Teraz jest wtorek, 18 września 2018, 21:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Export do MPEG2 z Premiere 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Export do MPEG2 z Premiere
Witam,
Właśnie przesiadłem się z DV500 na DV Raptor RT2 Max, która współpracuje z Adobe Premiere 6,5.
Problem polega na tym, że nie potrafię dokonać eksportu z Timelinu do MPEG2 (DVD), być może nie mam zainstalowanych wszystkich niezbędnych składników softu, oto szczegóły :
przy uruchamianiu Adobe Premiere w oknie wyboru "Avaliable Prersets" są m. innymi następujące opcje:
- Canopus PAL nieaktywne (bez możliwości rozwinięcia)
- DV-PAL :
- DV Raptor - RT PAL
- DV Raptor - RT PAL 16:9

Próbowałem postępować następująco: z Timeline wyeksportować projekt do formatu MPEG2 przez wybór FILE/Export Timeline/Movie , lecz wówczas przy próbie wczytania ustawień LOAD nie ma opcji DVD MPEG2 !!! ( w Pinnaclu mogłem wybrać DVD PAL + Bitrate i kompresję audio ! ). Słyszałem, że Canopus DV Raptor koduje do MPEG2 z prędkością ok. 50 fr/s , chciałbym to uzyskać z Adobe Premiere, lecz nie wiem jak?. Do MPEG2 można zrobić eksport, lecz kodekiem programowym Premiere przez wybór FILE / EXPORT TIMELINE/ADOBE MPEG ENCODER, lecz wówczas kodowanie jest z szybkością około 20 fr/s , co nie spełnia moich oczekiwań. Może ktoś będzie mógł mi pomóc rozwiązać problem.
I jeszcze jedno, gdzie można zdobyć plugin do Adobe Premiere - Title Deko, przyzwyczaiłem się do niego i odczuwam dyskomfort w pracy bez niego.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
:roll:


wtorek, 23 marca 2004, 01:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witaj,

Ja tez słyszałem że Canopus RT 2MAX koduje do MPEG2 z szybkością 50 klatek na sekunde. Niestety ani ja ani nikt z moich znajomych tego nie widział. Tak samo jak nikt nie widział ufoludków(ale podobno istnieją) :D

A plugin Title Deco jest w wersji Adobe Premiere 6.0.

pozdrawiam


wtorek, 23 marca 2004, 10:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Chcąc eksportować materiał do MPEG-2 z Premiere 6.5 przy karcie DVRaptpr RT2 MAX najlepiej jest dokupić program canopusa PRO CODER v.2.0 lub tańszy Pro Coder Express (ok. 400 PLN)
Na szybkim komputerze wygląda to tak:
http://www.bsmultimedia.com.pl/edius/procoder2
kliknij na zdjęcie i powiększ je sobie ....
Szybkość jak widać, ( przy włączonym podglądzie znacznie wolniej) jakość można będzie zobaczyć na targach w Łodzi.
Pozdrawiam.


wtorek, 23 marca 2004, 12:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam,

Dla informacji trzeba jeszcze dodac iż szybkość kodowania Prokodera jest ZMIENNA!
Na początku zwykle jest szybsza by potem zwolnić nawet o połowe.
Zdarzyło mi się zaczynać kodowanie przy 30 klatkach na sekunde a potem zwalniał do 15.
Realne osiągi łącznie z kompem dwuprocesorowym znajdziesz na stronie producenta:

http://www.canopus.us/US/pdf/ProCoderBe ... alysis.pdf

pozdrawiam


wtorek, 23 marca 2004, 13:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Zmienna jest. Ale w bardzo małym zakresie. Jak widać na "screenshotach", szczególnie ten z podglądem gdzie materiał video jest już przeliczony w 2/3 szybkość nadal wynosi 35.371 fps !
No i jeszcze jedno. Plik zostaje zapisany jako program stream, czyli audio+video jako jeden plik MPEG, a nie jak robi to np. karta RT.100 video + audio i to wave !!!(2 oddzielne ścieżki, czyli kicha) Matroxy potrafią eksportowac także do jednego pliku MPEG, ale już tylko przy użyciu programowego LIGOSa... więc nie w RT ! Jeżeli przytaczasz coś ze strony Canopusa to zwróc uwagę na datę, kiedy ten dokument powstał...
Pozdrówka.
Zainteresowanych tą tematyką zapraszam na stoisko nr 40, hala nr 1
Targi Łódzkie 26-28.03.04


wtorek, 23 marca 2004, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Export oddzielnie do video i audio jest lepszym rozwiązaniem. Potem w programie do authoringu możesz np skompresować sam plik audio albo wrzucić jakiś inny. Zresztą tak samo robi to o ile się nie myle DVStorm2.

Odnośnie benchmarków to zwróć uwage iż jest tam dwuprocesorowa maszynka 2x2.4 GHz XEON (osiągi poewnie troche lepsze od twojego P3.2GHz) i max co można na nim osiagnąć to 25 klatek na sekunde przy sredniej jakości.


pozdrawiam


wtorek, 23 marca 2004, 14:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
I tu się mylisz. DVStorm 2 eksportuje do MPEG-2 prosto z time line'a Ediusa lub Adobe zawsze w RT ( jeżeli przyjmiemy, że RT = 1:1 to nawet sporo szybciej..), wg. ustawień użytkownika. Chcesz mieć dźwięk razem z obrazem (program stream)- masz, chcesz osobno - masz osobno. Bez problemu. Szybko i przyjemnie. O jakości nawet nie wspomnę.
Pozdrówka.


wtorek, 23 marca 2004, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post MPEG2
Witam i dziękuję za opinie,
Mam nadzieję,że uda mi się uzyskać szybsze kodowanie, jak narazie stwierdzam, że Canopus DV Raptor koduje wolniej od DV500 DVD. Oczywiście muszę być obiektywny, ma sporo zalet: slow motion rewelacja, niektóre efekty 3d w RT, lecz pod DV500 DVD miałem możliwość robienia lepszych PIP, mogłem np utworzyć owal z cieniem rozmytym, a teraz tylko prostokąt .
Pozdrawiam


wtorek, 23 marca 2004, 19:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re..
Witam,
A co za problem zrobić owal ? Nawet z rozmyciem krawędzi ?
Ludzie, czytajcie instrukcję obsługi i wbudowany w program HELP...
Dla niekumatych z angielskiego polecam tutoriale (można się z nich co nieco nauczyć): http://www.canopus.us/US/support2/support_tutorials.asp
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste"....
Pozdrówka.


wtorek, 23 marca 2004, 21:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post MPEG2
Panie Bogusławie,
Zaskoczył mnie Pan tekstem o niekumatych. :?
Po pierwsze obowiązujące w Polsce prawo wymaga dołączania instrukcji obsługi w języku polskim do sprzedawanych produktów, co nie zawsze jak Pan zapewne wie ma miejsce. Dołącza się instrukcję obsługi w języku polskim do np. haczyka na ręcznik, lecz nie do karty Canopus ale to szczegół.
Tak się składa, że znam trochę angielski, a moja opinia o PIP w Premiere 6,5 z Raptorem wzięła się z praktyki czysto empirycznej, a oto szczegóły:
Otwieram Transitions/Canopus Picture in Picture i mam do dyspozycji następujące ustawienia:
- Position,size,
- Edge,
- Shadow,
- Effect in, out
- Motion Keyframe.
Ustawienia te są proste i jak widać brak w nich niestety ustawień kształtu (ang. shape ). Jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie oświecić.
Pozdrawiam


środa, 24 marca 2004, 00:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Sorki za "niekumatych". Do rzeczy. Efekty PiP canopusa maja bardzo dużo możliwości jak chodzi o ustawienia. Problem tkwi jedynie w tym, że należy doinstalowac z płyty z driverami "3D Picture in Picture".
Wtedy mamy całkowitą kontrole na efektami. Mamy do dyspozycji takie funkcje jak:
-Light and Shadow
-Borders, soft borders, colored border
-Crop
-Position
-Options
-Presets / cała masa gotowych presetów plus możliwość zapisania własnych/
Pozdrówka.


środa, 24 marca 2004, 18:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post MPEG2
Dzięki Panie Bogusławie za podpowiedź.
Spróbuję doinstalować brakujące składniki efektu, chociaż mam spore obawy związane z tym, które składniki instalacyjne są przeznaczone wyłącznie dla Premiere Pro, a które mogą być wykorzystane przez AP 6,5. Kolega informatyk, który instalował mi drivery mówił, że zrezygnował z instalacji jakiegoś jednego pliku instalacyjnego, gdyż to powodowało, że Adobe nie "widział" karty , nie chciałbym czegoś zepsuć.
Pozdrawiam


czwartek, 25 marca 2004, 00:06
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL