Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 23:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 EDIUS + DV STORM 2 PRO PROBLEM!!!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post EDIUS + DV STORM 2 PRO PROBLEM!!!!
no zestawik wogule zachowuje sie jak by nie mial dv stroma nakladajac 2 filtry na 1 sciezke stopuje i zada liczenia a co dv strom w tym czasie robi spi ???? co robie nie tak w ediusie mam zaznaczone praca na dv storm!! podglad mam w kamerze i na tv wiec????? POMOCY !! :evil:


czwartek, 1 kwietnia 2004, 13:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Chociaż miałem niezłego kompa, po kupnie DVStorma2 drugie tyle kasy musiałem włożyć w moderniazację komputera - karta jest wymagająca (jeśli chodzi o pracę w RT). Najważniejsze i przede wszystkim Intel minimum PIV2,4GHz, płyta główna Asus P4P800 (lub wyższe), 1GB RAMU Kingston lub GEIL(najlepiej Dual Chanel), no i jeszcze karta grafiki - minimum ATI Radeon 9600 (lub wyższe).
Z taką konfiguracją Storm chodzi bez większych problemów, a Ediusowi 2 wystarczy do pracy w RT zwykły kntroler FireWire


sobota, 3 kwietnia 2004, 22:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Pierdolicie hipolicie , ediusowi może i wystarczy do pracy zwykły kontroler , ale do tego musi mieć jakiś zajebisty komputer , podam przykład : mam u siebie p4 2.5 ghz ( na asusie ) + 768 ram ( kingston ) + ati radeon 9600 pro , no i niestety : Playback Stopped przy dodaniu większości potrzebnych przy montażu rzeczy . Żeby mieć pewność muszę renderować , a żeby mieć pewność co renderować to muszę najpierw oglądnąć materiał na timeline .Paranoja , jak dla mnie to trzeba
jakiegoś p5, 8 ghz + 3 ghz ramu + jakaś topowa karta . Więc może za dwa lata będzie edius king.
A jak ktoś twierdzi inaczej , to jest cwanym dealerem np. Canopusa , tak jak np. cwanym ( lub raczej niedouczonym ) dealerem matroxa jest jeden gość z Krakowa z zaułka przy Kleparzu.
Pozdrawiam wszystkich fantastów.


niedziela, 4 kwietnia 2004, 11:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tak panowie reklama czyni cuda.
A trzeba było kupić "sprzętówke " Matroxa RT X100 i mamy pewność, iż każdy efekt RT na pewno pójdzie w RT. W przypadku Canopusa nie mamy takiej pewności. W niektórych przypadkach zmusza to użytkowników tej karty do renderingu wszystkich efektów , bo co będzie gdy CPU albo GPU nie "wyrobi się" na którymś efekcie ?

Karty canopusa nie mają sprzętowego wspomagania efektów 3D. Zwykle robi to procek albo karta graficzna. Soft Canopusa nie jest tani , a do tego musimy go wspomagać mega wydajnym kompem.

Odnośnie Ediusa 2.o + FiWi to mam wrażenia takie jak opisane powyżej.
Osławiony "engine" Ediusa nie wyrabia gdy będziemy chcieli zaimportować pliki typu mov (nieskompresowane video). Adobe Premiere od wersji 6 radzi sobie z tym bez najmniejszych problemów.
Gdybyśmy uwierzyli w relame Ediusa i wszystko co tam jest napisane to byłby idealny soft. Niestety "w praniu" wychodzą wady tego programu.
Zupełnym kuriozum jest dodawanie do topowej karty Canopusa Dv Storma Pro programu Edius w wersji LE. Wersja LE jest ograniczona tylko do dwóch ścieżek video !!! Do pełnej wersji musimy dopłacić 1000 zł.
Ale canopus od dawna nie rozpieszcza swoich użytkowników.
Jakby nie konkurencja to ceny byłyby jeszcze wyższe. Cztery lata temu DvStorm kosztował około 16000 zł , a dzisiejszy DV Storm 2 Pro to sprzętowo taka sama karta ! (kto nie wierzy niech sprawdzi daty na samej karcie) .

pozdrawiam


niedziela, 4 kwietnia 2004, 14:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No cóż , po powyższej wypowiedzi dealera matroxa , to chyba się myliłem co do stwierdzenia " niedouczony " . Widzę że pan Piotr rozwija się w dobrym kierunku !!! ( chyba )


niedziela, 4 kwietnia 2004, 16:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Aha , pominąłem jeszcze cwanego dealera Canopusa z Tarnowa , ale jego akurat lubię , i on napewno nie jest niedouczony.


niedziela, 4 kwietnia 2004, 16:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re..
Witam,
Zainteresowanie Ediusem na targach w Łodzi było ogromne co zaowocowało zwiększoną rzeszą jego użytkowników. /nadal się sprzedaje jak świerze bułeczki.../ Program jak każda nowość wymaga dokładnego przestudiowania instrukcji obsługi oraz korzystania w razie potrzeby z wbudowanego "helpa". Jeżeli pojawia się napis "stop because dropped frame" to należy zwiększyć bufor pamięci w programie. Można się także wesprzeć polską instrukcją obsługi. Dla chcących lepiej poznać możliwości tego fantastycznego oprogramowania są prowadzone indywidualne szkolenia zarówno w Beiksie jak i w BSMultimedia. Co do ustawień to mam takie powiedzenie, które powtarzam ostatnio jak mantrę:
JEŻELI WSZYSTKO ZAWIODŁO, PRZECZYTAJ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI !
Pozdrówka.


niedziela, 4 kwietnia 2004, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no dobra. Mam ediusa 2 od kilku dni. Wszystko jest OK ale dlaczego nie wchodza pliki z rozszerzeniem .mov ? Mam sporo animacji w tym formacie i mój kolega też. Czy musze wszystkie przekonwerterować do canopus avi DV ? Dlaczego polska instrukcja jest tak cieniutka ? Jej angielska wersja jest chyba 2 x grubsza ! A program jest zajebisty !
Tym co się coś przelicza niech idą do lekarza !


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 07:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Poczytaj w instrukcji. Jest obszerna. Edius nie importuje plików .mov
Importuje wszystkie inne. Z przeliczeniami zgoda. Jak ustawisz duzy bufor to sie nie przelicza nic. Ustawiony mam na 162 frames i nie liczy zadnych efektow. Milem zamiar kupić Matroxa RT100 ale stoisko WAMU na targach było jakies takie mizerne i brakowało informacji. W BEIKSie za to dostałem to co chciałem. Mieli najbardziej oblegane stoisko na targach.
No i opinnie uzytkowników matroxa sa na forach , zreszta sami możecie poczytać: http://www.filmowiec.pl/html/forum3/vie ... 1080547486 Matroxy to jakas ściema !


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 09:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No i mają Stępienia, :D Przez co jak się gadało z ludxmi na targach sprzedaz marnoxów pewnie spadnie do zera. A swoją drogą to ciekawa i wesoła postac. Gdziekolwiek o nim gadaja to go wysmiewają.


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 09:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Co do dodatkowych efektów i filtrów stosowanych w Ediusie, to posiadaczy LEGALNEJ wersji pakietów Adorage ucieszy wiadomość, że można wszystkie te efekty stosować także w EDIUSIE. Stosowny patch jest do pobrania ze strony producenta. /cena 25Euro/
http://www.prodad.de/e/pagesd/mainfs.html
pozdrówka.


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 11:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post no dzikei!!!
widze ze wszyscy skupili sie na pomocy dla mnie , ale juz sobie poradzilem i smiga spoko , jest problem z ediusem chcialbym smiagac na tym progamie ale to lipa niespelnie jescze moich oczekiwan! brak kluczowan kanalu alpha oraz brak czytania plikow quick time a nie przekonwertuje animacji na avi (nawet procoderem) z kanalem aplha bo nawet nic tego nie odczyta , a nawret jak sie to uczyni no i co jak edius nie ma alphy??? wiec czekam cierpliwie na ediusa 2.5 zobaczymy co on bedzie robic! ach i jeszcze jedno jak edius mi sie nie podoba to znowu stery sa do bani do premiery ! posiadalem PRO-ONE i w tamtej karcie bylo wszystko elegancko i przejrzyscie teraz niech ktos mi podpowie jak zrobic ruchomy napis zeby smigal po obrazie bez liczenia sterownikami po premiera za taka odpowiedz bede b.wdzieczny pozdrawiam!!!


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 12:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
I co z tego ze nie czyta plików .mov ?
Tez uzywam animacji z http://www.easymotion.com Klipy mają tło czarne lub niebieskie. Przerobilem je ProCoderem 1,5 do plików canopus Dv avi.
W Ediusie na timelinie wybieram kluczowanie luma albo chroma key i jest OK. Nie mam pojęcia dlaczego masz problemy. Może użyj mózgu, to pomaga.


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 14:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Pliki mov mogą być 32 bitowe. 8 dodatkowych bitów to informacje o kanale alfa. Przerabiając je na DV Canopusa automatycznie obcinasz 8 bitów. Wbudowany w animacje kanał alfa umożliwia ci idealne kluczowanie (profesjonaliści wiedzą o co chodzi). Używając Luma czy Chroma key robisz to na oko, raz ci wyjdzie lepiej a raz gorzej , ale nigdy idealnie.
Firma Canopus ma małe doświadczenie w sofcie do montażu video i dlatego Edius posiada sporo niedociągnięć. Może za 2, 3 lata się to zmieni i będzie stanowił realną konkurencje dla produktów Adobe. Puki co lepiej trzymać się sprawdzonych przez lata produktów. Pro Coder jest świetnym jakściowo program , ale zabija ceną (500 USD). Poza tym przerabianie 32 bitowych animacji to naprawde pomyłka.
Brak importu plików mov oznacza iż Edius nie radzi sobie z nieskompresowanym video.


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 16:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A po co kumu jakiś mov ? Pracuje na Liquidzie jest suppperr !
Premiere Pro jest beznadziejne. Na Ediusie demo nic nie działa !
Polecam przesiadke na Liquida :P


wtorek, 6 kwietnia 2004, 07:17
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL