraty jakości) czy inwestycja w kartę wideo (raczej chyba bez sensu w przypadku karty analogowej, lepiej naprawić kamerę) czy posługiwanie się półśrodkami (S-VHS i karty VIVO), gdzie nie będziesz raczej usatysfakcjonowany efektami. Poza pierwszym wariantem oba następne wnoszą element kompresji, który wpływa na kolejne "przegrywania" materiału, a więc na jego jakość.

Dlatego napisałem na początku o wykorzystaniu innej kamery, bo to jedyne rozsądne rozwiązanie bez wydawania kasy. W drugiej kolejności sugerowałbym ci naprawienie jednak tego gniazda. Jeśli kamera nie jest na gwarancji to daj ją do serwisu niefirmowego (Panasonic czy SONY każą sobie płacić niezłą kasę, to samo może zrobić w mniejszym serwisie za 10% ceny od gigantów).


poniedziałek, 29 grudnia 2003, 11:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wielki dzięki za informacje ,juz wiem na czym stoję. Kamerę mam na gwarancji ale serwis twierdzi że uszkodzenie nastąpiło na skutek "czynników zewnętrznych" i za naprawę chcą 1600 zł ( połowa wartości kamery !!) Na razie czekam na odpowiedź ( juz czwarty tydzień ?!!) z biura Głównego Dystrybutora ( odwołałem się od decyzji serwisu) Jak możesz podpowiedz jakiś dobry "nie firmowy" serwis kamer jvc

Pozdrawiam


poniedziałek, 29 grudnia 2003, 21:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Serwisu żadnego Ci nie polecę, bo sam korzystałem z usług jednego i byłem zadowolony (przez wiele lat z różnego rodzaju sprzętem), ale niestety facet poszedł z torbami i go nima.

A co do FireWire to czy to Ci wogóle działało?? Ja bym szedł w zaparte, że nie używałeś i ta wada musi być fabryczna... no chyba że samo gniazdo nosi ślady zniszczeń lub gniazdo wyrwane (niestety takich kitów im wtedy nie wciśniesz).


poniedziałek, 29 grudnia 2003, 22:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL