Teraz jest sobota, 22 września 2018, 22:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak porządnie zgrać film? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 stycznia 2004, 16:14
Posty: 4
Post Jak porządnie zgrać film?
Niedawno kupiłem nowy komp (ATI Radon Excalibur 9200 VIVO, Athlon XP 2600+, 512 MB RAM, HDD 80GB). Kiedy zgrywam filmy w pełnym plau (32 bity RGBA, 768 x 576), film co jakiś czas skacze (ok. raz na 20-30 s). Filmy zgrywane są z kasety, z kamery Pansonica VX33, podłączonej do karty za pomocą chichy (jeden do przejściówki na kartę[video], drugi do wejścia mikrofonowego [audio]). Używam programu Virtual Dub. Ktoś powie mi, jak zgrać film, ażeby nie skakał, jakiego najlepiej użyć kodeka i programu do zgrywania.

Puzdro.


czwartek, 29 stycznia 2004, 16:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja bym Ci sugerował zmniejszenie rozdzielczości, ale może szczęśliwcy którym udaje się zgrywać za pomocą kart VIVO dadzą ci lepszą radę.


czwartek, 29 stycznia 2004, 20:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 stycznia 2004, 16:14
Posty: 4
Post 
Zmniejszenie rozdzielczości działa, wtedy jest niewystarczająca ilość detali.


czwartek, 29 stycznia 2004, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Cyberlink powerVcr 3.0 lub windvr3.0,co prawda będziesz miał tylko mpeg 1lub 2,a skacze ci bo pewnie od razu kompresujesz do divx??,ale to trochę dziwne bo masz mocny procesor,może zdefragmentuj dysk?


piątek, 30 stycznia 2004, 00:11
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2004, 23:47
Posty: 80
Lokalizacja: Elbing
Post 
Witam
Nie ma sensu zgrywać w pełnej rozdzielczości PAL przez wejście cinch jak i tak potem przycina sie obraz do np.512x384 no chyba że wolisz potem kompresować też w pełnej rozdzielczości.
Ustaw w Virtualdubiemodzie np.640x480 lub 544x416 YUY2 kodek Picvodeo jakość 20 ewentualnie Huffyuf 2.2.0 (ten jest bezstratny)
Potem zkompresuj w GordianieKnocie i tyle
zerknij tu http://www.divx.pl


piątek, 30 stycznia 2004, 12:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 stycznia 2004, 16:14
Posty: 4
Post 
OK. Mam ładniutka próbke obrazu (2 minuty - 120 MB), jak ją skompresować? GordianKnot nie obsługuje plików .mpeg.


piątek, 30 stycznia 2004, 15:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 01:49
Posty: 11
Post 
Obsługuje-robisz piękne Divx-y i Xvidy z plików zgrywanych w locie do Mpeg2.Jednakże karty ViVo są kapryśne tak jak większość KOMBAJNÓW.
Przyczyną drgań (przycięć) może być tło,Wyłącz wszystko w tle Antywirusy,kaaza,itp.Jeśli to nie pomoże to szukaj nowych sterów;
przeważnie orginały z płytki są niedopracowane


poniedziałek, 2 lutego 2004, 00:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Proponuje żebyś zakupił kartę do obróbki video np. Pinnacle DC10 plus. W tej chwili cena tej karty na rynku wtórnym jest bardzo niska a znakomicie spełnia zadania własnie takie jak opisujesz.Posiada sprzetowy dekoder Mjpeg które daje znakomite rezultaty i wspomaga konwersje do cyfry oraz przeliczanie materiału jesli w montazu plik wynikowy zrzucasz spowrotem do AVI.
Pozdrowienia


środa, 4 lutego 2004, 00:03
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL