Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 13:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 FireWire 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post FireWire
Dlaczego materiał zrzucany na komap przez FireWire gubi klatki. Czy to wina kontrolera czy ustawień komputera?


piątek, 23 sierpnia 2002, 08:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post gubione klatki
Cześć!
Dysk lub dyski muszą być 7200 obr/min ATA100 połączone taśmą 80 cio żyłową. No i oczywiście kontroler. U mnie taki system na 4 godz. zgrywania gubi "zero" klatek.


piątek, 23 sierpnia 2002, 12:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post j.w.
Posiadałem starą "sigejtę" ATA66. Nie gubiła klatek.


piątek, 23 sierpnia 2002, 18:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post Re: gubione klatki
daro napisał(a):
Dysk lub dyski muszą być 7200 obr/min ATA100 połączone taśmą 80 cio żyłową. No i oczywiście kontroler.


Nie jest to prawdą !!!
Wcale dysk nie musi miec 7200 obrotow, czy tez chodzic na ATA 100. Musi tylko miec zeczywisty transfer ok 4Mb/s co jest dosc malo jak na dysk i takie transfery majaa juz dosc leciwe dyski.

Przyczyna moze byc inna. Napisz czy ten dysk masz pusty, jesli zapisujesz na dysk systemowy, lub masz juz tam duzo innych danych to sprubuj zrobic defragmentacje i troche go oproznic.

Moze nie masz zaistalowanych sterownikow ATA ?
Albo tez masz wylaczony tryb UDMA, co powoduje drastyczny spadek wydajnosci, poniewaz wszystkie nawet trywialne rozkazy musza byc przetwarzane przez procesor.

Przede wszystkim podaj pelna konfiguracje bo nie napislaes ile masz RAMu ani jaki procesor.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


sobota, 24 sierpnia 2002, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Na wstępie dzięki za zainteresowanie.
Mam 64 MB Ram, Duron 700 MHz, dysk segate 5200. Skąd wziąć te sterowniki ATA i gdzie szukać UDMA - nie wiem czy to jest w standardzie mojego kompa - składałem go w marcu 2000r. czy to już wtedy było w standardzie?


sobota, 24 sierpnia 2002, 14:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To jeszcze raz ja. Jak sprawdzić szybkość zapisywania danych przez twardy dysk? :roll:


sobota, 24 sierpnia 2002, 15:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
I jeszcze raz. Ten dysk ma 20 Gb i jest podzielony na 3 części.


sobota, 24 sierpnia 2002, 16:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Podaj maila to wylse Ci artykul o Dyskach apropos gubienia klatek, opisalem tam jak wlaczyc UDMA.

Sterowniki ATA powinny byc na CD dolaczonym do plyty glownej, jesli nie masz takiej patrz na strony producenta.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


sobota, 24 sierpnia 2002, 20:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do sterownikow UDMA poszukaj na stronach producenta moze beda nowsze anizeli na cd dolaczonym do plyty. Jesli chodzi o UDMA 100 i 7200 to lekka przesada ,na udma 33 i dobrze skonfigurowanym OS bedziesz mial zrzuty bez straty jednej klatki. Predkosc mozesz sprawdzic np HDtach

Pozdrawiam


poniedziałek, 2 września 2002, 15:37
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL