Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 08:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 WinFast 2000 XP-kłop. ze zgrywa. do AVI, duże pliki pow. 2GB 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 14 stycznia 2004, 02:13
Posty: 7
Lokalizacja: okolice Ulana woj. lubelskie
Post WinFast 2000 XP-kłop. ze zgrywa. do AVI, duże pliki pow. 2GB
Posiadam tyner TV marki WinFast 2000 XP, mam kłopoty ze zgrywaniem do AVI. VirtualDub nie wykrywa karty TV jako urządzenia przechwytującego. :-( A jezeli nagrywam przez program dołączony do karty PVR i wybieram wielkość okna, kodek do zgrywa mi do AVIków, które zajmują olbrzymie wielkości (powyżej 2 GB) 8O
Mało tego, obraz cholernie klatkuje.
Do jasnej cholera, co mam robić ?
Mam sprzęt AMD 2,4GHz, 256MB RAM (333), MSI K4AV, MSI GF4 MX440 AGP x8, Maxtor 120GB 7200ogr. 2MBc, a i co najwazniejsze myszka ze skrolem !!

Obiecuje jak mi nie pomożecie, to nic sobie nie zrobie ale dalej bede musiał z tym żyć cholerstwem.
Hmmmm....
A może zmienic karte na AverMedia ?? Moze puźniej najpierw musze się uporać z tą.

Dzięki wszystkim z GÓRY !! !! !!

_________________
-------------------------------------------------
Mój GG: 1566781


piątek, 16 stycznia 2004, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
przy wlasciwosciach zgrywania ustaw jakis kodek zamiast zrzucac "uncompressed"


piątek, 16 stycznia 2004, 00:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cyt: "a i co najwazniejsze myszka ze skrolem !! "
Fajnie, że są jeszcze ludzie z takim poczuciem humoru!!!
myszka ze skrolem i jeszcze są jakieś problemy - bardzo dziwne:)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 8O :)
Ale tak na poważnie to jeśli chcesz zbgrywać przez virtual duba, to piwinieneś ściągnąć Video Capture WDM Driver - coś takiego było kiedyś
na stronach wszechwładnego Microsoftu!
Wtedy virtual dub powinien widzieć ten tuner - należy tylko dobrać odpowiednio kodek (może być np. Mjgeg, może bezstratny Hufyuv) do zgrywania i powinno być ok.


piątek, 16 stycznia 2004, 12:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Nie nagrywaj w pełnej rozdzielczości PAL, a np. w 1/2 PAL. Inna sprawa to odpowiednie ustawienie kodeków, ale to raczej będziesz musiał sam dojść drogą prób i błędów do właściwej konfiguracji - ja ani nie znam dokładnie tego Twojego tunera, ani nie wiem co i jak masz ustawione.


piątek, 16 stycznia 2004, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cyt: "nie nagrywaj w pełnej rozdzielczości PAL, a np. w 1/2 PAL"
w taki spobós stracisz linie nieparztyste, albo parzsyste, a więc zapewne
nieco z jakości filmu.
Więc nie rozumiem dlaczego polecasz nagrywanie w takiej rozdzielczości - przecież komp sobie z tym bez problemów poradzi! [w dodatku w zestawie
jest przecież myszka ze skrolem :)].
Potem i tak można zmniejszyć rozdzielczość i jest 1/2 PAL, ale lepszej
(jak sądzę) jakości.
[/u]


piątek, 16 stycznia 2004, 14:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ten ostatni post był mój, ale mnie coś wywaliło i jest jako gość.
Teraz przynajmniej będzie wiadomo kogo objechać, jeżęli się przypadkiem pomyliłem z tą rozdzielczością!
pozdro


piątek, 16 stycznia 2004, 14:51
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 14 stycznia 2004, 02:13
Posty: 7
Lokalizacja: okolice Ulana woj. lubelskie
Post Dzieki ale...
Przeszły mnie dreszcze i proszę o jeszcze !!

ZAZNACZAM ze całą stanowczością, że komputer nie dostałem na komunii i nie wiem co się z czym je. Kompa mam już 7 lat i nic co "komputerowe" nie jest mi obce. :-)

Wybieram, kodeki po koleji, mawet gdy biore kodeki np: XviD to i tak wybiera (chyba) opcje bez kompresji, bo zajmuje dużo.

Sprubuje z VirualDub-em w połączeniu z tym drugim programikiem.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i prosze o kolejne spostrzeżenia, uwagi i rady.

_________________
-------------------------------------------------
Mój GG: 1566781


sobota, 17 stycznia 2004, 01:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
xvid/divx to silna kompresja, watpie by twoj procesor wyrobil w real time zgrywanie + jednoczesna kompresja jednym z tych kodekow. jesli chcesz miec material w dobrej jakosci i ma malo zajmowac to czeka cie 2 etapy. 1 zgrywanie przy niewielkiej kompresji (plik bedzie duzy), 2 to kompresowanie tego co zgrales np.xvidem


sobota, 17 stycznia 2004, 10:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Anonymous napisał(a):
Więc nie rozumiem dlaczego polecasz nagrywanie w takiej rozdzielczości - przecież komp sobie z tym bez problemów poradzi!

Komp może tak, ale nie znam karty TV, która pozwoli zrzucić materiał w pełnym PALu, bez gubienia klatek. I właśnie dlatego sugeruję 1/2 rozdzielczości, oczywiście ze stratą na jakości, ale za to przy pełnej płynności, a to chyba lepsze.
Jeśli ktoś zgrywał (a nie jedynie czytał instrukcję) przy pałenym PALu na tunerze TV lub karcie graficznej VIVO to niech poda modele - ja będę nieco mądrzejszy, a innym może się to też przydać.


sobota, 17 stycznia 2004, 21:56
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 14 stycznia 2004, 02:13
Posty: 7
Lokalizacja: okolice Ulana woj. lubelskie
Post Problem nie razwiązany
Dorwałem Video Capture WDM Driver, zainstalowałem i co ? i NIC !!
Virtual Dub , dalej nie widzi sprzetu. Zaczyna mnie to irytowac. Wiem ze najlepiej zgrywac w malej kompresji, a pozniej obrabiac obraz i dzwiek, ale jaki kodek wybrac ??
Dzieki wszystkim za udzielanie się !

_________________
-------------------------------------------------
Mój GG: 1566781


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 01:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A może spróbuj zgrywać przez Video-in z pakietu ATI Multimedia Center?
Pakiet ten można ściągnąć ze stron ATI (http://www.ati.com).
Programem video-in możesz zgrywać np. do MPEG-2, co redukuje znacznie
wielkość otrzymanego pliku.
Posiadasz dosć mocny procesor, więć powinien sobie poradzić ze zgrywaniem do MPEG-2 praktycznie w pełnym PALU-u bez gubienia klatek.

trochę info: http://divx.pl/articles.php?id=29
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=

A to do anonymousa: mam dośc słabego kompa (ATHLON 1GHz, 128 MB DDR ), ale virtual dubem zgrywałem bez gubienia klatek w pełnym PALU!
- jest to oczywiście kwestia kodeka - przy używaniu HUFFYUV praktycznie żadna klatka nie została zgubiona - oczywiście otrzymywałem materiał
o kolosalnych rozmiarach. Podobnie powinno być przy użycie kodeka
MJPEG, ale tego jeszcze nie sprawdziłem.

w razie poptrzeby mogę jednak przesłać działające Video Capture WDM Driver - chodzi mi o produkt Micro-softu.

moye GG: 1072948


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 10:53
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 14 stycznia 2004, 02:13
Posty: 7
Lokalizacja: okolice Ulana woj. lubelskie
Post A co zduzymi materiałami do zgrywania...
Czes Wam wszystkim !
Jestem, "dźwięczny", za wszystkie odpowiedzi, ze wszyscy chcą mi pomóc.
W moich planach jest nie tyle też, a raczej nagrywanie dłógich materiałów z kamery (90min i nawet wiecej). Tak wiec nie chce aby plik zajmował ponad 2GB, bo to jest chyba bariera pliku AVI przy FAT32.
Czy jak nagram w rozwodnionym MJPG to czy nie zajmnie mi powyzej 2GB 90minutowy materiał ??
Dzieki jeszcze raz z góry za odpowiedzi.
pozdrawiam

_________________
-------------------------------------------------
Mój GG: 1566781


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: A co zduzymi materiałami do zgrywania...
SajGoN napisał(a):
Czes Wam wszystkim !
Jestem, "dźwięczny", za wszystkie odpowiedzi, ze wszyscy chcą mi pomóc.
W moich planach jest nie tyle też, a raczej nagrywanie dłógich materiałów z kamery (90min i nawet wiecej). Tak wiec nie chce aby plik zajmował ponad 2GB, bo to jest chyba bariera pliku AVI przy FAT32.
Czy jak nagram w rozwodnionym MJPG to czy nie zajmnie mi powyzej 2GB 90minutowy materiał ??
Dzieki jeszcze raz z góry za odpowiedzi.
pozdrawiam


fat32 to max 4GB

najlepsza kompresja do jakości daje divix
4 GB w AVI(DV)
to 192MB w mpeg1
a divixe 90 MB(oczywista w naj jakości)

ps. zgrywając film avi(DV) nie powinieneś się przejmować program zgrywający
sam podzieli ci film na pliki 4GB
czyli zamiast 1 pliku z 1 godz czy xx min filmem bedziesz miał kilka plikow
np
test
test001
teast002


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 15:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 14 stycznia 2004, 02:13
Posty: 7
Lokalizacja: okolice Ulana woj. lubelskie
Post VirtualDub widzi karte
Spoko gość jakim jest Rumbi77 wysłał mi programik, aby VirtualDub widział moją karte tj. Winfast 2000 XP.
Teraz można powiedzieć, ze zaczynam przechwytywać. Nie jestem kompletnie zielony w tym ale wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne, za ktore wielkie dzieki.

jakby ktos mial taki sam problemik, to moge wyslac stery i opis na maila.

Pozdrawiam 8)

_________________
-------------------------------------------------
Mój GG: 1566781


środa, 21 stycznia 2004, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
podłącze się pod pytanie bo mam problem z tym samym tunerem/
Dlaczego ta karta zachowuje się tak dziwnie tzn. jak zgrywam przy pomocy dołączonego do niej programu - Winfast PVR to zamiast nagrywać przez określony czas on (np.3h) to nagrywa od 10do40min max :?
w programie oczywiście zaznaczyłem opcje żeby spokojnie zrzucał film maksymalnie trwający 4godziny :|
A czy wam się dobrze zrzuca filmy z VHS tym programem :?:


niedziela, 8 lutego 2004, 20:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL